Consultantul financiar Bogdan Baltazar si Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, considera ca momentul cel mai bun in care Romania ar putea emite eurobondurile este dupa ce vin banii de la Fondul Monetar International (FMI). Este vorba de transele III si IV din cadrul imprumutului. Astfel, momentul-cheie ar fi dupa jumatatea lunii februarie, potrivit ultimelor estimari.
Atunci, Romania se va bucura de mai multa incredere pe pietele externe, ceea ce i-ar putea asigura un cost mai mic pentru plasarea titlurilor. Un al doilea motiv pentru care statul ar trebui sa amane pana atunci lansarea emisiunii: la acea data va putea calcula exact necesarul de finantare.
„In negocierile cu FMI se stabileste exact cat din valoarea noilor transe ar putea fi folosita pentru finantarea deficitului, deci guvernul va putea calcula exact de cati bani mai are nevoie”, crede analistul Bogdan Baltazar.
Costuri mai bune decat la banci, dar mai mari ca la FMI
La ce randamente ar putea plasa statul euroobligatiunile? Baltazar crede ca autoritatile pot obtine un cost mai bun decat cel negociat cu bancile din Romania, in imprumuturile atrase de la ele in ultima perioada.
Randamentele emisiunii s-ar putea invarti in jurul a 4%. Asta ar insemna Euribor (circa 1%) plus 2,4%, costul riscului de tara pentru Romania in ultimele zile. Ultima licitatie de titluri de stat in euro pe piata interna a fost facuta la un randament de 5,25% pe an. De asemenea, Ministerul Finantelor a atras anul trecut bani de la banci, sub forma de credit (club loan), a carui dobanda a fost de 5%.
Liviu Voinea de la GEA atrage insa atentia ca Romania se va putea imprumuta de pe piata externa la un cost „mult peste dobanda platita catre FMI”, si nu neaparat mult mai ieftin decat cel obtinut de la bancile locale.
Cel mai probabil, desi va avea si alte surse de finantare, statul va dori sa obtina o suma cat mai mare prin eurobonduri, din cauza nevoii crescute de finantare. Chiar daca nu este nevoie urgenta de bani la buget, ei pot fi pastrati pentru alternativa in care ar exista dificultati cu viitoarele transe de la FMI, spune Voinea.
Saptamana trecuta, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a declarat ca Romania intentioneaza sa emita eurobonduri in valoare de 1 miliard de euro, iar termenul avut in vedere pentru lansare este primul trimestru.