„Leul este cea mai supraevaluata moneda din toate pietele emergente pe care le urmarim. Unele dintre modelele noastre arata faptul ca leul ar putea fi supraevaluat cu peste 30%”, se arata intr-un raport al bancii daneze, citat de NewsIn.
Ca urmare a cresterii volatilitatii cursului de schimb al leului din ultima perioada, actuala dobanda cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 7% pe an, nu ofera garantii investitorilor implicati in tranzactii speculative de tip „carry trade”, in care investitorii se imprumuta in monede cu randament mic, precum yenul, pentru a face plasamente in monede cu randament mare, asa cum este si leul, apreciaza analistii Danske Bank.
Ei dau o recomandare de cumparare a monedei europene pe cotatia euro/leu in pietele valutare la vedere. De la inceputul lunii iulie, leul romanesc s-a depreciat considerabil. Totusi, specialistii citati cred ca este loc pentru o depreciere si mai puternica.
Principalii factori care contribuie la deprecierea leului sunt slabiciunile economiei romanesti, considerata printre cele mai dezechilibrate din regiune, cu piete de active „supraincalzite”, o crestere „excesiva” a creditarii si un deficit de cont curent foarte mare.
Potrivit analistilor Danske Bank, cursul leu euro s-ar putea stabiliza la 3,4 lei/euro, iar daca deprecierea continua dincolo de acest nivel urmatorul prag de stabilizare ar putea fi 3,55 lei/euro.