Aceasta este una din cele mai mari investitii realizate pana acum de o companie romaneasca in strainatate si ar putea transforma Cuprom in cel mai mare producator de cupru din Europa de sud-est.
Contactat de DailyBusiness, presedintele Cuprom, Horia Simu, a confirmat castigarea licitatiei, insa nu a dorit sa ofere alte comentarii.
Oferta Cuprom a depasit-o pe cea a consortiului condus de firma East Point Holdings, inregistrata in Cipru, care a oferit 340,1 milioane de dolari (257 milioane de euro), si pe cea a companiei cipriote Amalco, care a licitat 288 milioane de dolari (218 milioane de euro). La licitatie mai participasera alte doua grupuri, Strike Force, cu sediul in Cipru, si Simon Metallurgical Consortium.
Suma minima ceruta de statul sarb pentru activele RTB Bor a fost de 266,6 milioane de dolari (202 milioane de euro). Printre activele scoase la licitatie se numara mine de cupru subterane si de suprafata din Bor, o mina de suprafata din Majdanpek si o unitate de topire si rafinare a cuprului.
Achizitia activelor RTB Bor va permite Cuprom sa continue strategia de integrare pe verticala, prin accesul la materie prima. Minele de cupru reprezinta partea lipsa a Cuprom, care incearca sa obtina un control mai eficient al costurilor, in conditiile unei volatilitati foarte ridicate a pretului cuprului pe piata internationala.
Cuprom este singurul producator de cupru electrolitic si sarma din cupru din Romania. Compania are doua unitati de productie la Zalau si Baia Mare in care a investit circa 40 de milioane de euro incepand din 2003.
Cuprom estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 160 de milioane de euro, fata de 90 de milioane de euro in 2005, in conditiile in care pretul cuprului a crescut foarte mult in prima parte a acestui an.