Cotatia medie a referintelor anuntate de BNR pana miercuri, 30 decembrie, este de 4,2373 lei/euro
Analistii afirma ca rezervele valutare consistente de care dispune BNR vor permite un control bun al monedei nationale pe parcusrul anului viitor.
Majoritatea estimeaza ca nivelul cel mai ridicat pe care il va atinge cursul va fi in primul trimestru din 2010, cand moneda nationala va urma o usoara tendinta de depreciere.
„Problema leului ramane una de perceptie, aceasta fiind inca negativa datorita situatiei politice dificile, care aduce riscuri legate de capacitatea Romaniei de a indeplini cerintele acordului cu FMI”, a aratat Ionut Dumitru, analistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Analistul Raiffeisen considera ca, daca situatia politica se va normaliza si Romania se va reincadra rapid in cerintele acordului cu FMI, perspectivele cursului de schimb ar putea fi chiar pozitive, leul avand potential de crestere usoara in a doua parte a anului 2010.
Dumitru vede, in cel mai probabil scenariu, in care Romania reuseste sa se recupleze la cerintele acordului cu FMI, o apreciere a leului catre 4,15 unitati/euro la sfarsitul anului 2010, cu o medie de 4,2-4,25 unitati/euro. El estimeaza ca nivelul maxim al cursului va fi inregistrat in prima luna a anului viitor.
„Principalul risc e nerespectarea acordului. Daca acordul se respecta, nu ar trebui sa existe presiune pe depreciere”, spune economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, a carui prognoza de curs este de 4,2 lei/euro pentru finalul anului viitor.
O estimare de 4,2 lei/euro pentru curs are si Nicolaie Chidesciuc, senior economist ING Bank Romania, care sustine ca moneda poate fi tinuta sub control, dat fiind volumul rezervelor BNR, dar „reversul medaliei” in cazul unei asemenea strategii va fi confruntarea cu rate de dobanda ridicate pe piata monetara si la credite.
Nivelul maxim al cursului, in perceptia analistului ING, va fi atins in martie, cand un euro se va vinde cu 4,4 lei.
„BNR ar putea mentine cursul stabil daca doreste, avand in vedere ca rezervele valutare sunt consistente. Pe de alta parte, cred ca acordul cu FMI si celelalte institutii internationale va continua, iar daca vor exista intarzieri , impactul pe cursul de schimb ar putea fi temporar, rezervele BNR consolidandu-se in continuare si existand astfel posibilitatea interventiior”, a spus Catalina Molnar, economistul Royal Bank of Scotland (RBS).
Estimarile sale arata un nivel al cursului de schimb de 4,15 lei/euro la finele anului viitor, cu un maxim de 4,5 lei/euro, care va fi atins in primele trei luni ale acestui an.
Analistul RBS arata ca riscurile pentru cursul de schimb ar putea fi reprezentate de schimbarea perceptiei pe plan international in cazul in care revenirea economiei mondiale nu va fi in linie cu asteptarile si neimplementarea unor politici macroeconomice coerente, mai ales pe partea fiscala.
„Cred, pe de alta parte, ca ar trebui sa se faca un compromis intre dobanzi si cursul de schimb, astfel incat reducerea dobanzilor la lei sa faca accesibila finantarea in lei, si nu in valuta”, a mai spus Molnar.
In schimb, economist-sef al Unicredit tiriac Bank, Rozalia Pal, crede ca trendul de apreciere a cursului va fi in concordanta cu apetitul de risc mai ridicat in ceea ce priveste orientarea investitiilor spre tarile emergente, astfel ca presiunile de depreciere vor scadea pe parcursul anului 2010.
„Din punct de vedere fundamental, leul nu mai are motive de depreciere, fundamentele economice ale leului imbunatatindu-se substantial: deficitul de cont current s-a ajustat foarte mult (poate chiar excesiv), conducand impreuna cu reducerea datoriei externe pe termen scurt la reducerea necesarului de finantare externa, iar corelatia salarii-productivitate s-a refacut, salariile crescand acum cu o rata mult sub cresterea productivitatii muncii”, a explicat Dumitru.
El este de parere ca BNR nu ar trebui sa permita anul viitor abateri prea mari ale cursului de la fundamentele economice.
„Cred ca un curs in intervalul 4,1-4,3 lei/euro este in linie cu fundamentele economice”, a concluzionat Dumitru.
Conform seriilor medii lunare ale referintelor BNR, cursul de schimb a avut variatii reduse pe parcursul aului 2009, leul tranzactionandu-se intre un nivel minim de 4,1689 unitati/euro in luna mai si un maxim de 4,2881 unitati/euro in luna octombrie.
Comisia Nationala de Prognoza anticipa in noiembrie un curs mediu de 4,25 lei/euro atat pentru acest an, cat si pentru 2010.