- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cutremur cu magnitudine 4.2 în Gorj, locuitorii s-au panicat după seria de peste 2000 de seisme

19 Jun, 09:12 • Dobran Viorel
Un nou cutremur a creat panică în zona Oltenia. În ultimele luni, după devastatorul seism din Turcia, au avut loc mii de cutremure în zonă.
Cutremur cu magnitudine 4.2 în Gorj, locuitorii s-au panicat după seria de peste 2000 de seisme

Un cutremur cu magnitudine 4,2 s-a produs luni dimineaţă în judeţul Gorj. ”În ziua de 19.06.2023, 08:26:03 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 14 km”, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a produs la 19 km nord-vest de Târgu Jiu, 66 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 68 km sud de Hunedoara, 82 km sud de Deva, 94 km est de Reşiţa.

Cutremur cu magnitudine peste 4 şi în Vrancea

Un seism cu magnitudne 4,1 s-a produs şi sâmbătă în zona Vrancea.

”În ziua de 17.06.2023, 13:13:04 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 140 km”, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului,

Cutremurul s-a produs la 57km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 59km vest de Focşani, 60km nord-vest de Buzau, 64km este de Brasov, 80km nord-est de Ploiesti.

INFP anunţă, marţi, că, din 13 februarie şi până în prezent, s-au înregistrat în judeţul Gorjn pste 2.100 de cutremure, 36 dintre acestea având o magnitudine mai mare de 3.

”Regiunea Nord Vest Târgu Jiu, jud. Gorj, a fost cunoscută, până de curând, ca fiind o zonă seismică care produce, de regulă, cutremure de suprafaţă mici şi moderate.  Începând cu 13 februarie 2023, odată cu producerea cutremurului de 5.2 ML, această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor, în ceea ce priveşte reevaluarea hazardului şi a riscului seismic în regiunea Olteniei şi a Carpaţilor Meridionali”, a transmis, recent, INFP:

Sursa citată a precizat că au fost înregistrate 2,150 de cutremure, din 13 februarie până în prezent, 36 dintre acestea având o magnitudine mai mare de 3.

”Sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 şi 14 februarie, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune. Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9 ML, respectiv 5.2 şi 5.7 ML au fost resimţite cu intensităţile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit specialiştilor, energia eliberată de cutremure este convertită în unde seismice ce se propagă la suprafaţa Pământului, iar cantitatea de energie eliberată este proporţională cu magnitudinea lor.

Polițele de asigurare PAD au adus despăgubiri în timp record. Sute de dosare au fost soluționate după cutremurele din Gorj

Despăgubiri record după cutremurele din Gorj
Despăgubiri record după cutremurele din Gorj

”O creştere cu o unitate a magnitudinii înseamnă o creştere de 30 de ori a energiei eliberate. Un seism cu anumită magnitudine poate fi echivalent cu explozia subterană a unei anumite cantităţi de trinitrotoluen (TNT) sau a unei bombe nucleare. Energia unui cutremur se poate calcula folosind megatone de TNT ca unitate de energie. Bomba atomică de la Hiroshima a eliberat o cantitate de energie similară unui cutremur de magnitudine Mw=6”, au mai precizat specialiştii.

Potrivit acestora, aceste cutremure sunt de natură tectonică, seismicitatea din această zonă datorându-se tensiunilor acumulate la contactul dintre Platforma Moesică  Soluţiile planelor de falie sugerează că aceste şocuri sunt de tip faliere normală şi sunt produse de falii orientate NE-SV.

”Sectorul sudic al Carpaţilor Meridionali constă din mai multe blocuri tectonice mai mici, comparativ cu cel nordic, la nivelul crustei fiind mai multe sisteme de falii cu orientarea determinată de lanţul muntos. Conform studiilor, cutremurele moderate din anii 1912 şi 1963 au avut loc în Bazinul Haţegului, în intersecţia faliilor FSC-SHB-ZFR-Fcio”, a mai transmis INFP.

Un cutremur semnificativ a avut loc în România. A fost resimțit în mai multe orașe. Anunțul seismologilor

Instituţia explică faptul că numărul mare de replici înregistrate după seimsele moderate din Gorj se datorează dezvoltării Reţelei Seismice Naţionale, care a permis o înregistrare şi o detectare mai precisă a cutremurelor şi microcutremurelor.

”Cu siguranţă că şi cutremurele moderate din trecut au fost urmate de multiple replici, dar acestea nu au fost înregistrate anterior din cauza absenţei instrumentelor de măsură şi a nivelului de înţelegere a fenomenului seismic”, se mai arată în comunicat.

“Noi mai avem un specific al IGSU şi al sistemului nostru de urgenţă – un sistem integrat. Este un sistem care şi-a dovedit eficienţa funcţionând mai multe componente din el împreună: medical, căutare-salvare, tot şi în urgenţele de zi cu zi, dar şi în urgenţele majore. Faptul că IGSU este o instituţie naţională, cu statut militar şi care răspunde la comandă imediat este un avantaj major în răspunsul la dezastre. Pentru că în ţările unde sistemele de urgenţă sunt descentralizate, mobilizarea lor pe plan naţional este mult mai grea şi necesită mult mai multe proceduri şi aprobări de autorităţile locale, judeţene decât un sistem cum este al nostru care automat de la nivelul comenzii poţi automat să iei decizia de mobilizare a unui procent din sistem către zona calamitată şi să stabileşti şi nişte reguli. Noi avem nişte reguli prestabilite deja de mişcare fără ordin pentru că este posibil să pierdem comunicaţiile o perioadă după cutremur, nu putem să spune la echipele noastre din toată ţara aşteptaţi ordinul. Nu. Acum fiecare judeţ ştie ce are de mobilizat şi se mobilizează automat după ce se află că a fost un cutremur major până ce se primeşte un ordin de ajustare a deplasării, fie îi redirecţionează în altă parte, fie îi trimite înapoi acasă, fie îi confirmă să continue drumul către zona unde au plecat ca să câştigăm timp”, a declarat şi Raed Arafat după seria de seisme din Gorj.
Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!
Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!
Vești proaste pentru români, valul de scumpiri va continua până în 2026. Prețurile polițelor RCA se majorează din nou: ”Tarifele cresc cu cel puțin 30 %”
Vești proaste pentru români, valul de scumpiri va continua până în 2026. Prețurile polițelor RCA ...
România se apropie de intrarea în Schengen. Negocieri finale cu Austria, Predoiu anunță progrese
România se apropie de intrarea în Schengen. Negocieri finale cu Austria, Predoiu anunță progrese
O studentă din Alba a dat lovitura cu o afacere inedită. Bacademia, proiectul care îi ajută pe elevi să promoveze mai ușor examenul maturității
O studentă din Alba a dat lovitura cu o afacere inedită. Bacademia, proiectul care îi ajută pe elevi ...
Frații Păvăl de la Dedeman colaborează cu BCR. Clienții băncii pot primi până la 200.000 de lei finanțare
Frații Păvăl de la Dedeman colaborează cu BCR. Clienții băncii pot primi până la 200.000 de lei ...
Cârnatul Dubai, noua senzaţie virală pe internet. Ce este, de fapt, Dubai-Wurst şi ce conţine
Cârnatul Dubai, noua senzaţie virală pe internet. Ce este, de fapt, Dubai-Wurst şi ce conţine
Arobs, liderul IT pe Bursa de Valori București, raportează un profit de 16 milioane de lei, în scădere cu 42% față de anul trecut!
Arobs, liderul IT pe Bursa de Valori București, raportează un profit de 16 milioane de lei, în scădere ...
Meseria cea mai căutată pe piaţa muncii. Salariul este 10.000 de lei, cursurile costă 1.200 de lei şi durează cinci luni
Meseria cea mai căutată pe piaţa muncii. Salariul este 10.000 de lei, cursurile costă 1.200 de lei ...
Averile candidaților la prezidențiale 2024. Lingouri de aur și un candidat fără niciun venit declarat!
Averile candidaților la prezidențiale 2024. Lingouri de aur și un candidat fără niciun venit declarat!
Cât te costă o centrală termică în 2024. Prețurile explodează. Dispozitivul și montajul îți golesc buzunarele
Cât te costă o centrală termică în 2024. Prețurile explodează. Dispozitivul și montajul îți ...
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi