„Leul s-a apreciat destul de puternic in deschiderea sedintei, pe fondul unui sentiment regional, insa si al dobanzilor ridicate de pe piata interbancara”, a spus Monica Angelescu, seful departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank Romania, pentru NewsIn.
Ea a adaugat ca dealerii sustin ca este posibila interventia indirecta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in piata valutara. „Este posibil, insa, sa vedem si o interventie directa in urma fluctuatiilor puternice, daca leul incepe sa se deprecieze puternic”, a mai spus Angelescu.
In regiune, monedele emergente au avut o evolutie asemanatoare. Astfel, forintul s-a apreciat abrupt, de la cotatii de 272,83 pana la 263 forinti/euro, pentru ca apoi sa intre pe o tendinta de depreciere, pana la 268,3 forinti/euro. Zlotul polonez a castigat, de asemenea, teren in fata euro, de la 3,6236 pana la 3,5515 zloti/euro, nivel in jurul caruia a stagnat ulterior.
Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat in prima parte a sedintei, de la 1,3517 la 1,3347 dolari/euro, dupa care a oscilat in jurul nivelului de 1,34 dolari/euro. La 10:40, ora Romaniei, euro era cotat cu 1,3417 dolari.
Dobanzile pe piata interbancara au urcat pana la 16% pe an, cu mult peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.