Masura prevazuta de ordonanta de urgenta adoptata de Guvern pe 27 august, si care urmeaza sa fie aplicata din 2009, are ca scop diminuarea consumului de ambalaje nebiodegradabile la nivel national prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile.
Un roman foloseste in medie 250 de pungi de plastic pe an, fiecare ambalaj avand o durata de utilizare de circa 15-20 de minute, potrivit unor date oferite de Ministerul Mediului.
La o populatie de aproximativ de 20 de milioane de locuitori, care folosesc in medie 250 de pungi de plastic, pe piata ajung peste 5 miliarde de ambalaje nebiodegradabile anual. In contextul in care taxa s-ar dovedi ineficienta pentru schimbarea obiceiurilor romanilor, iar consumul de pungi de plastic s-ar mentine la acelasi nivel, la o taxa de 20 de bani pe punga, suma colectata de stat s-ar ridica la valoarea de 1 miliard de lei.
„Daca in anul 2006 puteam vorbi de punerea pe piata a peste 1.300.000 de tone de ambalaje (care mai mai apoi devin deseuri) astazi vorbim de o crestere cu cel putin 30%. Pentru a stopa aceasta crestere, Romania a optat pentru taxarea pungilor de plastic concomitent cu masura acordului voluntar”, a declarat Atila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile incearca sa obtina acordul voluntar al marilor retaileri de a distribui gratuit sau la un pret cat mai mic ambalaje din material biodegradabil, incepand cu 1 ianuarie 2009.
Cum reactioneaza retailerii la introducerea eco-taxei?
Oficialii de la Real au declarat ca au in plan desfasurarea unor studii de impact pentru a analiza oportunitatile introducerii unor sacose din materiale biodegradabile spre comercializare in magazin. Real s-a alaturat initiativei asociatiei MaiMultVerde de a distribui circa 2.000 de sacose din material textile reutilizabil trecatorilor, pentru a atrage atentia asupra utilizarii pungilor din materiale nebiodegradabile.
Mariana Dragan, managerul de comunicare al Auchan, a precizat ca vor fi introduse in hypermarket pana la sfarsitul anului ca alternative la pungile din plastic pungi biodegradabile din hartie sau rafie.
„Ne pregatim ca pana la sfarsitul anului sa putem propune clientilor alternative pentru pungile gratuite din plastic, chiar daca intr-o prima faza ele vor coexista”, a declarat Dragan, contactata de DailyBusiness.ro.
Solutia pe care Auchan o va implementa pentru a reduce din impactul pungilor de plastic asupra mediului va fi introducerea unor „pungi verzi” fabricate dintr-un material care poate fi reciclat in proportie de 30%. Pungile verzi vor putea fi reutilizate ca saci menajeri, pentru a mari durata lor de utilizare.
Contactati de DailyBusiness.ro, reprezentantii Carrefour au declarat ca nu detin nici o informatie legata de impactul pe care l-ar putea avea taxa de mediu asupra consumului de pungi de plastic comercializate in magazin.
Retailerul Pic nu a luat inca nici o decizie in privinta substituirii pungilor de plastic cu unele biodegradabile.
„Vom astepta sa vedem ce masuri vor adopta primii retaileri din piata si ne vom adapta. Daca Real si Carrefour, spre exemplu, vor hotari sa foloseasca in continuare pungile de plastic, la fel vom proceda si noi, iar taxa nu va avea nici un efect”, a declarat pentru DailyBusiness Cornel Penescu, proprietarul Pic.
Lantul de retail Metro a introdus in sistemul de vanzare inca din luna iulie pungile de hartie din material 100% reciclabil.
Si retailerul de mobila Ikea a inlocuit sacosele galbene din materiale nebiodegradabile, cu unele albastre, fabricate din polipropilena, un material mult mai putin poluant decat plasticul. O sacosa albastra este comercializata la pretul de 2,5 lei, dar poate fi si doar imprumutata pe parcursul vizitei in magazine. Mai mult, reprezentantii Ikea au declarat pentru DailyBusiness.ro ca au investit 50.000 de euro in inlocuirea pungilor clasice de plastic in care se distribuie catalogul Ikea, cu pungi biodegradabile. Pentru distribuirea catalogului vor fi achizitionate circa 1 milion de pungi.
Prima tara care a introdus astfel de taxe pentru ambalajele din plastic a fost Irlanda, in 2002. Masura a determinat, la doar un an de la introducere, o scadere cu 80% a consumului de pungi de plastic, de la 1,2 miliarde de pungi de plastic la 230 milioane anual.