FMI a virat la sfarsitul lunii februarie transele a treia si a patra din acordul stand-by de imprumut, in valoare de circa 2,45 miliarde de euro, din care jumatate au intrat in contul BNR, iar restul la Trezoreria statului, scrie Mediafax.
In termeni nominali, datoria publica a ajuns in februarie la 155,027 miliarde de lei, comparativ cu 143,95 miliarde de lei in ianuarie si 148,05 miliarde de lei la finele anului trecut.
Datoria publica guvernamentala a continuat sa ocupe o pondere dominanta in total, respectiv 93,26%, in timp ce datoria locala a reprezentat doar 6,74% din suma.
Pe valute, cea mai parte a datoriei a fost realizata in lei, adica 47,07%, in timp ce 38,34% din imprumuturi au fost acordate in euro si 14,59% in alte monede (inclusiv dolari si yeni).
O contributie importanta la cresterea datoriei publice in februarie au mai avut-o si imprumuturile Finantelor realizate prin vanzarea de titluri de stat.
Imprumuturile de stat au contribuit cu aproape 40% din structura datoriei publice de la finele lunii februarie, in timp ce emisiunile de titluri de stat au avut o contributie cumulata de aproape 35% din total.
La sfarsitul lunii februarie, suma totala de platit pentru titlurile emise cu scadenta ramasa a fost de 50,515 miliarde de lei, in urcare cu 1,2 miliarde de lei fata de ianuarie. Cresterea reprezinta diferenta dintre titluri de stat vandute de Ministerul Finantelor in februarie, de 2,84 miliarde de lei si titlurile care au ajuns la maturitate pana la acea data si au fost platite.
Suma totala pe care Ministerul Finantelor a imprumutat-o de la inceputul anului prin vanzarea de titluri de stat este de 17,3 miliarde de lei. MFP a programat pentru luna mai cinci licitatii pentru vanzarea de titluri de stat, prin care vrea sa atraga de la bancile comerciale 4,5 miliarde de lei, apropiata de suma imprumutata si in luna aprilie.