„Datoriile Curiero catre ale societati, constatate pana in prezent, sunt de 67 miliarde lei vechi (6,7 mil. lei noi – n.r.)”, a spus pentru DailyBusiness.ro Ilie Preda, reprezentatul firmei lichidatoare, Rodicom IPURL.
El a precizat ca aceasta suma nu include datoriile catre banci si catre stat.
Potrivit lichidatorului, la masa creditorilor s-au inscris pana luni, termenul limita, firme din aproape toata tara. Ilie Preda a dat ca exemplu in acest sens companii din orase precum Craiova, Cluj, Buzau si Tecuci.
Pe lista creditorilor figureaza companii ca Lukoil Romania, Alessia Logistic, Top Factoring, Sprinter Curier, RCI Finantare si firma de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii.
Schimbari dese de actionariat
In vara anului trecut, grupul RTC si firma cipriota Marchesa, actionarul Curiero SA, au anuntat ca au facut un schimb de actiuni. In urma acestuia, grupul controlat de Octavian Radu s-a ales cu 70% din Curiero iar Marchesa cu 30% din firma de logistica si curierat a RTC, TCE Logistica, a explicat Bogdan Carcu, fostul presedinte al Curiero.
In decembrie 2008, RTC a iesit insa din actionariatul Curiero. Pachetul de 70% din actiunile Curiero, actuala Letter Express, a fost preluat de o persoana fizica.
„Considerand ca valoarea Curiero nu este cea estimata, grupul RTC a cautat un cumparator, gasindu-l in persoana lui Iulian Mihailescu – cu care grupul a avut si in trecut diverse relatii de afaceri”, au mentionat reprezentantii grupului.
Pe de alta parte, potrivit unor surse din piata si informatiilor prezentate chiar pe un site al grupului, Iulian Mihailescu este mai mult decat un partener de afaceri, fiind si angajat al grupului RTC.
Mai exact, Iulian Mihailescu apare ca jurist la Pan Management, divizie a grupului RTC. Conform unor surse din piata, el este si unul dintre negociatorii deal-ului dintre RTC si Curiero.
Totusi, in prezent, Letter Express apare la Registrul Comertului ca fiind detinuta in proportie de 99,91% de firma cipriota Marchesa Ltd. Reprezentantii Registrului Comertului au explicat ca toate societatile, cu exceptia celor pe actiuni listate la Bursa, au obligatia sa notifice schimbarea structurii actionariatului in termen de 15 zile. In caz contrar, actele incheiate de asociati sunt nule.
Contactati de catre DailyBusiness.ro, reprezentantii grupului RTC au spus ca in prezent nu exista nicio legatura intre grupul RTC si Curiero, la fel cum nu a existat nici la data declararii insolventei firmei de curierat.
„Am achizitionat in 2008 brandul Curiero si am incercat sa preluam si compania, insa am renuntat sa o facem, din cauza datoriilor foarte mari pe care le avea”, au spus reprezentantii RTC Holding.
Mai mult, acestia au adaugat ca RTC Holding are de recuperat aproximativ 1,5 milioane euro de la Curiero si ca au depus cerere de admitere a creantei in dosarul de insolventa deschis pe numele Curiero.
TCE Logistica si-a crescut cifra de afaceri cu 23% in 2007, pana la 36,57 mil. lei (10,96 mil. euro), potrivit celor mai recente date disponibile la Ministerul de Finante.
De asemenea, TCE Logistica a raportat in 2007 pierderi de 2,68 mil. lei (803.000 euro), in scadere usoara fata de 2006.
Curiero a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 15 milioane de euro, cu 85% mai mare decat in 2006, potrivit companiei, despre care nu exista date publice pe site-ul Ministerului de Finante corespunzatoare anilor 2006 si 2007.