Conform acestora, efectul este unul normal, si va fi resimtit spre finalul anului sau de anul viitor.
Astfel, din cauza daunelor mari platite de societati vor creste costurile de reasigurare ale companiilor si implicit ale politelor achizitionate de populatie. Pana in prezent, nu se stie exact cat vor plati asiguratorii pentru pagubele produse de cutremurul si tsunamiul din Japonia, insa sunt estimate ca pot ajunge pana la 50 miliarde de dolari.
Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale ale Societarilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), considera ca daunele produse in Japonia vor creea, cu siguranta, o unda care se va propaga la nivelul preturilor asigurarilor, care vor creste.
Potrivit acestuia, efectele nu se vad imediat in conditiile in care inca nu au fost evaluate complet daunele din Tara Soarelui-Rasare. Astfel, efectele asupra preturilor se vor resimti spre sfarsitul acestui an sau cel mai tarziu anul viitor.
„In primul rand, vor fi afectate companiile de reasigurari si grupurile internationale de asigurari prezente in Japonia”, a subliniat Bogdan Andriescu.
Cristian Fugaciu, directorul general al companiei de brokeraj Marsh Romania, este de parere ca impactul pe termen lung este legat direct de costul reasigurarii pe care il vor plati asiguratorii locali pentru asigurarile de tip property (de locuinte, n.r.).
„Este un efect normal ca pretul reasigurarii sa creasca dupa evenimente catastrofale. Companiile cele mai afectate de evenimentele din Japonia vor fi cele care vor subscrie mult pe liniile property, in special riscul de cutremur”, a spus Cristian Fugaciu.
La randul sau, Radu Mustatea, presedinte Directorat Astra Asigurari, este de parere ca efectele cutremurului se va vedea in costurile de reasigurare, ducand la majorarea primei de asigurare.
„Efectul se va vedea in costurile de reasigurare, si asta imediat pe segmentul corporate. Consecinta va fi cresterea primei de asigurare si pe piata din Romania, dar nu pe zona de retail, anul acesta, pentru ca deja sunt negociate contractele de reasigurare. In mod evident, toate companiile vor fi influentate de acest lucru”, declarat Radu Mustatea.
In acelasi timp, Adrian Marin, directorul general adjunct al Generali Asigurari, a mentionat ca „este inca prea devreme sa facem estimari cu privire la efectele cutremurului din Japonia asupra pietei de asigurari din Romania”, dar in perioada urmatoare piata va reanaliza preturile pentru riscurile catastrofale.
„Din experienta putem afirma, insa, ca pietele de reasigurare, specializate in preluarea riscului de catastrofa, isi adapteaza politica de preturi direct proportional cu frecventa si severitatea dezastrelor naturale produse”, a declarat Adrian Marin.
„Asadar, in aceste conditii, piata de asigurari din Romania va fi si ea nevoita ca in perioada urmatoare sa identifice, cuantifice, monitorizeze si, in ultima instanta, sa reanalizeze preturile pentru riscurile catastrofale”, a adaugat oficialul Generali Asigurari.
Viorel Vasile, managing partner in cadrul Safety Broker, este putin mai optimist si considera ca momentan piata asigurarilor din Romania nu va fi afectata de evenimentele din Japonia, insa se asteapta la o crestere a tarifelor de anul viitor.
„O crestere a preturilor cu costul reasigurarii va fi simtita incepand cu anul viitor, probabil o crestere de 5-10% pe riscul de catastrofa. Vor fi afectate toate companiile care cumpara reasigurare si in special cele care au risc plasat direct in Japonia”, a spus Viorel Vasile.
Asigurarile de locuinte s-ar putea scumpi cu 15-30%
Gheorghe Grad, general manager al SRBA Broker de Asigurare Reasigurare, este de parere ca pretul asigurarilor de tip property din Romania nu va fi grav afectat, posibile majorari fiind de circa 15-30%, dar nu mai devreme de a doua jumatate a acestui an.
„In Romania, principalul risc pentru asigurarile tip property este cel de incendiu si apoi riscurile catastrofice (cutremur, inundatii, alunecari de teren), deci o scumpire a costului acestora din urma nu ar avea un impact major asupra pietei noastre”, a explicat Gheorghe Grad.
In tara noastra riscul de tsunami nu se poate produce, astfel ca nu este inclus in asigurarile de locuinte.
„Posibilele majorari s-ar putea cifra, dupa parerea mea, in jur de 15-30% din costul total al politelor de asigurare si ar putea sa se aplice cel mai devreme din a doua jumatate a anului, intrucat presupun renegocierea contractelor de reasigurare”, a adaugat oficialul brokerului SRBA.
Ca exemplu, daca in prezent, o polita facultativa costa 100 de euro, in cazul unui apartament cu valoare asigurata de 100.000 euro, aceasta va fi majorata la 115-130 euro.
„Ideea este ca nu vorbim despre nici un fel de evolutii senzationale, ci unele firesc determinate de evolutia riscurilor asigurate. In acest context, orice asigurat trebuie sa inteleaga ca plata primei de asigurare trebuie sa fie astfel dimensionata incat sistemul de asigurari sa aiba capacitatea de a despagubi daunele aparute la proprietatile asigurate, iar aceasta capacitate sa nu fie sub nici o forma afectata”, a subliniat Gheorghe Grad.
Astfel, degeaba o polita este ieftina daca la dauna nu poate exista reactie adecvata din partea companiilor de asigurari si capacitatea de a despagubi asiguratii.
„Orice eveniment asigurabil care depaseste limitele statistice existente la momentul producerii acestuia determina firesc o revizuire a modului de preluare in asigurare si a pretului asigurarii, ca in orice alta afacere in care apar schimbari spectaculoase ale preturilor materiilor prime, a energiei etc”, a subliniat Grad.
Romanii cumpara mai multe asigurari de locuinte
„In ultimele zile, subscrierile de asigurari obligatorii pentru locuinte au reintrat pe un trend ascendent”, a declarat Marius Bulugea, directorul general al Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite politele obligatorii de asigurare a locuintelor.
El a precizat ca vineri, 11 martie, ziua in care a avut loc cutremurul urmat de tsunami din Japonia, au fost incheiate peste 1.000 de contracte, dupa ce ritmul de subscriere scazuse la inceputul anului undeva la aproximativ 300-400 de polite pe zi.
In perioada 15 iulie 2010 – 4 martie 2010, doar 5,5% dintre proprietari au incheiat o asigurare obligatorie de locuinta. Astfel, au fost emise 461.627 de polite.
„Marile companii internationale de reasigurare considera ca pierderile cauzate de cutremurul si tsunamiul care au lovit Japonia, ce vor fi acoperite de industria de asigurari, ar putea schimba pretul produselor de asigurare. Este insa mult prea devreme pentru a face estimari cu privire la impactul acestor evenimente asupra preturilor practicate de companiile de asigurari din Romania”, a precizat Marius Bulugea.
El a adaugat ca in mod normal, astfel de evenimente ar trebui sa ajute la cresterea gradului de subscriere.
Asigurarea obligatorie a locuintei costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro). Polita acopera trei riscuri: inundatii, cutremur si alumecari de teren.
De asemenea, dezastrele naturale pot si asigurate si prin polite facultative de locuinte, care sunt calculate in functie de valoarea proprietatile si a riscurilor acoperite.
Cutremurul din Japonia, cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara Richter, a avut loc vineri, la ora 14.46 (07.46, ora Romaniei), si a fost urmat de un tsunami distrugator. Duminica, autoritatile au majorat magnitudinea cutremurului la 9,0 grade pe scara Richter.
Costul reconstructiei Japoniei dupa evenimentele de vineri ar putea ajunge la 160 miliarde de dolari.
Pagubele produse de dezastrele naturale sunt in crestere
Studiile arata ca, la nivel global, costurile de refacere a pagubelor produse de catastrofele naturale este in continua crestere.
Potrivit unui studiu recent al Swiss Re, unul dintre principalii reasiguratori din lume, costurile aferente anilor ’80, ajustate cu inflatia, erau in medie de 25 miliarde de dolari anual. Acestea au crescut in anii ’90 la 95 miliarde de dolari pe an. Iar, in ultimii zece ani, acestea au ajuns la o medie auala de 130 miliarde de dolari pe an.
In anul 2010, pagubele produse de catastrofele naturale sunt estimate la circa 250 miliarde de dolari, fiind un an devastator, cu cutremure in Chile, Haiti si Noua Zeelanda, inundatii in Pakistan si China, seceta si incendii in Rusia si Australia si furtuni de iarna in Europa.
In 2009, pagubele au totalizat 62 miliarde de dolari, dupa ce in 2008 a fost atins cel mai mare nivel, de 268 miliarde de dolari.
Conform studiului, in medie, in ultimii 20 de ani, doar 20-40% din valoarea pagubelor au fost acoperite prin asigurare.