Potrivit dealerului unei banci locale de talie medie, ordinul de cumparare de lei ar fi venit din partea unei banci austriece, care realizeaza o majorare de capital. Narcis Noaghe, dealer in cadrul Bancii Comerciale Romane, a confirmat ca aprecierea monedei locale s-a produs in special datorita unui singur ordin comercial, dar nu a putut preciza sursa ordinului.
Noaghe spune ca leul are inca potential de apreciere zilele viitoare si estimeaza ca nivelul cursului ar putea varia intre 4,05 – 4,1 lei/euro. Specialistul crede ca zilele urmatoare am putea vedea „o cotatie usor mai scazuta decat cea actuala”.
Dealerul mentionat a declarat la randul sau ca in zilele urmatoare am putea vedea leul miscandu-se in intervalul 4,05 – 4,15 lei/euro. „Cred ca banca centrala nu va lasa insa moneda sa se aprecieze sub 4,05 lei/euro. Daca nu intervenea BNR, pana acum cursul era deja sub 4 lei/euro”, a spus acesta pentru DailyBusiness.ro.
Potrivit lui Noaghe, piata monetara este dominata in prezent de ordine comerciale, deci de exportatori sau importatori care fac schimburi valutare.
Jucatorii speculativi si-au redus prezenta pe piata in ultimele zile, „din cauza fluctuatiilor mici ale cursului”, a spus Noaghe, care apreciaza ca 70% din volumul tranzactiilor apartin in prezent jucatorilor comerciali, iar 30% celor speculativi.
In ultimele zile, nivelul mediu al tranzactiilor s-a redus la 3,9 miliarde lei pe zi, fata de 5,15 miliarde lei, in februarie.
Bancile austrice prezente pe piata locala sunt Banca Comerciala Romana, detinuta de Erste Bank, Volksbank Romania si Raiffeisen Bank Romania, detinute de grupurile financiare austriece cu acelasi nume.
Leul se tine tare pana cand Fed va da semnalul de scadere
Ce evolutie ar putea urma leul in acest an? Parcursul monedei va depinde de trendul din zona, crede Noaghe. In ultimele luni, acest trend a fost favorabil monedelor din regiune,
Pietele financiare sunt in asteptarea momentului in care Fed, sistemul de banci centrale americane, va da semnalul ca incepe sa retraga sprijinul financiar de pe piete, prin majorarea dobanzii cheie.
„Acesta va fi un semnal negativ pentru toate monedele pietelor emergente, care s-ar putea confrunta cu depreciere. In prezent, ele beneficiaza de faptul ca exista foarte multa lichiditate pe piata. Odata cu cresterea dobanzii cheie pentru dolar, acesti bani vor fi investiti cel mai probabil pe piata americana, ceea ce va deprecia monedele tarilor emergente”, a spus dealerul, care crede insa ca este putin probabil ca Fed sa majoreze dobanda cheie in acest an.
Analistii Raiffeisen Bank estimeaza ca leul va cunoaste o apreciere continua in a doua jumatate a lui 2010, estimand o cotatie de 3,95 lei/euro la sfarsitul anului.
Specialistii ING Bank Romania cred ca este posibil sa vedem o usoara depreciere a leului in urmatoarele trei luni, cand euro ar putea ajunge la un nivel de 4,25 lei. Ei intrevad insa o revenire a monedei locale pana la finalul lui 2010, cand pariaza pe un curs de 4,15 lei/euro.