Oficialii Fondului se asteapta ca, odata cu incheierea evaluarii activelor si desemnarea firmei de consultanta care se va ocupa de listarea la bursa, nivelul tranzactiilor si valoarea de piata a actiunilor sa creasca.
0,2, 0,3 si chiar 0,5 lei pe actiune – acestea sunt preturile la care au fost realizate mare parte din tranzactiile dintre fostii proprietari, ce au primit actiuni la Fondul Proprietatea (FP), si investitorii interesati.
Din 28 ianuarie, actionarii FP isi pot vinde participatiile in mod direct, fara a mai trebui sa astepte listarea la bursa, in baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al institutiei. Conducerea Depozitarului Central a decis sa efectueze, tot din 28 ianuarie, cesiuni ale actiunilor emise de catre Fond in baza prevederilor legii 31/1990, privind societatile comerciale, republicata.
„Am cumparat cateva mii de titluri, pentru ca sunt de viitor. Daca vor fi listate la bursa, la ce portofoliu detine FP, pretul cu siguranta va sari de 1 leu pe actiune”, a declarat, pentru DailyBusiness, un investitor activ pe forumul FondulProprietatea.ro.
„Preturile sunt bune, in conformitate cu situatia din piata. Eu am cumparat cu 0,3-0,4 lei, dar am inteles ca s-au vandut chiar si cu 0,5 lei/actiune. Depinde de ce oferta faci, ce vanzatori gasesti. Eu am lucrat in special cu oameni in varsta care au preferat sa vanda, decat sa mai astepte listarea la bursa, care vad ca intarzie”, a declarat un alt investitor.
Investitorii chestionati de DailyBusiness estimeaza ca, pana in prezent, au avut loc cateva mii de tranzactii cu actiuni pe piata libera, dar ca numarul acestora va creste cu siguranta.
Faptul ca tranzactiile se desfasoara intr-un ritm sustinut este confirmat si de Alexandru Paunescu, membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea. „Chiar daca nu avem inca o piata reglementata, nivelul de interes pentru titlurile Proprietatea este in crestere si am inteles ca s-au facut tranzactii si la 50% din valoarea unei actiuni”, a spus Paunescu.
„Ma astept ca valoarea actiunilor pe piata libera sa urce in continuare, pe masura ce vor fi incheiate evaluarile activelor, iar firma de consultanta va pregati drumul spre listarea la Bursa”, a declarat Paunescu.
Analistii economici: Actiunea FP poate creste de 10 ori in 3 ani
Analistii economici cred ca „Marea Cuponiada”, cum este considerat business-ul cu titlurile FP, se afla abia la inceput, tranzactiile fiind in faza preliminara.
„Acum avem in piata jucatori destul de mici. Se asteapta coagularea unor pachete mai mari de actiuni, iar atunci vor interveni „greii”, investitorii care vor veni cu milioane de euro pentru aceste titluri”, a afirmat analistul Cristian Dinulescu.
„Afacerea Fondul Proprietatea este una extrem de banoasa pe viitor. Portofoliul de participatii pe care il detine Fondul, majoritatea la companii din domeniul energiei, ce vor fi listate la bursa sau privatizate, genereaza un potential de crestere urias pentru titlurile FP. Actiunea pe care o cumperi acum cu 0,5 lei pe piata libera, o poti vinde peste 2-3 ani pe bursa de 10 ori mai scump”, considera analistul.
Nicolae Ivan, fostul presedinte al Fondului Proprietatea, confirma acest potential de crestere pentru titlurile FP.
„Actiunile Proprietatea sunt foarte valoroase, in perspectiva, avand in vedere mixul de participatii al Fondului la unele dintre cele mai importante societati din economia romaneasca. Vor vinde rapid doar cei care au mare nevoie de bani, in special batranii, si ma astept sa existe tranzactii si sub pretul pietei”, a spus Ivan.
In prezent, activele Fondului Proprietatea valoreaza cu aproape 1 miliard lei mai putin decat capitalul social. Potrivit ultimului raport de evaluare, valoarea activelor care formeaza capitalul social este de 13,27 miliarde lei (3,65 miliarde euro), mai scazuta cu 966,7 milioane lei decat valoarea capitalului social al FP, stabilita prin lege, a anuntat Fondul.
Conform actului constitutiv, capitalul social al Fondului Proprietatea este de 14,24 miliarde lei, impartit in 14,24 miliarde actiuni nominative cu valoare nominala de 1 leu.
Numarul actionarilor va creste
Numarul actionarilor Fondului Proprietatea va creste, cu siguranta, in perioada urmatoare, estimeaza conducerea institutiei. Conform ultimelor date furnizate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), fostii proprietari care s-au inregistrat pana pe 5 februarie au optat pentru despagubirea in actiuni la Fondul Proprietatea in valoare de 1,425 miliarde lei (387,6 milioane euro).
De la inceputul anului pana pe 5 februarie, potrivit centralizarii existente la nivelul ANRP, au fost depuse 295 de cereri de despagubire in numerar si in actiuni la Fondul Proprietatea, iar de la 1 octombrie pana pe 5 februarie, numarul acestora este de 2.522, a declarat pentru NewsIn un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
Mostenitorii familiei Malaxa si-au exprimat optiunea pentru actiuni la Fondul Proprietatea, cuantumul acestora cifrandu-se la 1,08 miliarde lei. Tot pentru actiuni a optat si familia Auschnit, cuantumul despagubirilor ridicandu-se la 37,69 milioane lei, a precizat un reprezentant al Autoritatii.
„Noi am decis sa pastram actiunile si nu sa vindem”, a declarat anterior, pentru DailyBusiness, Corin Trandafir, avocatul familiilor Malaxa si Auschnit.
„Asteptam listarea la Bursa si apoi vom lua deciziile cele mai bune. Pentru cei care vor sa vanda acum, sfatul meu este sa fie foarte atenti la cerere si sa constientizeze in mod real valoarea titlurilor pe care le detin. Pana in decembrie sau ianuarie 2009, cand va fi listat Fondul la bursa, nu mai este mult timp, asa ca trebuie sa analizeze in mod constient avantajele si dezavantajele unei vanzari in acest interval ramas pana atunci”, a mai spus Trandafir.
Pe langa cei care si-au vandut actiunile pe piata libera, alti 208 actionari au renuntat la titluri in favoarea despaguburilor in bani, de la inceputul anului.
Emanoil Negut, membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului, a declarat ca dintre cele 208 de persoane care au renuntat la detinerea la Fond, cei mai multi erau oameni in varsta, care si-au schimbat optiunea, preferand banii in locul actiunilor.
La inceputul lunii februarie 2008, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 2.820, iar valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social. La inceputul acestui an, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului era de 3.028. Statul detine 82,67% din actiunile subscrise si platite ale Fondului, in timp ce actionarii persoane fizice detine, conform ultimelor estimari, 11,26% din capitalul social.
Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).
In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic, dar si-ar putea mari participatia la unele din aceste firme.
Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari pot opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite.
Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii ale conducerii Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza cel mai devreme in decembrie 2008.