„Am vazut o idee legata de Fondului National de Investitii. Sa nu ne imbatam cu apa rece. Constituirea unui astfel de fond pe baza participatiilor minoritare ale Guvernului inseamna sa iei cash flow-ul de la bugetul public. Fondul de investitii al Romaniei pe care nu stim sa il utilizam sunt fondurile europene”, a spus Daianu la conferinta „Privind spre viitor: Romania si strategia Europa 2020”, citat de Mediafax.
El a explicat ca daca Romania ar reusi sa absoarba 60-70% din fondurile structurale de la UE, banii ar reprezenta 3-4% din PIB.
Potrivit unui proiect aflat spre consultare in ministerele implicate, Guvernul va infiinta „Fondul Roman de Investitii”, care va fi constituit din actiunile minoritare ale statului la companii, dar si dintr-un aport in numerar al CEC Bank si, cel mai probabil, din banii obtinuti anterior din privatizari si plasati de trezorerie in conturile BNR.
Saptamana trecuta, Ministerul Economiei a redactat un document care indica faptul ca, pentru alimentarea acestui fond de investitii, Guvernul va vinde pe bursa actiuni la companii listate, precum Petrom si Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel si E.ON, si va exercita optiunea de vanzare a titlurilor detinute la companii energetice privatizate, estimand incasari de peste un miliard euro.