Romania are un potential de 14.000 MW in ceea ce priveste energia eoliana, dar in prezent sunt puse in functiune capacitati de doar 13 MW, potrivit reprezentantilor din domeniu.
Andreea Vatra, managing director la firma de consultanta in energie eoliana Wind Expert, a accentuat dificultatea de a intocmi un business plan in conditiile legislatiei actuale.
„Un dezvoltator nu-si poate face un business plan concret. Nu stie cate certificate verzi va primi de la stat in schimbul fiecarui MW de energie eoliana introdus in retea”.
Certificatele verzi atesta cantitatile de MWh de energie electrica produse din surse regenerabile de energie introduse in sistem. Pentru perioada 2008-2014, valoarea de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata administrata de OPCOM se incadreaza intre 27 euro si 55 euro/certificat.
Vatra a adaugat ca o alta neclaritate legislativa este legata de impartirea costurilor de racordare la retea intre companiile de stat din domeniu si dezvoltatori.
Reprezentanta Wind Expert apreciaza ca in ciuda obstacolelor legislative, in domeniu se inregistreaza progrese.
Ea a dat ca exemple proiectele eoliene de 700 MW dezvoltate de compania EDP Renovaveis, primul dintre aceastea urmand sa intre in functiune la jumatatea anului viitor.
O alta problema cu care se confrunta dezvoltatorii este capacitatea limitata a sistemului energetic national de a absorbi cantitatea de energie eoliana ce urmeaza a fi produsa in Dobrogea, avand in vedere multitudinea de proiecte anuntate.
Nicoleta Almaj Murariu, avocat in cadrul firmei Garrigues, apreciaza insa ca pe masura expirarii licentelor deja acordate unor dezvoltatori care nu au demarat inca proiectele, capacitatea de conectare la retea se va mari.