- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

De ce creste apetitul pentru fuziuni si achizitii

23 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Adancirea crizei economice determina tot mai multi investitori sa caute parteneri strategici, sa preia business-urile rivale sau sa isi vanda participatiile in companii. Potrivit expertilor, 2009 ar putea aduce, astfel, la o redesenare a hartii investitionale globale, ce va afecta inclusiv economia romaneasca.
De ce creste apetitul pentru fuziuni si achizitii

Tranzactii de peste 27 de miliarde de dolari, intr-o singura zi!

Prima zi a saptamanii a adus un adevarat record pe piata de fuziuni si achizitii la nivel global. Interesant este faptul ca in cele 10 tranzactii au fost implicati jucatori globali precum Pepsico, Oracle sau GlaxosmithKline. Specialistii estimeaza ca acesta este doar inceputul unei perioade de efervescenta in domeniul tranzactiilor globale.

William Vereker, vicepresedinte investment banking la compania de consultanta Nomura, a declarat, pentru Financial Times, ca valul de tranzactii vine pe fondul unui sentiment ceva mai optimist privind evolutia economica globala, ale carei prime semnale de revenire sunt asteptate in 2010.

„Companiile profita de relativa imbunatatire a situatiei din piete pentru a realiza tranzactii strategice pe care le aveau de mult in plan. Increderea este insa la un nivel inca fragil, iar o crestere a tranzactiilor si fuziunilor (M&A) va depinde foarte mult de modul in care vor evolua pietele in lunile urmatoare”, a declarat analistul.

[quote=Bob Babock, directorul diviziei europene de restructurari Morgan Stanley]Interesul companiilor pentru fuziuni si achizitii va creste in perioada urmatoare.Principalele motive sunt accesul mai dificil la finantare, dar si presiunile la care sunt supuse companiile din cauza rezultatelor financiare[/quote]
Principalele companii interesate de fuziuni si de achizitii sunt, potrivit directorului diviziei europene de restructurari a Morgan Stanley, cele aflate in proprietatea fondurilor de private equity si care inregistreaza datorii in crestere.

„Procesul de restructurare a inceput in sectorul financiar, iar in acest an se va extinde treptat si in restul economiei. In contextul crizei de lichiditate, presiunea asupra corporatiilor va creste semnificativ si va afecta o serie de domenii, precum cel al bunurilor de consum si serviciile, productia de bunuri industriale, de materiale de constructii si sectorul imobiliar”, a precizat Babock, pentru Reuters.

Potrivit expertilor, un semnal semnificativ privind evolutia pietei il reprezinta faptul ca mai mult de jumatate din cele 27 de miliarde de dolari platite in urma celor 10 tranzactii au fost in cash, fapt ce arata ca sunt multe companii care au lichiditati, dar ca asteapta cele mai bune oportunitati pentru a face achizitii.

La „vanatoare” de afaceri cu potential

Si pe piata romaneasca, potrivit specialistilor, exista investitori aflati in cautarea unor oportunitati, mai ales acum, cand, pe fondul crizei, multe dintre business-uri au fost scoase la vanzare.

Printre cele mai interesante oportunitati sunt cele din sectorul IT&C, acolo unde scaderea cererii a dus aproape de faliment multe business-uri, in imobiliare, unde preturile s-au prabusit, iar achizitiile au devenit oportune, in sectorul alimentar, in special pe segmentul magazinelor de proximitate – puternic afectate de scaderea consumului, si in sectorul bancar, acolo unde presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, estima recent ca am putea asista la intrarea unor noi jucatori.

In piata IT se vorbeste deja de ceva vreme de posibila fuziune dintre cele mai mari trei companii de pe piata locala a distributiei de IT – Scop Computers, Tornado Sistems si RHS Company. Chiar daca niciuna dintre aceste companii nu a confirmat tratativele, sursele citate in presa estimeaza posibila aparitie a unui jucator cu o cifra de afaceri de circa 250 milioane de euro, capabil sa treaca peste criza economica.

Fuziunea inseamna o cota mai mare de piata, stabilitate financiara, o reducere a costurilor si diversificarea liniilor de business, spun specialistii. La capitolul riscuri, este posibil ca valoarea afacerii ce urmeaza sa fie preluata sa fie supraevaluata, iar conditiile de preluare sa nu fie respectate. In ambele cazuri, expertii recomanda angajarea unui evaluator, pentru ca datele problemei sa fie bine cunoscute.

Un al jucator important in piata M&A, RTC, ce activeaza pe segmente precum IT, fashion, imobiliare, curierat sau papetarie si birotica, si-a anuntat, la randul sau, interesul pentru achizitia unor afaceri cu potential, ultimul exemplu relevant fiind achizitia, luna trecuta, a celor 5 magazine din Romania ale brandului canadian Aldo, inclusiv franciza, pentru 1,5 milioane euro.

[quote=Octavian Radu, presedinte RTC]Acestei crize nu o sa-i supravietuiasca toti jucatorii mari, concurenti sau nu cu noi[/quote]
Printre cei interesati sa cumpere, in aceasta perioada, se afla omul de afaceri Adrian Porumboiu, patronul grupului Racova, care declara, recent, ca are in vizor cel putin trei achizitii de afaceri din domeniul moraritului si panificatiei, dar si Radu Timis, patronul CrisTim, interesat de asemenea de preluarea unor business-uri din sectorul alimentar.

In domeniul pharma, pe de alta parte, printre cele mai interesante miscari se anunta posibila fuziune a distribuitorului si retailerul de medicamente Farmaceutica Remedia cu Dornafarm.

[quote=Marius Stancescu, presedintele firmei de consultanta Riff Holding International]Fuziunile vor incepe sa reprezinte o solutie pentru traversarea acestei perioade dificile[/quote]
Marius Stancescu spune ca, in primul si cel mai important rand, segmentul de fuziuni si achizitii reprezinta o metoda de a reduce costurile, fundamental in aceasta perioada de criza. Stancescu, la randul sau, negociaza o fuziune cu alte doua companii de profil pe zona serviciilor financiare.

„S-a iesit din faza de expectativa. Este un moment in care toata lumea cauta solutii, au loc negocieri. In contextul in care problemele de finantare continua, fuziunea, vanzarea afacerii, devine o varianta de luat in calcul”, explica expertul.

Avocatul Gabriel Zbarcea, managing partner Tuca Zbarcea & Asociatii, estimeaza ca piata M&A nu va mai ajunge in acest an la nivelul record din 2008, de 10 mld. euro, dar va depasi 7 mld. euro, mai ales pe fondul interesului in crestere pe segmentul retail si industria bunurilor de larg consum.

Retailul si industria bunurilor de larg consum raman atractive indeosebi pentru investitorii care dispun de lichiditati. Fara legatura directa cu piata de fuziuni si achizitii, unul dintre domeniile in care se vor investi multe miliarde de euro este sectorul de infrastructura rutiera, feroviara si fluviala/maritima”, a mai adaugat Zbarcea.

Potrivit estimarilor Casei de Avocatura Tuca Zbarcea&Asociatii, valoarea fuziunilor si achizitiilor (M&A) din primul trimestru al acestui an s-a situat putin peste 600 milioane euro, in scadere cu 60% fata de cele 1,5 miliarde euro inregistrate in perioada similara a anului 2008.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci