50.000 de firme locale se afla acum in insolventa si doar 50 au fost restructurate, ceea ce inseamna ca sansele de supravietuire ale firmelor insolvente sunt foarte mici, dar autoritatile se tem sa ia o decizie radicala in privinta acestora.
„Daca nu avem curaj sa spunem ca nu exista alta solutie decat lichidarea cream un cost inutil pentru sistemul bancar si economic”, a spus Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, mentionand a acesta este unul din factorii care creste costul serviciilor bancare.
Bancile sunt obligate sa constituie provizioane pentru creditele companiilor aflate in insolventa, ceea ce scumpeste foarte mult credite acordate de banci tutror clientilor. In opinia bancherului, atata autoritatile, ca si bancile, ar trebui sa ii sprijine pe cei care produc, sunt viabili si isi platesc creditele la timp si sa faca diferenta inrte acestia si companiile neviabile.
Totodata, bancile acorda greu finantari companiilor agricole, care pot sustine greu imprumuturile. Astfel, a remarcat Groningen, sunt foarte multe probleme cu actele de proprietate ale terenurilor agricole, si ar trebui creata o structura care sa permita bancilor sa foloseasca terenurile ca si colateral.
Alte probleme de sistem care impiedica finantarea IMM-urilor sunt datoriile neincasate.
Lucian Anghel, economist sef al Bancii Comerciale Romane, a atras atentia ca foarte multe companii sufera din cauza arieratelor, datoriile statului catre firme provocand mai multe probleme acestora chiar decat impozitul minim, vechiculat anul trecut drept una din cauzele care au impins multe companii spre faliment.
Totodata, Adrian Radulescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a spus ca de multe ori firme perfect viabile ajung in insolventa din cauza ca cec-urile sau biletele la ordin pe care le primesc pentru marfa livrata nu sunt onorate.
Bancile ar trebui totusi sa isi modifice modul de abordare al clientilor si sa se indrepte mai degraba spre finantarea companiilor decat a clientilor persoane fizice, piata clientilor retail fiind oricum suprasaturata de credite, a atras atentia Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.
Daca acordarea de credite catre persoanele fizice se face pe baza unui program de scoring din calculator, finantarea IMM-urilor presupune o analiza mai complexa a dosarelor de firme, iar bancile trebuie sa se adapteze noilor conditii.
Datele de la nivelul sistemului bancar indica faptul ca IMM-urile sunt o categorie de clientela mult mai riscanta decat marile companii, creditele neperformante inregistrate de banci pe segmentul IMM fiind de circa 3-4 ori mai mari decta in cazul firmelor mari.
In timp ce pe segmentul creditelor acordate catre companii mari nivelul restantelor s-a stabilizat deja, creditele neperformante din sectorul IMM continua sa creasca, dar intr-un ritm mai scazut decat in perioada anteriora, potrivit unui studiu realizat de Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank Romania.