Cele 9 banci sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.
Reuniunea a fost prezidata de Fondul Monetar International (FMI). Au participat reprezentanti de la Comisia Europeana (CE), Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Nationala a Romaniei (BNR), autoritatile de supraveghere si ministerele de finante din tarile de origine (Austria, Franta, Grecia si Italia), Banca Centrala Europeana.
In scrisoare se declara ca bancile au apreciat analiza efectuata in comun de BNR, de echipa din Romania a FMI si de CE, conform careia toate bancile din Romania inregistreaza la momentul actual o situatie financiara solida. Totodata, bancile mama ale institutiilor de credit cu capital strain din Romania s-au comportat pana in prezent intr-o maniera responsabila, furnizand subsidiarelor din Romania capital, finantare, asistenta in domeniul managerial, precum si in alte domenii, in functie de necesitati, se mai arata in document.
Cele 9 banci sunt de parere ca pachetul de masuri de asistenta in domeniul balantei de plati pentru Romania, pe care FMI, CE si Banca Mondiala urmeaza sa il finalizeze, va asigura consolidarea stabilitatii financiare si macroeconomice in Romania.
„Suntem constienti de faptul ca implicarea permanenta a bancilor cu capital strain va contribui la succesul programului macroeconomic si la sustenabilitatea pe termen mediu a balantei de plati a Romaniei”, se mai mentioneaza in scrisoare.
Declarandu-si interesul pe termen lung pentru piata locala, institutiile de credit se definesc ca investitori strategici, cu o contributie esentiala la tranzitia catre o economie deschisa, de piata.
„De-a lungul anilor, am realizat investitii semnificative in Romania si ne exprimam in continuare angajamentul de a continua activitatea in aceasta tara”, se mentioneaza in scrisoare.
Potrivit scrisorii, subsidiarele din Romania ale celor 9 institutii financiare trebuie sa se adapteze mediului economic actual, marcat de provocari. In acest sens, „nu poate fi exclusa necesitatea unei infuzii suplimentare de capital, demers ce va fi realizat in masura in care se va dovedi necesar”.
Bancile declara in scrisoare ca au luat nota de acordul incheiat intre FMI si BNR in vederea derularii unor analize stress test bazate pe metodologia FMI pentru estimarea eventualelor pierderi pe care bancile din Romania le-ar putea inregistra in diferite scenarii, pe durata implementarii programului initiat de FMI si UE.
In context, acestea mentioneaza ca sustin acest exercitiu si sunt de acord sa sprijine subsidiarele lor din Romania pentru: a confirma ca situatia financiara solida pe care acestea o inregistreaza in prezent va fi mentinuta pe intreaga perioada caracterizata de turbulente pe pietele internationale si de incetinire a activitatii economice.
„Sustinerea va demonstra totodata angajamentul nostru pe termen lung fata de dezvoltarea economiei romanesti, precum si disponibilitatea noastra de a contribui la eforturile comunitatii internationale pentru implementarea unor masuri ample si concertate in vederea contracararii efectelor crizei”, mentioneaza cele 9 banci.