Deciziile au fost luate noaptea trecuta de catre liderii europeni, la finalul a 10 ore de discutii, in cadrul summitului de la Bruxelles.
Potrivit acordului, creditorii privati vor sterge 50% din creantele grecesti si vor primi in schimb garantii si fonduri care sa le permita stabilitatea financiara, cu conditia sa isi consolideze capitalurile pana la 30 iunie 2012.
“Datoria greaca va fi redusa cu 100 de miliarde de euro gratie renuntarii de catre banci la aproximativ 50 la suta din creantele lor”, a anuntat joi presedintele francez Nicolas Sarkozy, in cadrul unei conferinte de presa.
« Cancelarul german Angela „Merkel si cu mine am discutat cu reprezentantii bancherilor, nu pentru a negocia, ci pentru a-i informa despre deciziile celor 17” membri ai zonei euro. „Ei insisi au reflectat si au fost de acord”, a declarat Sarkozy.
Acordul prevede, totodata, un rol mai important pentru Fondul Monetar International, un angajament ferm al Italiei pentru a reduce datoria suverana si un semnal ca Banca Centrala Europeana va mentine achizitiile de obligatiuni pe piata secundara.
[b]Primele reactii[/b]
Prim-ministrul grec George Papandreou, a declarat, dupa summitul UE, ca Grecia a inceput o “noua era”.
„Summit-ul UE a salutat angajamentul luat de Italia. Aceste masuri ambitioase de a liberaliza economia trebuie sa fie aplicate”, a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.
Directorul FMI, Christine Lagarde a salutat „progresele substantiale” realizate la summitul european de la Bruxelles, afirmand ca acum avem „un program care va raspunde crizei din regiune”.
„Chiar acum, am de gand sa recomand Consiliului de administratie al FMI sa acorde urmatoarea transa de imprumut” Greciei, a declarat Lagarde, precizand ca punerea in aplicare „a reformelor economice acceptate” de Atena ramane „importanta”.
„In numele a sectorului privat, Institutul International de Finante (IIF) este de acord sa colaboreze cu Grecia, autoritatile din zona euro si FMI pentru a dezvolta un acord voluntar si concret, pe baza unei reduceri puternice de 50% a datoriei Greciei,”a declarat, la randul sau, e Charles Dallara, CEO al Institutului.