- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum vor scapa 40% din proprietarii de locuinte fara amenda, chiar daca nu au asigurare la 15 iulie

27 Jan, 00:02 • gecad.net
Romanii incheie lunar de 10 ori mai putine asigurari obligatorii pentru locuinte, dupa ce Guvernul a decis sa amane de la 15 ianuarie la 15 iulie data de la care se vor aplica amenzile pentru cei care nu si-au asigurat casele. In baza de date a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) vor figura insa la jumatatea anului numai 60% dintre proprietari, astfel ca la 15 iulie va fi foarte greu sa fie depistati si sanctionati cei fara asigurare.
Cum vor scapa 40% din proprietarii de locuinte fara amenda, chiar daca nu au asigurare la 15 iulie

La finele lui 2010, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a emis un comunicat prin care amana data de la care se aplica amenzi pentru cei care nu isi incheie asigurarea pentru locuinta pana la 15 iulie 2011, fata de 15 ianuarie 2011, temenul anterior.

MAI anunta ca persoanele care au o asigurare facultativa care acopera riscurile de inundatii, cutremur si alunecari de teren (cele trei riscuri incluse in asigurarea obligatorie) pot sa nu isi mai incheie una obligatorie.

Amenzile platite de cei care nu isi incheie politele sunt cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Anuntul MAI, dar si modul in care a fost facut acesta, a scazut ingrijorator ritmul de incheire a politelor obligatorii, spune Marius Bulugea, seful PAID. Daca in decembrie 2010 s-au incheiat circa 10.000 de polite, in prima luna din 2011 numarul lor a scazut pana la 1.000. Pana in prezent, au fost semnate circa 450.000 de polite, reprezentand 5,5% din totalul locuintelor la nivel national.

Marius Bulugea spune ca decizia MAI a fost prost comunicata si va intarzia foarte mult mult cresterea numarului de locuinte asigurate, mai ales ca introduce si posibilitatea incheierii de polite facultative in locul celor obligatorii.

„Modul in care a fost comunicata aceasta decizie a condus la o neintelegere: multi proprietari cred acum ca incheierea unei polite pentru casa nu mai este obligatorie”, a declarat seful PAID.

Anterior acestei decizii, voci din piata respinsesera ideea ca si cei care au o polita facultativa sa isi incheie una obligatorie, in conditiile in care astfel exista posibilitatea sa fie acoperite de doua ori aceleasi riscuri asigurate, prevazute in ambele polite.

Insa, a remarcat Bulugea, chiar daca cele doua polite ar fi acoperit riscuri similare, asiguratul ar fi fost despagubit de fiecare dintre companii.In plus, asigurarile facultative puteau fi gandite asa incat sa nu acopere aceleasi riscuri cu cele obligatorii.

Asiguratorii care au afaceri importante si pe partea de polite facultative pentru locuinte nu privesc insa cu ochi rai posibilitatea de a inlocui politele obligatorii cu cele facultative.

Asfel, intrebat daca apreciaza faptul ca noua reglementare permite romanilor sa incheie asigurare facultativa in locul celei obligatorii, Radu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari, cea mai mare companie de profil, a raspuns rezervat ca „legea este lege”.

Pe de alta parte, Marius Bulugea de la PAID nu vede cu ochi buni nici faptul ca ministerul a pus accentul pe penalitatile ce vor fi platite de cei care nu isi incheie asigurare, si nu pe riscurile ce trebuie acoperite prin asigurare. „Modul de comunicare a declansat mai degraba o reactie adversa, iar multi dintre romani refuza sa mai incheie asigurare tocmai din cauza introducerii acestei obligatii”, a spus el.

Ritmul scazut in care s-au incheiat politele obligatorii in ultima luna il determina pe Marius Bulugea sa considere ca la jumatatea anului nu vor fi mai mult de 10% dintre case asigurate prin polite obligatorii.

Asigurarile facultative, lovite la randul lor

Apatia creata in randul romanilor de anuntul MAI a condus totodata si la scaderea considerabila a politelor facultative incheiate la inceputul anului, spune Bulugea, iar Radu Mustatea de la Astra confirma opinia.

„Amanarea termenului a scazut ritmul de contractare, atat pentru asigurari obligatorii, cat si pentru facultative”, a spus Mustatea, pentru DailyBusiness.ro. El a completat ca ramane de vazut cine isi va asuma responsabilitatea amanarii acestui termen la viitoarea inundatie, cand oamenii nu vor fi protejati de asigurari.

La randul sau, seful PAID spune ca scaderea numarului celor care incheie asigurari implica riscuri majore. In special, sunt expuse persoanele din zone expuse inundatiilor si cutremurelor, pentru care statul nu va mai acorda ajutoare in caz de calamitate.

O viziune usor mai optimista asupra pietei o are insa Bogdan Andriescu, seful UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari), care spune ca romanii „stiu ce au de facut”, iar ritmul de incheiere a asigurarilor a inceput usor sa creasca.

Daca in ultimele luni din 2010 gradul de acoperire al pietei cu polite de asigurari de locuinte era de circa 20%, acum el a urcat la 25%, a precizat Andriescu. El crede ca ritmul de contractare a politelor se va intensifica in preajma datei de 15 iulie si se asteapta ca romanii sa fie mai inclinati sa incheie polite facultative si nu obligatorii.

Sistemul de aplicare a amenzilor nu este inca pus la punct

Realitatea pietei demonstreaza insa ca nici macar la 15 iulie romanii nu vor putea fi amendati daca nu isi incheie o asigurare pentru casa. Astfel, primariile sunt institutiile care ar trebui sa aplice amenzi pentru neincheierea asigurarilor pentru locuinte, insa pentru asta au nevoie de o statistica a locuintelor asigurate.

Deocamdata, institutiile au mainile legate, pentru ca nu dispun de aceste baze de date.

In prezent, doar 1.500 dintre primarii, dintr-un total de 3.000, au furnizat catre PAID baze de date cu locuintele, adica pentru aproximativ 45% din totalul caselor. Mihai Bulugea se asteapta ca pana in iulie, baza de date sa acopere 60% din total. Altfel spus, cel putin 40% din detinatorii de locuinte ar putea scapa basma curata la jumatatea anului, daca pana atunci nu si-au incheiat asigurarea pentru locuinta.

Marius Bulugea spune ca pana in luna aprilie, ar putea fi inaugurat insa un sistem prin care PAID va transfera primariilor baze de date cu locuintele care si-au facut asigurari, iar prin excludere, se va sti care sunt cele care nu au incheiat asigurare.

Polita obligatorie acopera trei riscuri, respectiv inundatii, cutremur si alunecari de teren, si ofera despagubiri de maxim 20.000 de euro (in varianta mai ieftina, acoperirea maxima este de 10.000 de euro). Suma este mica, raportata la valoarea celor mai multe dintre locuinte.

In acelasi timp, o polita facultativa ofera despagubiri mult mai mari si poate oferi despagubiri pentru intreaga valoare a locuintei, in cazul distrugerii acesteia. In schimb, si prima la asigurarea facultativa, in jur de 100 euro pe an, este mai mare decat cea de la obligatorii, de 10-20 euro.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate comerciala de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare care sunt autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.

Companiile membre PAID sunt: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance.

Asigurarea obligatorie a locuintei costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Teorii șocante pentru 2025. FogVID-24, răspândit prin ceața de Revelion și ordinele lui Trump pentru arestarea românilor!
Teorii șocante pentru 2025. FogVID-24, răspândit prin ceața de Revelion și ordinele lui Trump pentru ...
Daniel Pavel, anunț despre Survivor România 2025. Ce se întâmplă cu show-ul de la ProTV: „Ne pregătim să plecăm. Nu a fost niciodată un concurs de popularitate”
Daniel Pavel, anunț despre Survivor România 2025. Ce se întâmplă cu show-ul de la ProTV: „Ne pregătim ...
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David i-a luat funcția
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David ...
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...