- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Datornicii la banci rasufla usurati: Cursul de schimb scade. Dar pana cand?

27 Aug, 00:05 • adrian.mihaltianu
Moneda nationala s-a intarit saptamana trecuta in fata celei europene, stabilizandu-se sub nivelul de 4,5 lei/euro. Aceasta este o veste foarte buna pentru clientii bancilor cu credite in euro. Dar acest trend de apreciere a leului va continua si in perioada urmatoare? Vezi ce spun specialistii chestionati de DailyBusiness.ro.
Datornicii la banci rasufla usurati: Cursul de schimb scade. Dar pana cand?

Leul a inchis saptamana trecuta in forta. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 4,4819 lei/euro, in scadere cu 0,51 bani fata de ziua precedenta, reprezentand [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cursul-bnr-a-coborat-la-cel-mai-mic-nivel-din-ultimele-sapte-saptamani-80004/]cel mai redus nivel din ultimele sapte saptamani[/url]. Un curs mai mic a fost afisat pe 5 iulie, cand era de 4,4796 lei/euro.

De ce s-a apreciat leul?

„Leul s-a intarit in ultima perioada, in principal, datorita mecanismelor BNR. E drept ca turbulentele politice locale s-au mai domolit in ultimele zile, dar investitorii inca nu au incredere ca va urma vreun pe termen lung…”, a comentat Victor Safta, director general Noble Securities, sucursala Romania.

La randul sau, Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania, a subliniat ca, dupa decizia CCR de a invalida referendumul, leul a recastigat o parte din pierderile anterioare fata de moneda europeana datorita faptului ca investitorii prefera stabilitatea si sunt reticienti la schimbari la varful statului, mai ales ca modalitatea de demitere a presedintelui Basescu a atras numeroase critici la nivel international.

„Totusi, aprecierea leului a fost de amplitudine scazuta datorita faptului ca reprezentantii coalitiei de guvernamant au transmis semnale ca vor continua lupta politica pana vor reusi demiterea presedintelui, exercitand presiuni negative asupra cursului”, a adaugat Melania Hancila.

Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, este de parere ca asteptarile pentru o stabilizare a situatiei politice dupa depasirea chestiunii referendumului au contat in aprecierea leului, dar probabil factorul principal a fost limitarea lichiditatii de catre BNR.

El a adaugat ca majorarea dobanzilor a descurajat pozitiile speculative impotriva leului.

De aceeasi parere este si oficialul Volksbank.

„Intarirea leului s-a datorat si cresterii dobanzilor interbancare pe fondul plafonarii sumelor injectate de BNR pe piata prin operatiunile sale ‘repo’, ceea ce a descurajat si deschiderea de noi pozitii speculative impotriva leului”, a spus Melania Hancila.

[b]La ce sa ne asteptam in perioada urmatoare[/b]

Potrivit reprezentantilor din domeniu, cursul s-ar putea stabiliza in perioada urmatoare in apropiere de 4,5 lei/euro, poate chiar sub acest nivel, insa ar putea reveni de depreciere in toamna si mai ales in apropierea parlamentare din 2 decembrie. Iar pana la finalul anului, leul ar putea sa mai recastige putin teren in fata euro.

„Cursul ar putea traversa o perioada mai linistita pe termen scurt , intre [b]4,47 si 4,51 lei/euro[/b]”, a precizat Claudiu Cazacu.

De asemenea, Victor Safta este de parere ca, pe termen scurt, daca nu se intampla nimic spectaculos pe plan local sau privind criza datoriilor suverane, cel mai probabil leul va ramane in intervalul [b]4,4- 4,5 lei/euro[/b].

„Leul va ramane usor subevaluat atata timp cat persista turbulentele politice, deoarece noi consideram ca leul s-a depreciat mai mult decat ar fi justificat fundamentele macroeconomice, astfel ca pana dupa finalizarea alegerilor parlamentare ne asteptam la o volatilitate ridicata a cursului si riscurile sunt predominant de depreciere a leului”, a declarat Melania Hancila.

Dupa estimarile Volksbank, leul s-ar putea intari fata de euro la sfarsitul anului si situa in zona [b]4,45 lei/euro[/b], insa aprecierea va fi modica, deoarece fundamentele economice si fluxurile de capitaluri se vor deteriora in semestrul al doilea, justificand un curs leul mai slab decat la inceputul anului 2012.

Cazacu estimeaza ca luna urmatoare si mai ales in octombrie cursul ar putea inregistra din nou miscari nefavorabile pana spre [b]4,6 lei/euro[/b] sau chiar dincolo de acest palier.  „La finalul anului, in conditiile in care criza europeana nu pune noi probleme, cursul ar putea oscila intre 4,55 si 4,6 lei/euro”, a adaugat el.

Totodata, Victor Safta considera ca in ceea ce priveste evolutia cursului euro- leu pana la sfarsitul anului, „este riscant sa facem acum predictii”.

El nu crede ca situatia politica locala s-a calmat pe termen mediu in Romania, iar situatia din Europa este tensionata; in acelasi timp, e greu de spus cum ar reactiona BNR la alte presiuni pe devalorizarea leului – „poate ca ar interveni din timp”.

Leul a pierdut peste 16 bani in acest an, dupa ce cursul a incheiat anul 2011 la un nivel de 4,3197 lei/euro, ai vineri un euro era cotat la 4,4819 lei. Nivelul maxim istoric a fost atins pe 3 august din cauza tensiunilor politice, cand BNR a anuntat un curs de referinta de 4,6481 lei/euro.

Soldul creditului acordat de institutiile de credit catre populatie si persoane juridice a crescut cu 2% in luna iulie a acestui an comparativ cu luna precedenta [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romanii-au-apelat-mai-mult-la-banci-in-iulie-creditele-si-depozitele-au-crescut-79993/]pana la nivelul de 231,564 miliarde de lei[/url], potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Creditul in lei s-a majorat cu 1,0%, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 2,5% (exprimat in euro, creditul in valuta s-a diminuat cu 0,1%).

[b]Citeste si: [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/leul-s-a-apreciat-puternic-luni-cursul-bnr-a-coborat-la-minimul-ultimelor-8-saptamani-80077/]Leul
s-a apreciat puternic luni. Cursul BNR a coborat la minimul ultimelor 8
saptamani[/url][/b]

Urmărește Daily Business pe Google News