Banca sustine ca leul va fi supus unor tendinte de depreciere din cauza inrautatirii situatiei din zona. Tensiunile din Turcia si situatia ingrijoratoare a Greciei vor inrautati serios viziunea investitorilor asupra Europei de Est, spun specialistii Danske. „In plus, restantele bancare au o evolutie ingrijoratoare in Romania”, mai scrie in raportul bancar.
Specialistii Danske sustin ca forintul urguresc ar putea fi moneda cea mai expusa la depreciere din zona Europei Centrale si de Est.
Pe piata locala, leul a intrat inca de la inceputul anului pe un trend puternic de apreciere, in ultimele zile cursul asezandu-se confortabil sub nivelul de 4,1 lei/euro.
Scaderea tensiunilor politice, care a permis continuarea acordului de impumut cu Fondul Monetar International, a determinat analistii care mizau pe depreciera leului sa-si schimbe prognozele in ultimul timp.
De exemplu, ING Bank Romania avea o prognoza de 4,6 lei/euro pentru leu la sfarsitul lui T1, pe care a schimbat-o in 4,15 lei/euro, pentru aceeasi perioada.
Florin Libocor, economistul sef al BRD GSG, spunea recent ca majoritatea bancilor care nu au reusit sa faca profituri de pe urma deprecierii leului incearca acum sa castige din aprecierea lui. Unii analisti sustin ca leul este supus in prezent unor presiuni mari de apreciere, iar Banca Nationala intervine frecvent in piata pentru a preveni o intarire prea abrupta.
Vineri, cursul oficial a fost de 4,0923 lei/euro.