Nivelul indicatorilor arata ca asupra Romaniei planeaza riscul de supraincalzire economica.
Romania se confrunta cu dezechilibre periculoase, generate de un ritm nesustenabil de crestere economica, care atrage riscuri de supraincalzire, reiese dintr-o analiza a bancii daneze, citata de NewsIn.
Alti factori de pericol sunt inflatia ridicata, deficitul de cont curent mare, moneda supraevaluata, ritmul prea inalt de crestere a creditarii si balanta comerciala externa puternic deficitara, considera specialistii Danske Bank.
Romania sta bine doar in cazul a trei parametri: ponderea redusa a creditului neguvernamental in produsul intern brut (PIB), rezervele valutare suficient de mari si deficitul bugetar redus, mai spun cei de la Danske Bank.
In cazul Romaniei, Bulgariei, Lituaniei, Letoniei si Estoniei, Danske Bank sustine ca exista „un risc din ce in ce mai mare pentru o aterizare fortata a economiei”, aceste state putand intra intr-un „impas financiar”.
In privinta cresterii economice, primul criteriu al evaluarii, institutia vede in continuare riscuri de supraincalzire pentru o serie de state, printre care si Romania. Aceste riscuri sunt semnalate de „adancirea deficitelor de cont curent, accentuarea inflatiei si presiunile dinspre cresterile salariale”. Statele care sunt pozitionate de Danske in zona „rosie”, cu gradul cel mai ridicat de risc, printre care se afla si Romania, „au inregistrat, in ultimul an, cresteri salariale de peste 10%”.
In privinta ritmului de crestere a creditelor, Danske avertizeaza ca „avansul in statele baltice si Romania pare greu de justificat pe baza principalelor conditii economice”.
Pentru tarile in care dezechilibrele au ajuns prea mari – Romania, Bulgaria, Tarile Baltice si, mai nou, Slovacia – analistii de la Danske Bank recomanda investitorilor care au sau vor sa faca plasamente sa se protejeze de riscuri prin instrumente de hedging.
Danske Bank a surprins in trecut prin unul din rapoartele sale in care anunta ca leul este supraapreciat cu 30%. Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, califica in una din interventiile sale publice din ultima vreme rapoartele Danske Bank drept alarmiste si nefondate.