Potrivit casei de avocatura, fraudele sunt bazate in special pe dezvoltarea locala a retelelor de infractori, adesea organizati in grupuri foarte complexe, cuprinzand notari publici, avocati si functionari publici.
Danila, Petre & Asociatii a oferit consultanta pana in prezent pentru 200 de cauze penale, in care sunt investigati sau in curs de judecata peste 350 de persoane fizice si juridice, pentru fraude comise in dauna unor institutii financiare.
La nivelul acestor cazuri se poate discuta de o suma de aproximativ 20 milioane de euro, suma ce reprezinta prejudiciul cauzat partilor vatamate din dosare, respectiv institutiilor financiare, potrivit avocatilor.
„Desi autorii fraudelor sunt tot mai inventivi si uneori se constituie in grupuri infractionale, ceea ce face ca depistarea activitatii infractionale si sanctionarea persoanelor vinovate sa nu fie intotdeauna usor de realizat”, a declarat Luminita Danila, senior partner Danila,Petre & Asociatii.
Casa de avocatura avertizeaza ca adesea se utilizeaza documente contabile false, care fac dovada „unei bonitati extraordinare” a persoanei care obtine prin frauda finantarea. Alaturi de documente contabile ce induc ideea de bonitate extrema, infractorii prezinta adesea, in acelasi scop, inscrisuri false similare instrumentelor specifice bancare (scrisori de garantii bancare emise de alte banci cunoscute, certificate de depozite bancare, acreditive bancare).
Dosarul de obtinere afinantarii este abil prezentat ofiterilor de credit, adesea infractorii actioneaza in coautorat, se prezinta in numar sporit la banca, utilizand calitati mincinoase, denumiri complexe in limba engleza, astfel incat impresia lasata institutiei finantatoare sa fie una a unei „serioase corporatii”, au spus avocatii.
„Pe langa analiza clasica de dosar, institutiile de credit ar trebui sa verifice cu maxima atentie realitatea si valabilitatea titlurilor de proprietate pentru bunurile ce se achizitioneaza urmare a creditarii sau pe care le finanteaza, cat si pentru cele ce sunt oferite ca si garantii reale mobiliare sau imobiliare”, a mai spus Luminita Danila.
Cazurile de infractiuni in dauna institutiilor financiare bancare si nebancare reprezinta 12 % din totalul cifrei de afaceri a casei de avocatura Danila, Petre& Asociatii, fondata in anul 2003 si care ofera servicii juridice, precum si audit financiar-contabil si servicii de recuperare creante.