Banca Centrală Europeană atacă cu vehemență piața de cryptomonede! Doi șefi BCE au enumerat problemele pe care Bitcoin le are și motivul pentru care nu ar fi indicat ca oamenii să se orienteze în această direcție.
Banca Centrală Europeană, organismul UE care gestionează moneda euro, a atacat în mod direct principala cryptomonedă existentă, respectiv Bitcoin, afirmând că:
„Bitcoin este rar folosit pentru tranzacții legale”.
Într-un articol pe blogul BCE, Ulrich Bindseil, director, și Jürgen Schaaf, consilier, amintesc că Bitcoin a picat de la 69.000 de dolari, în noiembrie 2021, până la 17.000 de dolari în iunie 2022, după care a tot fluctuat în jurul valorii de 20.000 de dolari, pentru ca la un moment dat să pice până la un preț de 15.000 de dolari. Miercuri, la ora transmiterii știrii, prețul BTC era cotat în jurul a 16.800 de dolari, într-o creștere ușoară față de zilele de luni și marți, când a picat aproape de 16.000 de dolari, conform datelor de pe Coindesk.
Cei doi oficiali din BCE au enumerat cel puțin 5 hibe pe care le-ar avea Bitcoin sau alte cryptomonede:
„Bitcoin este rar folosit pentru tranzacții legale. Arhitectura conceptuală și deficiențele tehnologice ale Bitcoin îl fac discutabil ca mijloc de plată: tranzacțiile reale cu Bitcoin sunt greoaie, lente și costisitoare. Bitcoin nu a fost niciodată folosit într-o măsură semnificativă pentru tranzacții legale din lumea reală”.
„Bitcoin NU este potrivit ca investiție. Nu generează fluxuri de numerar (cum fac investițiile în imobiliare) ori dividende (cum fac acțiunile), nu poate fi utilizat în producție (cum sunt folosite mărfurile) și nu oferă nici beneficii sociale (cum face aurul). Prin urmare, evaluarea de piață a Bitcoin se bazează doar pe speculații. Bulele speculative se bazează pe fluxul de bani noi. De asemenea, Bitcoin a beneficiat în mod repetat de valuri de noi investitori. Marii investitori Bitcoin sunt cei mai motivați să mențină euforia”.
Reglementarea domeniului crypto poate fi înțeleasă, în mod greșit, ca aprobare. „Marii investitori (în BTC) finanțează lobbyiști, care le susțin cauza în fața legiuitorilor și a autorităților de reglementare. Numai în SUA, numărul lobbyiștilor crypto aproape s-a triplat – de la 115 în 2018 la 320 în 2021. Cu toate acestea, legislația privind cripto-activele a fost uneori greu de ratificat în ultimii ani, iar implementarea rămâne adesea în urmă. În timp ce UE a convenit asupra unui pachet de reglementare cuprinzător cu Regulamentul piețelor de active crypto (MiCA), Congresul SUA și autoritățile federale americane nu au reușit încă să cadă de acord asupra unor reguli coerente (în domeniul crypto)”.
„Sistemul Bitcoin este un poluator fără precedent. În primul rând, consumă energie la scara unor țări. Consumul de energie electrică pentru mineritul la Bitcoin (la nivel mondial) este estimat a fi comparabil cu consumul Austriei. În al doilea rând, produce munți de deșeuri de hardware. O tranzacție cu Bitcoin consumă hardware comparabil cu hardware-ul a două smartphone-uri. Întregul sistem Bitcoin generează la fel de multe deșeuri electronice cât toată Olanda”.
Băncile ar trebui să evite promovarea Bitcoin. „Industria financiară ar trebui să se ferească de daunele pe termen lung ale promovării investițiilor Bitcoin – în ciuda profiturilor pe termen scurt pe care le-ar putea obține (chiar și fără riscul lor). Impactul negativ asupra relațiilor cu clienții și daunele asupra reputației întregii industrii (financiare) ar putea fi enorme atunci când investitorii în Bitcoin vor avea pierderi mari”.
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult