- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dati-ne bani cand avem nevoie! Statul lanseaza solutia imprumutului continuu

30 Jul, 12:30 • razvan.codorean
Ministerul Finantelor pregateste o noua ''solutie anti-criza''. Un nou tip de imprumut, botezat EMTN. Prin acest instrument, Guvernul va putea lua credite non-stop de la investitorii straini. In prima faza se vorbeste de 7 miliarde de euro.
Dati-ne bani cand avem nevoie! Statul lanseaza solutia imprumutului continuu

Instrumentul, cunoscut sub numele de „euro medium term notes”, vizeaza lansarea unor emisiuni de titluri in euro pe pietele externe in regim continuu.

Adica statul va putea sa imprumute bani de la investitorii straini oricand, in functie, bineinteles, de cand are nevoie si de conditiile pietei.

Pana acum, Finantele se imprumutau, pe de o parte de pe piata locala, prin emisiuni de titluri in lei si euro, iar de pe pietele externe luau bani prin intermediul unor emisiuni de eurobonduri lansate cu ajutorul unor firme specializate, care stabileau oportunitatea, cautau investitori si, bineinteles, isi luau comisionul aferent. Asta dincolo de banii obtinuti prin intermediul unor finantari de la FMI, BERD, Banca Mondiala.

Secretarul de stat Bogdan Dragoi a declarat, pentru Ziarul Financiar, ca Guvernul i-a aprobat deja un program de finantare de 7 miliarde de euro in urmatorii 3 ani. Dragoi a evitat sa dea detalii tehnice legate de data la care ar putea incepe programul, costurile acestui tip de imprumut etc.

Oficialul a spus doar ca noul instrument va permite statului sa isi echilibreze oarecum balanta intre imprumuturile facute de pe piata locala si cea externa. Un lucru bun, in esenta.

Ce va face statul cu acesti bani? Pe de o parte, va finanta creditele ajunse la scandenta , mai cu seama ca EMTN-ul permite imprumuturi pe termen mediu si lung, ce pot ajunge si pana la 30 ani. Asta in conditiile in care cele mai multe imprumuturi facute de statul roman sunt pe termene scurte, intre 1 si 3 ani.

Pe de alta parte, statul va face rost de o noua sursa de finantare, nesperata, in conditiile in care o emisiune clasica de euro-bond-uri e dificil de lansat, avand in vedere perceptia destul de proasta a investitorilor privind Romania (suntem pe locul 9 in topul celor mai riscante tari din lume, potrivit CMA Data Vision). In plus, sa se imprumute de pe piata interna in lei a devenit tot mai scump. Bancile profita la maxim de perioada de instabilitate si cer statului dobanzi tot mai mari.

Dragoi, suprins placut de interesul bancilor

Dincolo de lansarea noului instrument de imprumut, Bogdan Dragoi s-a declarat placut surprins de succesul emisiunii de titluri in euro lansata in aceasta saptamana pe piata locala. Dragoi a vorbit de faptul ca interesul bancilor arata faptul ca au incredere in Romania.

Un discurs tipic guvernantilor. Privita insa mai in detaliu, afacerea cu titlurile in euro lasa loc multor intrebari. Finantele au oferit bancilor locale prin aceasta emisiune un nou business din care au de castigat, nicidecum de pierdut.

Dobanda platita de stat, de 4,9% pe an, este una foarte buna pentru bancheri, mai cu seama ca titlurile nu au practic niciun risc. Ar fi obtinut mai mult doar daca ar da credite populatiei si firmelor. Pentru multe banci o misiune imposibila, in actualul context economic. Asa ca, in conditiile in care si-au luat angajamentul la Bruxelles sa mentina valuta in Romania, era normal sa ceara statului afaceri profitabile.

Astfel, titlurile de stat au adus ”satisfactie” pentru ambele parti. Statul a adunat 1,2 miliarde de euro fata de 400 milioane de euro cat estima initial, bani cu care va petici gaurile tot mai mari din buget, bancile isi calculeaza deja randamentele ce le vor incasa de la cel mai bun client al lor – statul roman.

Astfel, dincolo de creditele externe, nu este exclus astfel ca Finantele sa lanseze noi imprumuturi in euro si pe piata locala in urmatoarea perioada pentru a finanta deficitul bugetar.

Potrivit expertilor citati de Reuters, Romania trebuie sa se imprumute de 19 miliarde lei (4,5 mld.euro) pana la sfarsitul acestui an, daca transele de la FMI continua sa fie aprobate, iar titlurile de trezorerie in euro scadente in noiembrie sunt refinantate.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat prin vanzarea de titluri de stat 21,9 miliarde de lei, in conditiile in care se astepta la 34-40 de miliarde de lei.

Oamenii de afaceri au declarat, in repetate randuri, ca aceasta situatie denota un lucru foarte clar – faptul ca principala masura anti-criza a Guvernului Boc o reprezinta imprumutul public.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...