Care varianta de finantare e mai buna?
Banca
– Finantare rapida insa de scurta durata
Bursa – Necesita timp indelungat pentru atragerea finantarii si un istoric bun al companiei, dar este o finantare rentabila
Fonduri de investitii – Necesita un timp mediu pentru atragerea finantarii, un istoric bun si este destul de putin rentabila. Actionarii initiali pierd controlul total asupra deciziilor strategice.
Cand isi alege finantatorul, compania trebuie sa ia in calcul rastimpul pe care il are la dispozitie pentru atragerea fondurilor, dar si gradul sau de dezvoltare, spune Alexandru Barsan, partener al casei de avocatura PeliFilip.
Ca rastimp de atragere a fondurilor, creditul bancar este forma cea mai rapida de finantare, este de parere specialistul. Acesta se obtine in cateva saptamani sau chiar zile, in timp ce atragerea unui investitori de tip private equity poate dura 6 luni sau chiar un an, iar o listare la bursa se poate intinde pe 3 ani, a spus la randul sau Adi Lupsan, directorul adjunct al firmei de brokeraj Intercapital.
Trebuie tinut insa cont ca imprumutul bancar trebuie rambursat de regula in termen scurt, asa incat business-ul trebuie sa se bucure de un cash flow foarte bun si sa fie totodata profitabil ca sa se poata finanta prin banca, a spus partenerul PeliFilip.
Asadar, daca este vorba de o companie in formare, cu perspective foarte bune, dar care va intra pe profit abia peste 3 ani, atunci finantarea de pe bursa sau printr-un fond de private equity este mult mai potrivita, considera acesta.
Firmele care se finanteaza prin private equity pierd controlul afacerii
Marele dezavantaj al atragerii de capital prin private equity este insa ca firma pierde controlul total al business-ului, a remarcat Barsan.
Daca are de ales intre cele doua forme de finantare, compania trebuie sa tina cont si ca finantarea prin bursa este mult mai rentabila decat printr-un fond de investitii.
„In toate tranzactiile de la noi din private equity nu se vorbeste de pret si asta deoarece de la fondurile de investitii nu poti obtine un pret corect, in conditiile in care investitorul va face tot posibilul sa traga tariful in jos”, a spus Adi Lupsan. In schimb, spune acesta, pe piata de capital compania poate atrage un pret mai bun.
De ce nu se finanteaza companiile de la noi prin bursa
In ciuda avantajelor atrategii de fonduri prin bursa, majoritatea companiilor mari se finanteaza la noi prin private equity din cauza naturii business-urilor locale, dar si a efortului mare pe care trebuie sa il depuna ca sa atraga investitorii pietei de capital.
Astfel, firmele locale s-au obisnuit sa isi reduca mult profiturile, introducand in bilanturi foarte multe cheltuieli pentru a plati un impozit scazut, ceea ce nu le face atractive pentru investitori.
In plus, pe piata de capital conteaza foarte mult istoricul companiei. Chiar daca un emitent reuseste sa atraga initial investitorii, va avea de suferit daca se descopera ca are in spate un istoric prost. Daca isi pregateste din timp intrarea pe bursa, compania trebuie sa „isi ingrijeasca” istoricul propriu.
Pe de alta parte, un motiv obiectiv care le-a tinut pe companii departe de bursa este si rastimpul mare necesar pentru listarea companiei.
Declaratiile au fost facute in cadrul unui eveniment organizat de casa de avocatura PeliFilip, Banca Transilvania, Bursa de Valori Bucuresti si cotidianul online Wall-Street.