[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ramanem-fara-banii-austriecilor-erste-raiffeisen-si-unicredit-suna-retragerea-din-romania-71010/]Potrivit
analistilor citati de DailyBusiness.ro[/url], Romania, fara banii
strainilor, nu prea are cum sa isi finanteze economia. Si atunci, ce vor face autoritatile?
In conditiile in care Erste Group, care controleaza BCR, UniCredit Bank
Austria, care detine UniCredit Tiriac Bank si Raiffeisen Bank
International, care controleaza Raiffeisen Bank Romania, vor opri
robinetul de bani, statul va trebui sa faca rost din alta parte. Iar
alternativa o reprezinta acordul cu Fondul Monetar International (FMI).
„Urmatorul anunt al lui Traian Basescu va fi ca vom accesa banii de la FMI”, spune analistul Ilie Serbanescu, pentru DailyBusiness.ro. „Si asta in cateva zile. Chiar si fara aceasta problema, ne pregateam de acest lucru”, a mai spus
acesta, referindu-se la retragerea liniilor de finantare ale
bancilor austriece.
Analistul Cristian Dinulescu afirma ca declaratia extrem de dura a lui Traian Basescu arata cat de grava este situatia.
“In conditiile in care statul nu reuseste sa adune cati bani are nevoie din taxe si impozite, bancile straine sunt cele care asigura mare parte din banii necesari statului pentru plati. Daca acestea isi restrang activitatea, statul va avea o mare problema”,declara analistul Cristian Dinulescu.
Consultantul Doru Lionachescu a declarat, la randul sau, ca situatia este dificila si ca cele mai negre temeri tind sa se implineasca. De altfel, economistul anticipa, luna trecuta, dupa summit-ul UE de la Bruxelles, ca decizia liderilor europeni de a sustine bancile cu probleme n-ar trebui sa ne relaxeze”.
“Vor urma si alte probleme, astfel ca autoritatile trebuie sa fie pregatite pentru orice eventualitate”, a declarat Lionachescu.
Presedintele Basescu a evaluat, anterior, la 40 miliarde de euro fluxurile de capital care circula in Romania. Din acesti bani, statul a utilizat 13,2 miliarde de euro pentru finantarea bugetului de stat, iar restul a fost absorbit de catre sectorul privat.
Cele trei banci detin impreuna aproape 40% din totatul activelor bancare
din tara. In total, acestea au acordat in Romania credite de 19,6
miliarde euro si au depozite cu aproape 5 miliarde de euro mai mici, de
14,8 miliarde euro.
“Sper ca anuntul facut de Banca Austriei a fost o eroare”, a spus seful statului, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/basescu-ar-fi-lipsa-de-fair-play-ca-bancile-sa-lase-romania-nefinantata-71064/]in discursul sustinut joi la summitul The Economist de la Bucuresti[/url].
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Vreau sa nu fim in situatia de a le aduce aminte partenerilor europeni cat au conditionat intrarea in UE de privatizarea sistemului bancar[/quote]
Adresandu-se bancherilor straini, presedintele a afirmat ca „ati obtinut profituri uriase, iar azi daca va pregatiti sa lasati Romania nefinantata in perioada de criza, vom considera o lipsa de fair play. Vreau sa cred ca nu se va intampla si ca nu vom fi pusi noi, cei care am venit mai tarziu in UE, sa platim lacomia bancilor, iresponsabilitatea atunci cand acordau credite cu buletinul”, a avertizat presedintele Basescu.
Declaratiile fara precedent ale presedintelui Traian Basescu vin dupa ce Banca Centrala a Austriei si Autoritatea Pietelor Financiare au decis sa ceara bancilor Erste Group, UniCredit Bank Austria si Raiffeisen Bank International sa isi regandeasca modelele de business si sa evite acordarea unor noi linii de finantare in regiune, in tentativa de a evita supra-expunerea.
Potrivit ultimelor estimari, din cauza expunerilor masive si creditelor neperformante, Erste necesita un capital suplimentar de 750 milioane de euro, Raiffeisen de 2,5 miliarde de euro, iar UniCredit de 7,5 miliarde de euro.
In al doilea rand, autoritatile austriece incearca sa evite retrogradarea ratingului tarii de la nivelul triplu A.