Mihai Gustiuc, care in prezent este presedintele Comitetului pentru Termoficare al Danfoss in Romania, a precizat ca cifra de afaceri estimata pentru acest an reprezinta o revenire la nivelul din 2007, cand afacerile companiei au depasit 10 mil. euro.
In ceea ce priveste scaderea aproape la jumatate de anul trecut, oficialul Danfoss a spus ca aceasta a fost cauzata de dependenta de bugetul de stat.
Societatile de termoficare si CET-urile genereaza 80% din business-ul companiei, iar restul de 20% este reprezentat de clienti industriali ca Dacia, Michelin, Petrom si Rompetrol, a spus Gustiuc.
El se asteapta ca exporturile sa reprezinte, la fel ca si in anul trecut, jumatate din cifra de afaceri.
Produsele Danfoss realizate in Romania se vand pe piete externe ca Rusia, China, Serbia, Croatia, Slovenia, Ungaria, Italia, Elvetia, Austria si Turcia.
Danezii de la Danfoss mai produc module de termoficare in tari ca Finlanda, Polonia, Danemarca, Rusia, Austria si Elvetia.
Gustiuc se asteapta ca productia din Austria si Elvetia sa fie transferata in Romania.
El a precizat ca grupul Danfoss a castigat in acest an un contract de peste 5 mil. euro pentru livrarea de echipamente catre CET Iasi, ce va fi finantat printr-un grant elvetian. Acest contract reprezinta unul dintre motivele mutarii operatiunilor de productie din Elvetia in Romania.
Mihai Gustiuc a mai spus ca CET-urile si societatile de termoficare pot realiza economii de pana la 30% prin achizitia de echipamente din tara, fata de cele transportate din afara tarii.
Economii si mai mari de 30% se pot realiza prin achizitia echipamentelor si accesorilor de la un singur furnizor, fata de metoda clasica de echipare a unui punct termic, potrivit lui Gustiuc.
Printre tendintele care vor influenta pozitiv piata din care detine intre 70-80%, reprezentantul Danfoss a mentionat privatizarea societatilor de termoficare precum si interesul unor firme austriece de a transforma sistemele de termoficare pe baza de carbune intr-unele functionale pe biomasa.
In 2006, concernul danez Danfoss a achizitionat firma Schmidt-Bretten Technology, fondata de Mihai Gustiuc in 1999.
In 2009, fabrica impreuna cu toate birourile s-a mutat in Popesti-Leordeni, in vecinatatea sudica a capitalei, iar numele societatatii urmeaza sa se schimba in Danfoss District Heating.
Investitia Danfoss in aceasta cladire noua, cu spatiu de productie pentru module termice si schimbatoare de caldura, cat si birouri pentru proiectare, vanzari si administratie, s-a ridicat la 10 mil. euro.