- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

De ce creste numarul falimentelor: Companiile sunt mai \”certarete\” cu datornicii

04 Jun, 00:01 • razvan.codorean
Cazul producatorului de oua Toneli din Ilfov care a avut "tupeul" de a cere in instanta falimentul gigantului Metro, pentru o datorie infima, de aproape 60.000 de euro, este graitor pentru noua turnura din economie: numarul falimentelor este in crestere rapida.
De ce creste numarul falimentelor: Companiile sunt mai \certarete\ cu datornicii

Chiar daca cele doua companii sunt suficient de solide ca sa nu aiba vreo emotie legata de faliment, „morala” cazului Metro-Toneli este ca o intarziere la plata a fost subiect de proces in care s-a solicitat falimentul, desi debitorul este una din cele mai mari firme din Romania. Este lesne de inteles ca acest tip de caz, multiplicat, ar urma sa duca la cresterea numarului de firme care intra in insolventa.

De altfel, economia romaneasca s-ar putea confrunta, in acest an, cu un numar record de falimente, business-urile cele mai riscante fiind cele din comertul cu ridicata si amanuntul si distributie, estimeaza specialistii din piata. In primele 5 luni ale anului au fost inregistrate deja peste 9.000 de dosare de faliment, ceea ce reprezinta o crestere de 183%, comparativ cu aceeasi perioada din 2007.

De ce atat de multe falimente? Expertii spun ca de vina este in principal blocajul financiar, generat de asa numitul „business pe datorie”. Adrian Izvoranu, secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale declara, anterior, pentru DailyBusiness, ca, in prezent, marea majoritate a afacerilor din Romania se deruleaza pe banii partenerilor de afaceri.”Daca nu ai un minim capital de rulaj care sa iti permita sa rezisti pana iti primesti banii, atunci trebuie sa te pregatesti de faliment”, declara Izvoranu.

Iar astfel de cazuri se intampla tot mai des, dovada ca, in perioada ianuarie-mai 2008, conform datelor inscrise pe Portalul Instantelor de Judecata al Ministerului Justitiei, s-au inregistrat 9.088 de cazuri de faliment, in conditiile in care, in intreg anul trecut au fost deschise 15.118 dosare de faliment.

Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania, explica numarul mare de cazuri de faliment prin nerespectarea termenelor de plata, indisciplina financiara si managementul defectuos in special in cazul micilor afaceri. In plus, slaba capitalizare si vulnerabilitatea crescuta la socurile financiare de tipul celor existente in prezent determina aparitia unui numar tot mai mare de falimente.

„In prezent, in Romania mai mult de 95% dintre firme experimenteaza intarzieri la plata creantelor din partea clientilor, in conditiile in care peste 90% din companiile romanesti au o cifra de afaceri sub 1 milion de euro”, spune expertul de la Coface.

Iulian Urban, presedintele Urban&Asociatii, societate de recuperare a creantelor, estimeaza ca, in acest an, numarul falimentelor va ajunge catre 23.000.

Conform datelor inscrise pe Portalul Instantelor de Judecata al Ministerului Justitiei, recordul lunar all-time al numarului de cazuri noi de faliment a fost inregistrat in martie, cand au fost depuse 2.124 de dosare, un numar aproape egal cu cel din intreg anul 2005, cand s-au inregistrat 2.690 de dosare noi. Statistica mai arata ca, la fel, in februarie 2008, numarul dosarelor de faliment depuse a fost de 2.110, fata de 271 anul trecut, in aceeasi perioada.

O statistica realizata de Urban si Asociatii arata ca cele mai multe falimente, in acest an, s-au inregistrat in Bucuresti, urmat de Maramures, Timis si Gorj.

Cele mai multe falimente, in comert

Cristian Ionescu, managing directorul Coface Romania, estimeaza ca si in acest an, la fel ca si in 2007, cel mai riscant sector de activitate din Romania este cel comercial, in special retail-ul, comertul en-gros si distributia.

Anul trecut, acest sector a inregistrat un procent de 41,4% din totalul falimentelor anului 2007, in crestere cu 6%, de altfel, cea mai mare deviatie dintre toate sectoarele de activitate.

Conform studiului realizat de Coface, in topul falimentelor, la mica distanta dupa comertul cu ridicata si amanuntul, s-au situat, anul trecut, agricultura si industria alimentara, urmate de sectorul constructiilor.

„In agricultura, business-ul depinde foarte mult de conditiile meteo, iar anul trecut am avut o seceta puternica. Anul 2008 se anunta a fi unul foarte bun din punct de vedere agricol, dar asta nu inseamna ca nu vom avea falimente. In agricultura, ca si in industria alimentara, distributia, legatura cu retailerii joaca un rol important, iar intarzierile la plata, in acest sector sunt la ordinea zilei”, a declarat Ionescu.

„Constructiile, pe de alta parte, desi reprezinta cel mai dinamic segment al economiei, este si unul dintre cele mai riscante”, mai spune Ionescu.

Cele mai sigure domenii, cu o rata scazuta a insolventei, raman in continuare industria energetica, extractiva, telecomunicatiile, IT-ul si intermedierile financiare, fiecare avand ponderi sub 1% din totalul falimentelor.

Falimentele, in mod paradoxal, ajuta economia

Specialistii spun ca numarul falimentelor arata, dincolo de problemele din economie, faptul ca mediul de afaceri devine tot mai sanatos.

„Numarul tot mai mare de falimente reprezinta, dincolo de consecintele economice si sociale ce le implica, faptul ca economia tinde sa se insanatoseasca, eliminand toate rotitele neperformante”, spune Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.

„Anual, apar peste 100.000 de noi companii. Este absolut normal si sanatos economic sa existe si o marja de esec. Nu toata lumea poate inregistra profit”, spune Ionescu.

„Perceptia fata de faliment, in Romania este una putin deplasata. A da faliment nu inseamna neaparat sa vrei sa scapi de datoriile la stat sau catre partenerii de afaceri”, a afirmat, anterior, pentru DailyBusiness, Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata.

„Anual, Franta si Germania se confrunta cu peste 40.000 de dosare de faliment. In Statele Unite, din trei firme nou infiintate, una falimenteaza la numai un an de existenta. Sunt practici economice absolut normale”, a mai spus Voinea.

„Falimentele afecteaza in principal IMM-urile, acolo unde forta financiara este redusa, iar un contract neonorat la timp sau un blocaj financiar aparut intr-o perioada cu lichiditate scazuta pot aduce firma in faliment”, declara si Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare.

Falimentele se vor reduce pe viitor

Specialistii spun ca, pe viitor, numarul falimentelor se va reduce odata cu consolidarea economiei.

„Economia romaneasca va trece, incet dar sigur, la un proces de consolidare, de asezare, in urma caruia pe piata vor rezista doar business-urile sanatoase, cele cu potential si management performant”, estimeaza Cristian Ionescu, de la Coface. „Va mai urma o perioada de falimente, dar apoi, pe parcurs, numarul falimentelor se va reduce”, a mai spus Ionescu.

Opinia este impartasita si de Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri. El considera ca, in timp, problema neplatii facturilor la timp, cea care genereaza cele mai multe blocaje financare si falimente, se va rezolva natural, piata urmand sa ii elimine pe rau-platnici.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci