Declaratiile lui Basescu au amintit celor prezenti la dezbaterea organizata de Ziarul Financiar de celebrul personaj Tache Farfuridi al lui Caragiale.
„Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele esentiale. Din aceasta dilema nu puteti iesi. Am zis!”, afirma, cu tarie, politicianul creat de Caragiale.
[img=1759]Personajul Farfuridi, interpretat de Amza Pellea in 1959[/img]
Ce a spus Traian Basescu? Intrebat fiind de Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, despre [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/guvernul-ia-in-calcul-diminuarea-cas-la-41-prin-reducerea-cu-3-puncte-a-cotelor-la-angajator-59998/]mult-promisa reducere a contributiilor de asigurari sociale (CAS)[/url], menita a stimula angajarile in economie, Basescu a replicat scurt.
„Hai sa spunem ca ne mai uitam noi la toamna (momentul deciziei reducerii CAS promis de premierul Emil Boc- n.r.). Si la toamna ce sa spunem ? Ca ne mai uitam odata in ianuarie? Va spun eu. Nu se poate anul asta”, a spus presedintele.
Intrebat fiind care ar fi, totusi, orizontul de timp, seful statului a venit cu o replica taioasa: „Vin si va fac o propunere inversa si va dau o garantie. Toti agentii economici sa isi plateasca CAS-ul si in acel moment se va reduce cu 2 procente. Platiti-l si vi-l dam inapoi„, a spus Basescu.
Cu alte cuvinte, CAS-ul ar urma sa fie redus cand va fi eliminata evaziunea din domeniu. In prezent, se estimeaza ca peste 40% din economie n-ar plati CAS.
Traian Basescu ne-a spus, de altfel, ca „in economia romaneasca este un campionat nedeclarat al eludarii legilor fiscale, fie ca e vorba de plata accizei, fie ca e vorba de plata CAS-ului, a ajutorului de somaj”.
De ce nu fac autoritatile nimic pentru a reduce evaziunea? „Toata ideea care se propaga este – institutiile statului sa ii prinda. Oameni buni, daca ii luam pe astia de la ANAF, sunt cateva mii, orice ar face, daca ar fi cinstiti si Dumnezei, nu pot sta in spatele fiecarei firme”, ne-a explicat presedintele.
In prezent, angajatorii platesc, dupa caz, contributii de asigurari sociale de 20,8% pentru conditii normale de munca, de 25,8% pentru conditii deosebite de munca si de 30,8% pentru conditii speciale de munca. La acestea se adauga contributia de 5,2% pentru asigurarile de sanatate, de 0,5% la bugetul asigurarilor pentru somaj si de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
In baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in functie de clasa de risc, angajatorii datoreaza si cote de contributii cuprinse intre 0,15% si 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar. In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 3%, aferenta fondurilor de pensii administrate privat, majorata de la 2,5% in 2010.
[b]Majorarea TVA-ului, o eroare politica sau economica?[/b]
Nici in privinta TVA-ului, Traian Basescu nu a dat vreun raspuns. Desi avem una dintre cele mai ridicate cote din regiune (24%), iar mediul de afaceri a cerut in repetate randuri scaderea ei, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/basescu-cresterea-tva-o-eroare-care-a-intarziat-iesirea-din-recesiune-cu-6-luni-62657/]seful statului ne-a spus destul de clar[/url]: bugetul se bazeaza pe incasarile din TVA si nu avem alta solutie pentru a inlocui acesti bani.
Presedintele a recunoscut ca majorarea TVA in iulie 2010 de la 19% la 24% a fost o greseala care a amanat iesirea din recesiune cu cel putin 6 luni. „A fost o eroare a politicienilor din Coalitie”, a spus presedintele. Bineinteles, el s-a declarat nevinovat. A declarat ca ar fi preferat ca pensiile sa fie reduse cu 10%, masura care, in opinia sa, ar fi compensat in totalitate cresterea de TVA.
[img=1758][/img]
Dincolo de faptul ca, la vremea anuntului, [url=http://www.mediafax.ro/social/basescu-anunta-scaderea-pensiilor-cu-15-a-fondului-de-salarii-cu-25-si-a-subventiilor-6096508]Traian Basescu afirma ca pensiile trebuie reduse cu 15%[/url], un simplu calcul arata ca veniturile incasate din reducerea pensiilor ar fi fost incomparabil mai mici decat cele din cresterea TVA.
Astfel, daca s-ar fi aplicat scaderea de 10% a pensiilor, la o pensie medie de 715 lei, aplicata celor 5,44 milioane de pensionari, ar fi rezultat o economie lunara de 389 milioane lei (92,6 milioane euro). De la 1 iulie pana pe 31 decembrie, statul ar fi economisit, astfel, 556 milioane euro.
Potrivit bugetului de stat pe 2010, veniturile din TVA au crescut, anul trecut, cu 14,3%, la 39,25 miliarde lei. Cresterea incasarilor a fost, astfel, de 4,9 miliarde lei (1,17 miliarde euro). In conditiile in care TVA-ul a fost majorat de la 1 iulie, calculele arata ca majorarea taxei a adus un plus la buget de 194 milioane euro lunar.
Fata de cel 92 milioane de euro obtinute lunar din scaderea pensiilor, este mai mult decat dublu.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat, joi, ca majorarea TVA a fost asumata de toata clasa politica (deci si de presedinte) „cu toate ca se stia ca este o eroare economica cu grave consecinte. Iar efectele s-au vazut. A scazut evaziunea fiscala si inflatia „, a precizat acesta.
[b]Cand va fi redusa (totusi) fiscalitatea?[/b]
O intrebare justa, la care mediul de afaceri asteapta un raspuns concret.
Dupa ce premierul Emil Boc si Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, ne-au tot spus, in acest an, ca analizeaza reducerea taxelor, in special a CAS, la angajator, cu [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/guvernul-ia-in-calcul-diminuarea-cas-la-41-prin-reducerea-cu-3-puncte-a-cotelor-la-angajator-59998/]3 puncte procentuale, de la 44% la 41%[/url], sefului statului a pus punctul pe „i ” – nu se modifica nimic.
Economistul Adrian Mitroi a declarat, joi, ca cel mai probabil am putea asista la o scadere a taxelor in momentul in care statul va iesi de sub umbrela banilor de la FMI si UE si va trebui sa intre in “arena leilor”, adica a banilor privati.
Analistul economic Cristian Dinulescu ii da dreptate si estimeaza ca acest moment va fi, cel mai probabil, in 2013. „2012 este an electoral si, probabil, vom asista cel mult la investitii ale statului in instrastructura, cu impact la electorat si, bineinteles, la majorari salariale. Abia dupa alegeri, in 2013, vom discuta despre masuri reale de stimulare a economiei, de la scaderea TVA, la CAS si cota unica”, a spus acesta.
De altfel, [url=http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget2011/RAPORT_BUGET2011.pdf]raportul privind bugetul pe 2011[/url], intocmit de Ministerul Finantelor, nu contine nicio referire legata de posibila relaxare fiscala in urmatorii 2-3 ani.
Pana in 2013-2014, spune analistii, statul va face ceea ce stie mai bine. Va trai din bani de imprumut in speranta ca mediul de afaceri va scoate Romania din criza in conditiile date.