- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce isi repatriaza bancile creditele pe care le-au externalizat inainte de criza

28 May, 00:01 • gecad.net
Daca inainte de criza bancile preferau sa acorde imprumuturi prin intermediul bancii mama, deci sa "exporte" credite, acum ele fac o miscare inversa, aducand creditele inapoi in contabilitatea locala. Motivul? In felul acesta isi imbunatatesc portofoliile si-si cosmetizeaza rezultatele financiare, pentru ca imprumuturile importate au o calitate mai buna.
De ce isi repatriaza bancile creditele pe care le-au externalizat inainte de criza

Bancile faceau inainte „export” de credite, pentru a scapa astfel de constituirea rezervelor minime obligatorii impuse de BNR (care se situau la 20% pentru pasivele in lei si la 40% pentru pasivele in valuta), care costau bancile cateva procente in plus din valoarea fiecarui credit. Dupa ce nivelul rezervelor a scazut (la 15% pentru pasivele in lei si la 25% pentru pasivele in valuta), dar si pe fondul dificultatilor generate de criza, bancile si-au reconsiderat pozitia si vor sa-si imbunatateasca rezultatele financiare incluzand si creditele „exportate” anterior.

Nivelul creditelor externalizate ajunsese inainte de criza sa cantareasca greu in bilanturile bancilor. Unicredit Tiriac, de exemplu, externalizase la finalul lui 2009 1 miliard de euro. La randul sau, Raiffeisen Bank anunta la sfarsitul lui 2008 ca mutase in bilantul bancii mama credite de 2 miliarde de euro.

In ultimele luni, doua dintre bancile locale au readus in bilanturile proprii un „un volum mare” de credite, a declarat joi Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere al BNR.

Bancile nu au fost insa determinate sa faca acest pas doar de scaderea rezervelor ci si din alt motiv, care a fost explicat de Florin Georgescu, prim viceguvernatorul bancii centrale. „Daca anii trecuti bancile au externalizat credite, acum asistam la un proces de internalizare a acestora, ceea ce imbunatateste bilantul creditarii si mai opreste restructurarile de angajati”, a spus Florin Georgescu.

Imbunatatirea bilanturilor se face importand credite de mai buna calitate decat cele pe care bancile locale le detin, este de parere si Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania. „De multe ori am auzit vorbindu-se ca bancile au exportat doar credite de calitate buna. Rationamentul este simplu: in momentul in care incerci sa vinzi ceva cumparatorul doreste ce este mai bun. De regula, cumpararea de active se face cu bani obtinuti din emisiune de obligatiuni, si, indatorandu-se, bancile incearca sa ia in schimbul banilor active cat mai sigure”, spune Nicolae Chidesciuc.

Pentru bancile europene care au in bilaturi active in exces (potrivit noilor norme de prudentialitate), „instrainarea” unei parti din credite este de asemenea benefica.

Chidesciuc spune insa ca repatrierea creditelor pune bancile locale in fata unei alte probleme: le diminueaza stabilitatea. Bancile sunt obligate acum sa respecte un indice de solvabilitate care se calculeaza ca raport dintre valoarea fondurilor proprii si active si care, pe scurt, calculeaza capacitatea bancilor de a isi achita datoriile. Daca activele cresc (prin importul de credite), rata de solvabilitate scade.

La nivel de sistem, bancile au inca o rata de solvabilitate buna. Rata de adecvare a capitalurilor impusa de BNR este de 10%, dar sistemul are o medie usor peste acest nivel.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci