- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cuvantul \”gratuit\” incepe sa aduca amenzi in magazine de la 1 mai

04 Mar, 00:01 • razvan.codorean
Folosirea cuvantului "gratuit" in cazul promotiilor sau oricaror actiuni de marketing va fi sanctionata cu amenzi foarte mari, incepand din luna mai, atentioneaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC),
Cuvantul \gratuit\ incepe sa aduca amenzi in magazine de la 1 mai

ANPC a anuntat ca va declansa controale pentru a sanctiona „publicitatea inselatoare”, la care este inclusa inclusiv descrierea unui produs ca fiind „gratis” sau „fara costuri”.

Initial, controalele si amenzile ar fi trebuit sa inceapa la 1 februarie, conform interpretarii legii de catre ANPC, insa negocierile cu retailerii au impins termenul de aplicare pana in luna mai.

ANPC nu mai vrea sa auda de „produse gratuite” care de fapt sunt conditionate de achizitionarea unui alt serviciu sau produs.

„Daca, de pilda, vezi in magazin o sticla de suc pe care scrie mare – gratuit- de ce te obliga, pentru a o lua, sa cumperi alte doua sau trei? Atunci nu mai e gratuita”, a explicat sintetic, vicepresedintele ANPC, Gheorghe Ciubotaru.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, patronatul ce reuneste majoritatea producatorilor, retailerilor si organizatiilor ce activeaza in comertul romanesc, spune ca in aceasta perioada, negocierile cu ANPC continua si ca se spera ca pana in luna mai sa se ajunga la un compromis.

„Am obtinut un ragaz de la ANPC, pentru ca interpretarea acestei legi, care credem noi ca este gresita, trebuia sa fie pusa in practica de la 1 februarie. Ni s-a promis ca timp de 2-3 luni nu vor fi realizate controale tematice, perioada in care vom cauta o solutie”, a declarat Minea, pentru DailyBusiness.

Vicepresedintele ANPC, Gheorghe Ciubotaru, spune, in replica, ca nu s-a ajuns la niciun acord si ca legea, asa cum este ea, va fi pusa in practica.

„Noi pentru intervalul urmator avem programate controale tematice pe alte probleme. Dar fiti siguri ca daca primim de la consumatori o sesizare privind produsele gratuite, vom intra in magazine si vom investiga”, a precizat Ciubotaru. „Oficial, controalele vor incepe in luna mai, conform planificarii facute la inceputul anului”, a mai spus reprezentantul ANPC.

Cuvantul „gratuit”, o miza de sute de milioane de euro

Folosirea cuvantului „gratuit”in cadrul promotiilor are o miza mult mai mare decat s-ar putea crede. Toti marii producatori, importatori si comercianti din retail-ul romanesc folosesc intensiv in promotii acest cuvant, pentru a-si atrage clientii. De la sticle de suc 3 plus 1 gratuit, la lame de ras, si pana la dotari „gratuite” pentru automobile, toate aceste campanii (print, TV, ambalaje – etc.) au costat sute de milioane de euro, campanii ce au fost pregatite cu luni de zile inainte.

Retailerii spun ca marii producatori de cosmetice, dulciuri, bauturi si in general toti cei care folosesc ambalaje inscriptionate cu cuvantul gratuit, ar pierde sume importante daca ar trebui sa isi retraga produsele din magazine.

Florentin Scarlat, managerul de comunicare de la Unilever, al treilea producator de alimente si bunuri de larg consum din lume, cu peste 300 de marci in domenii de activitate de la productia alimentara la industria cosmetica si detergenti, a declarat anterior, pentru DailyBusiness, ca este foarte dificil de calculat in acest moment care vor fi consecintele aplicarii unei astfel de masuri.

„Nu avem o estimare a consecintelor provocate de aceasta situatie. Romalimenta, care ne reprezinta, a declansat o noua runda de negocieri cu ANPC. Este in mod clar o interpretare eronata a legislatiei europene”, a precizat Scarlat.

„Situatia din Romania este unica in Uniunea Europeana”, spune directorul executiv al Romalimenta, Mihai Visan. „Noi speram ca pe calea negocierilor sa ajungem la un numitor comun, in asa fel incat sa nu se ajunga la amenzi si retragerea marfurilor din magazine”, a declarat el, pentru DailyBusiness.

In piata, urmare a hotararii ANPC de a sactiona toate produsele care contin cuvantul gratuit, au aparut promotii ce includ cuvinte similare ca sens, dar fara a contine cuvantul blamat de Protectia Consumatorilor.

„Exista diverse variante, de la – cumperi 3, primesti 4 – la cumperi un produs, al doilea il primesti promotional. Variante exista, dar speram sa convingem ANPC ca nu are rost sa sanctioneze folosirea cuvantului gratuit”, a mai declarat Visan.

Amenzi de 60.000 de lei pentru incalcarea legii

Daca Protectia Consumatorilor spune ca are in spate legislatia europeana in materie care sanctioneaza publicitatea inselatoare, producatorii si comerciantii spun ca legea este aplicata gresit si ca „gratuitate” este un principiu international valabil.

ANPC ameninta cu amenzi de pana la 60.000 de lei pentru incalcare legii care prevede interzicerea produselor gratuite.

„Legea este clara, nu este loc de interpretari. Nu mai este voie sa fie folosit acest cuvant – gratuit. Cine il foloseste risca sa fie amendat si nu vom ezita sa facem asta”, a declarat, categoric, vicepresedintele ANPC.

Legea privind combaterea practicilor comerciale prevede, dincolo de eliminarea gratuitatilor, sanctiuni pentru incalcarea drepturilor consumatorilor folosind publicitatea-capcana, respectiv practica de a convinge consumatorul sa cumpere de la o anumita societate facand publicitate unui produs la un pret foarte scazut, pentru care nu exista un stoc corespunzator.

De asemenea, legea 363/2007 mai prevede interzicerea folosirii indemnurilor directe adresate copiilor de a cumpara anumite produse sau de a-si convinge parintii sa le cumpere, cat si sanctionarea comerciantilor care vor face afirmatii false cu privire la proprietatile curative ale produselor.

„Legea este foarte clara. Nu putem sa ne prefacem ca vindem produse gratuite cand de fapt le conditionam de cumpararea altuia. Exista supozitia ca de fapt costurile producerii produsului gratuit sunt ascunse in pretul celui platit, asa ca cel mai bine ar fi sa fie evitat acest cuvant. Nu cred ca va fi o problema pentru comercianti ca, odata cu reinoirea stocurilor si constructia campaniilor promotionale de primavara, sa evite acest cuvant”, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile