- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce nu mai luam credite: Leul e slab, bancile severe si economia bolnava

13 Aug, 00:07 • adrian.mihaltianu
Piata creditelor noi acordate in acest an a scazut considerabil fata de 2011. Romanii au devenit mai reticenti in a accesa un imprumut in aceasta perioada. In plus, a scazut si eligibilitatea lor din cauza noilor norme ale bancii centrale, dar si a cresterii cursului leu/euro, pe fondul situatiei instabile, atat pe plan intern, cat si international.
De ce nu mai luam credite: Leul e slab, bancile severe si economia bolnava

Daca imprumuturile ipotecare sunt aproape inexistente, sustinute in principal de programul Prima Casa, cererea s-a mutat pe creditele de nevoi personale in lei, insa cu valori mai mici.

Conform Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa mai multe luni de cresteri, soldul creditului acordat de institutiile de credit catre populatie si persoane juridice [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/creditele-si-depozitele-bancare-au-inceput-iar-sa-scada-78865/]s-a redus in luna iunie[/url] a acestui an cu 13,1 milioane lei fata de luna mai 2012, pana la nivelul de 227,086 miliarde lei.

„Piata creditarii este in continuare supusa mai multor influente negative, ca efect al situatiei economice actuale. Pe de o parte, se observa o [b]reticenta la indatorare a clientilor[/b], iar pe de alta parte, diminuarea veniturilor populatiei a afectat eligibilitatea solicitantilor de credite. La acestea se adauga nivelul limitat al resurselor locale, dar si termenele relativ scurte preferate de deponenti, prin comparatie cu termenele medii si lungi necesare acordarii de credite”, au declarat reprezentantii Bancpost.

In acest context, valoarea creditelor noi acordate de Bancpost in primul semestru al anului 2012 a inregistrat o scadere fata de aceeasi perioada a anului anterior, in linie cu evolutiile economice inregistrate la nivelul pietei si cu prognozele proprii definite la inceputul anului.

„In cazul creditelor de consum, desi cererea s-a mentinut aproximativ constanta comparativ cu 2011, valoarea medie a creditului a scazut, ceea ce a determinat o reducere a volumelor totale. In cazul creditelor ipotecare, cererea a fost mai redusa, influentata si de evolutia pietei imobiliare in primul semestru”, au precizat oficialii Bancpost.

Bogdan Spuza, director de marketing si segmente in cadrul diviziei de retail a UniCredit Tiriac Bank, a declarat ca [b]piata actuala de credite noi este la jumatate[/b] fata de anul trecut.

„Situatia asta in care optimismul a disparut, a determinat ca cerea de noi credite sa scada”, a mentionat Spuza, precizand ca nu vede o revenire pana la finalul anului.
[quote=Bogdan Spuza, UniCredit]Intotdeauna cand apare un sentiment de incertitudine, asta se vede imediat in piata de credite[/quote]
Anca Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, a precizat ca, in prima jumatate a acestui an, [b]creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca insa au scazut cu aproape 70%[/b], principalele destinatii pentru acest tip de produs fiind, in ultimii 2 ani, finalizarea imobilelor sau consolidarea datoriilor cu reducerea semnificativa a datoriilor lunare.

In aceeasi perioada insa, numarul creditelor de nevoi personale a ramas constant, iar numarul creditelor de achizitie, inclusiv Prima Casa inregistreaza o usoara crestere fata de prima jumatate a anului trecut.

In 2012, Regulamentul BNR 24/2011 a produs cele mai restrictive efecte la acest tip de produs, atat prin reducerea perioadei de finantare pentru creditele noi, cat si prin scaderea gradului de indatorare.

„La fel ca intreaga economie romaneasca, piata creditelor resimte negativ evolutiile politice din ultimele zile”, a mentionat Liviu Andrei, director executiv Alliance Finance Broker.

[b]Cum a  evoluat valoarea medie a unui credit[/b]

Pe piata intalnim doua trenduri diferite. In timp ce creditele ipotecare s-au redus semnificativ ca numar, valoarea medie a urcat usor, creditele de nevoi personale fara ipoteca au crescut ca numar, dar s-au redus ca valoare.

Anca Bidian a aratat ca valorea medie a unui credit de nevoi personale a scazut cu 44%, de la 6.200 euro in iunie 2011 la 3.500 euro in iunie 2012, din cauza reducerii perioadei maxime de la 10 ani la 5 ani prin prevederile Regulamentului BNR.

Valoarea medie a unui credit ipotecar a crescut insa cu 18%, de la 46.000 euro in iunie 2011 la 54.200 euro in iunie 2012.

„In prima jumatate a acestui an, valoarea medie a unui credit garantat cu ipoteca s-a mentinut fata de aceeasi perioada a lui 2011, inregistrand chiar o crestere in cazul creditelor ipotecare. In ceea ce priveste valoarea creditelor de nevoi personale negarantate, aici inregistram o reducere a valorii medii, influentata de restrictiile impuse prin Regulamentului BNR cu privire la creditele in euro si  la perioada de acordare”, au explicat oficialii Bancpost.

Si in cazul OTP Bank, valoarea medie a creditelor ipotecare de achizitie si a celor de nevoi personale fara ipoteca au fost in usoara scadere in primele sase luni din acest an, in timp ce valoarea medie a unui credit de nevoi personale cu ipoteca a crescut usor.

„Prognoza noastra curenta ia in considerare o decelerare semnificativa a activitatii de creditare, ceea ce ar pozitiona anul acesta intr-o situatia vizibil mai slaba decat anul 2011. Aceasta prognoza era bazata pe situatia complicata din piata financiara din europa cat si pe posibila crestere a gradului de incertitudine indusa de alegerile de anul acesta”, a precizat recent Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

De asemenea, Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania, considera ca deprecierea constanta a leului, conditiile incordate de pe piata muncii si reintrarea in recesiune descurajeaza cererea pentru credite noi.

[b]Creste cursul, cresc ratele[/b]

Cresterea cursului leu/euro la niveluri record a inceput sa se simta in buzunarele clientilor bancari cu credite in moneda europeana. Acestia isi fac mai multe calcule, luand in serios cresterea cursului leu/euro care le majoreaza ratele.

„Cursul valutar are impact direct asupra creditelor in euro”, subliniaza Liviu Andrei.

De asemenea, Anca Bidian a aratat ca orice variatie semnificativa de curs afecteaza ratele.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a indicat vineri un curs de referinta de 4,5396 lei/euro, in crestere cu 0,34 bani fata de joi, cand cotatia era de 4,5362 lei/euro.

Urmărește Daily Business pe Google News