Tranzactia va fi finalizata in termen de 120 de zile de la semnarea contractului de privatizare, care a avut loc pe 5 martie.
Pretul pentru activele fixe a fost agreat prin contractul de privatizare semnat cu autoritatile sarbe la 400 de milioane de dolari, iar pentru cele curente va fi stabilit in urma unei evaluari, relateaza Mediafax.
Firma romaneasca s-a angajat sa faca investitii de 200 de milioane de dolari in urmatorii patru ani.
Pentru finantarea investitiei, Cuprom a contractat un credit sindicalizat in valoare de 600 de milioane de dolari, pe o perioada de opt ani, de la bancile Merrill Lynch si Deutsche Bank, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Horia Simu, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Cuprom.
Conform lui Simu, investitia va fi amortizata in termen de 8-10 ani.
Cuprom estimeaza ca RTB Bor va trece pe profit in urmatorii trei-patru ani.
Firma sarba are datorii de 500 de milioane de dolari. „Datoriile firmei, la data preluarii, au ramas in patrimoniul companiei, respectiv a statului sarb”, a spus Simu. El a adaugat ca autoritatile sarbe si-au asumat integral obligatiile de mediu si poluare istorica.
Autoritatile sarbe au vandut cele trei divizii principale ale RTB Bor, incluzand minele de cupru Bor si Majdanpek si o divizie de extragere a cuprului din minereu, precum si o fabrica de separare a mineralelor.
Tranzactia va fi finalizata in termen de 120 de zile de la semnarea contractului de privatizare, la 5 martie. In aceste conditii, incheierea operatiunii este programata pentru inceputul lunii iulie.
„Aceasta investitie este una din cele mai mari investitii straine din Serbia si cea mai mare din industrie”, a aratat Simu.
Potrivit reprezentantului Cuprom, firma a acceptat sa achite salarii compensatorii si alte masuri de protectie sociala, in cazul unor disponibilizari colective.
„Cereri suplimentare, pe care nu le-am acceptat, au fost foarte putine. Una din ele a fost sa facem locuinte pentru angajati, pe care sa le dam apoi cu titlu gratuit”, a mentionat Simu.
El a aratat ca in presa sarba au aparut articole potrivit carora Cuprom si sindicatele firmei sarbe au divergente, insa datele nu corespund realitatii.
„Saptamana viitoare speram sa incepem negocierea contractului colectiv de munca”, a mentionat Simu.
In plus, presedintele CA al Cuprom a spus ca RTB Bor ar putea fi listata la bursa, insa o astfel de decizie nu va fi adoptata intr-un termen scurt.
„Listarea la bursa este un plan de lunga durata, suntem interesati in primul rand de preluarea si integrarea capacitatilor din Romania si Serbia”, a mai spus Simu.
Cuprom este unul dintre cei mai importanti producatori de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailate din Europa de Est si singura cu acest profil din tara. Firma recicleaza, rafineaza si transforma cuprul, iar principalele unitati de productie sunt situate in Baia Mare si Zalau.
Anul trecut, firma a avut o cifra de afaceri de 210 milioane dolari, iar previziunile pentru 2007 indica un rulaj de peste 350 de milioane de dolari. Suma anticipata nu include contributia noilor achizitii.