La studiul pe 2011 au participat 180 de companii multinationale, iar in 2010 au raspuns studiului 160 de societati.
Narcis Popescu, consultant Hay Group Romania, a declarat ca, potrivit primelor date de pe acest an, compania estimeaza pentru 2012 o scadere cu 2 procente a firmelor care ofera astfel de beneficii, fiind luate in calcul circa 200 de companii.
„Previziunea neoficiala pentru acest an arata o scadere cu inca aproape 2 puncte procentuale a numarului de companii care ofera beneficii suplimentare sub forma de pensie facultativa si alte planuri de economisire”, a precizat Narcis Popescu.
Potrivit estimarilor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), in Romania sunt [b]cateva mii de companii care ofera salariatilor pensii facultative[/b].
De ce sunt putine societati care includ pensiile private in beneficiile pentru angajati?
Popescu a explicat ca, din discutiile cu clientii companiei din Romania, reiese ca foarte putini angajatori considera includerea unui plan de pensie privata ca beneficiu pentru angajat.
„In acelasi timp, actualul context economico-politic nu sprijina orientarea angajatorilor catre oferirea de planuri de pensie privata, iar angajatii nu au o intelegere suficient de clara asupra beneficiilor aferente unui plan de pensie privata. In plus, actuala cultura a fortei de munca din Romania vizavi de pachetul de remunerare este orientata mai mult spre partea fixa decat spre beneficii sau pensii private”, a spus reprezentantul Hay Group.
Potrivit acestuia, majoritatea angajatilor care beneficiaza de un plan de pensie privata fac parte din top management, expat sau local.
Hay Group are 88 de birouri in 47 de tari. Grupul are la nivel global 2.600 de angajati si 7.000 de clienti medii, mari si foarte mari.
Pensiile private facultative (Pilon III) sunt considerate de reprezentantii din domeniu ca fiind [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/pensiile-facultative-intre-facilitati-si-retineri-cum-ar-putea-fi-revitalizat-sistemul-76580/ ]cel mai atractiv beneficiu[/url] extra-salarial din Romania.
Marius Popescu, directorul
general al ING Pensii Private, a aratat ca, din punct de vedere fiscal,
acordarea unei pensii facultative in locul unei majorari salariale reduce
costurile angajatorilor. Spre exemplu, oferirea unui beneficiu angajatului sub
forma unei majorari salariale de 100 lei implica pentru angajator cheltuieli
suplimentare de 83 lei. Insa, daca se opteaza pentru virarea acestei sume catre
un fond de pensii facultative nu exista costuri suplimentare pentru angajator.
Potrivit legislatiei, de la 1 ianuarie, pentru contributiile platite de companii in beneficiul salariatilor lor la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) se aplica o [b]deductibilitate fiscala[/b] totala (atat de la impozitul pe venit/profit, cat si de la toate contributiile sociale obligatorii), in limita a 400 de euro/an (circa 144 de lei/luna).
Datele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arata ca cele 11 fonduri de pensii private facultative (Pilon III) aveau la 30 aprilie [b]271.441 de participanti[/b], cu 15,54% peste nivelul inregistrat in aceeasi luna din 2011.
In aprilie 2012, activele nete detinute de fondurile de pensii facultative au fost de 495,18 milioane lei (112,62 milioane de euro), in crestere cu 33,01% comparativ cu luna similara a anului trecut
In cazul in care analizam implicarea angajatorilor in Pilonul III, in aprilie 2012 pentru 52,31% dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, 35,98% dintre participanti au platit singuri contributiile, iar 11,71% dintre participanti au platit contributiile impreuna cu angajatorii lor.
Primele contributii la
fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au fost virate in mai 2007.
Citeste si: [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/pensiile-facultative-intre-facilitati-si-retineri-cum-ar-putea-fi-revitalizat-sistemul-76580/]Pensiile facultative, intre facilitati si retineri. Cum ar putea fi revitalizat sistemul[/url]