„In urma licitatiei cu strigare care a avut loc in data de 26 martie 2012 ora 11.00, a fost declarat adjudecatar ofertantul Roman Copper Corp. Canada cu care se vor negocia clauzele contractului de vanzare-cumparare de actiuni”, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului.
La licitatie au mai participat Oz Minerals Limited Australia si Dundee Holding b.v. Olanda.
Strategia de privatizare a Cupru Min Abrud a fost aprobata prin HG nr. 590/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit careia intregul pachet de actiuni sa fie vandut in cadrul procesului de privatizare prin metoda licitatiei cu strigare, competitiva transparenta, nediscriminatorie si neconditionata, la cel mai bun pret oferit, superior valorii pretului de oferta.
Oferta de vanzare a fost publicata in data de 28 octombrie 2011.
De asemenea actiunea de privatizare a Cupru Min a fost cuprinsa ca angajament in Scrisoarea de Intentie aferenta Aranjamentului Stand- By de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International, avand ca termen de realizare finele lunii aprilie 2012.
Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper Corp. Canada la pretul de 200,77 milioane euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,36 milioane euro.
Prin privatizarea acestei societati s-a avut in vedere continuarea activitatii de exploatare a minereului cuprifer in zona Rosia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investitiilor tehnologice si de mediu si implicit pastrarea si crearea de noi locuri de munca, precum si asigurarea dezvoltarii pe orizontala a activitatilor industriale in zona.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, fostul actionar
majoritar al Cupru Min, a incercat sa privatizeze societatea de doua ori, in 2008,
fara succes.
La inceputul lui 2010, Guvernul intentiona sa vanda Cupru Min integral prin
intermediul pietei de capital.
Potrivit darelor financiare ale Cupru Min, in 2010 compania a obtinut un
profit de 18,8 milioane lei, de la pierderi de 17,9 milioane lei in 2009.
Cupru
Min avea la finele lui 2010 datorii totale de 71,5 milioane lei.