„Impresia mea este ca de mai bine de un an si ceva experienta mea nu mai conteaza, nu mai intereseaza pe mine, adica 12 ani si 35 de miliarde de euro negociate pentru Romania, pe criterii tehnice, nu politice, pentru ca n-am avut legaturi cu zona politica. Acum chiar nu mai conteaza ce experienta ai sau ce ai facut, daca te lauda Comisia Europeana si FMI. Am decis sa plec daca nu mai are nimeni nevoie de mine”, a declarat Cotovelea, citat de Mediafax.
Cotovelea a demisionat si din pozitia de coordonator national adjunct al asistentei financiare externe nerambursabile.
Anterior, el a fost director general al ACIS, pozitie din care a negociat toate programele operationale structurale.
Intrebat daca plecarea de la ACIS are legatura cu intentia premierului de a lua in subordine directa activitatea de coordonare a fondurilor structurale, Cotovelea a negat ca acesta ar fi motivul demisiei, adaugand insa ca incertitudinea fata de viitorul ACIS se inscrie printre lucrurile care l-au deranjat in ultima perioada.
„Opinia strict personala este ca nimeni nu stie absolut nimic. ACIS poate sa treaca integral sub premier, poate sa fie spart, ceea ce ar fi cel mai rau, sau poate sa ramana in continuare la Minsiterul Finantelor. Din cate am vorbit cu reprezentantii politici de la nivel inalt, nu s-a luat o decizie”, a adaugat Cotovelea.
El a aratat ca a preluat ACIS inca de la infiintare si a construit o structura de coordonare cu 100 de specialisti, care ar trebui stimulati sa lucreze in continuare in acest proiect.
„Din punctul meu de vedere, mutarea ACIS este o solutie, dar nu asa. Trebuie o sustinere politica puternica”, a completat Cotovelea.
In urma cu doua saptamani, premierul Emil Boc a anuntat ca Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) va fi trecuta din subordinea Ministerului Finantelor in coordonarea sa directa.
Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finantelor Publice indeplineste rolul de coordonator national al asistentei in relatia cu UE. In calitate de coordonator national al asistentei nerambursabile acordate de Uniunea Europeana, ACIS are atributii si responsabilitati atat in ceea ce priveste asistenta financiara de pre-aderare, cat si in ceea ce priveste coordonarea gestionarii fondurilor structurale si de coeziune.
Ultima scrisoare de intentie convenita cu Fondul Monetar International releva ca Guvernul se angajeaza sa acorde prioritate cofinantarii proiectelor UE atunci cand lanseaza noi investitii, sa prioritizeze actualul portofoliu de proiecte astfel incat sa fie sustinute in principal acele investitii pentru care pot fi asigurate fonduri si sa evalueze gradul de bancabilitate al proiectelor contractate de firme private.
Tot pentru un nivel mai mare de fonduri comunitare atrase, in scrisoarea convenita cu FMI este prevazuta trecerea Unitatii de Management al proiectelor UE de la Ministerul Finantelor in subordinea directa a primului-ministru, concomitent cu intarirea autoritatii acestei structuri pentru a lua „masurile necesare” in ministere in vederea accelerarii absorbtiei fondurilor UE.