- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce nu se pot proteja romanii in relatia cu bancile? Politicienii au ingropat legea falimentului personal

13 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Legea falimentului personal, aprobata inca din martie de Senat, a fost ingropata in sertarele Camerei Deputatilor pe fondul lobby-ului agresiv promovat de bancheri, afirma autorul legii, avocatul Gheorghe Piperea. ''Politicienii si guvernantii ar trebui sa lupte pentru drepturile cetatenilor, nu pentru interesele bancilor'', afirma acesta, pentru DailyBusiness.ro.
De ce nu se pot proteja romanii in relatia cu bancile? Politicienii au ingropat legea falimentului personal

”Este cu adevarat incredibil la ce nivel de influenta au ajuns bancherii in Romania”, afirma Piperea, expertul care a pus bazele profesiei de practician in insolventa, co-autor al statutului profesiei de avocat si al modificarii legii societatilor comerciale (mai multe detalii).

”Au reusit sa blocheze, pana acum, orice initiativa care ridica semne de intrebare privind modul in care isi trateaza clientii, de la absenta unei concurente reale in piata, la nivelul dobanzilor si comisioanelor practicate”, afirma avocatul.

In opinia acestuia, scandalul legat de aplicarea Ordonantei 50/2010, ce ar trebui sa oblige bancile sa renunte la comisioanele abuzive, reprezinta doar o ”caramida din zidul pe care bancile il construiesc in jurul lor, pentru a se proteja de efectele crizei economice”.

Avocatul spune ca politica de lobby a mediului bancar a ajuns la un nivel la care ridica probleme de suveranitate pentru statul roman.
[quote=Gheorghe Piperea, autorul Legii insolventei persoanelor fizice]Atunci cand vezi ca bancherii refuza sa respecte o lege aflata in vigoare, te intrebi care sunt motivele pentru care organele statului nu intervin[/quote]
”Vor sa blocheze ordonanta 50, insa sa nu uitam ca au reusit sa ingroape Legea falimentului personal in Camera Deputatilor. Legea aceasta, daca ar fi fost aprobata, i-ar fi pus pe bancheri in postura de a plati si ei, la fel ca toti romanii, o parte din nota de plata a crizei. Au preferat sa o blocheze in comisii, insa nu o vor putea face la nesfarsit”, afirma Piperea.

”Legea este, intr-adevar, ingropata. Cine sunt vinovatii? Politicienii care ar fi trebuit sa sustina interesele celor care i-au votat”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, senatorul Iulian Urban, cel care a promovat in Senat proiectul de lege realizat de avocatul Piperea.

Legea insolventei persoanelor fizice a trecut de Senat insa pentru a intra in vigoare, mai are nevoie de votul Camerei Deputatilor si de promulgarea presedintelui Traian Basescu.

”Estimez ca, indiferent de cat lobby vor face bancherii, legea asta va ajunge in cele din urma sa fie aprobata. Nu va pot spune termene clare, insa procesul e inevitabil”, a declarat avocatul Piperea.

Ce prevede legea falimentului personal?

Legea falimentului personal le da posibilitatea celor care au datorii, indiferent daca sunt la banci sau la alti creditori, sa solicite un plan de reesalonare a acestora (reorganizare judiciara) pe o perioada de 3 pana la 5 ani.
[quote=Gheorghe Piperea, autorul Legii falimentului personal]Conform proiectului, timp de trei ani datornicul se poate pune pe picioare fara sa fie executat silit, daca aduce dovezi ca se poate redresa[/quote]
„Mai pe romaneste, daca intri in plan de esalonare, vei avea la dispozitie banii necesari cheltuielilor curente, de pana la 30% din venituri, iar restul vor merge, potrivit planului agreat de judecator, catre plata datoriilor”, a explicat avocatul Piperea.

Daca persoana fizica se tine de acest plan sau daca va reusi sa plateasca 75% din datorie, va fi sters din toate registrele datornicilor (inclusiv Biroul de Credit), si va putea sa ia din nou credite de la banci sau sa beneficieze de alte asemenea contracte”, a mai precizat Piperea.

In cazul in care nu va reusi sa respecte planul de reesalonare, din lipsa surselor de venit, se va institui procedura de faliment personal, bunurile datornicului urmand sa fie scoase la vanzare in termen de 5 luni pentru acoperirea datoriilor. Si in acest caz, se instituie o protectie a persoanei fizice.

Mai multe detalii despre Legea falimentului personal puteti citi intr-o analiza detaliata realizata de DailyBusiness.ro.

Bancile ameninta

Legea falimentului personal a impartit opinia publica in doua tabere.

In prima se afla consultantii fiscali, avocatii, specialistii in insolventa si nu in ultimul rand romanii cu probleme financiare, iar in cealalta regasim in primul rand bancherii, sustinuti de unii politicieni, oficialii din Guvern si Banca Nationala.

„In Romania, situatia actuala si toate elementele nu pot sustine implementarea unei astfel de legi”, a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

”Legea insolventei persoanelor fizice va reprezenta un risc suplimentar pentru banci si se va traduce in cresterea costurilor la creditele pentru persoane fizice, in special ipotecare, iar aplicabilitatea se va reduce la clientii cu credite mari”, a afirmat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

”Primul efect al falimentului personal va fi ca bancile vor fi mai atente cui imprumuta”, a afirmat, la randul sau, presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

Interesant este ca inclusiv Banca Nationala a luat partea bancherilor.

„Cei care intr-o prima faza s-ar bucura ca li se face o favoare, intr-o a doua faza s-ar putea sa vada ca ajung foarte greu la creditele pe care si le doresc. De altfel, BNR nu s-a pronuntat in favoarea acestui proiect de act normativ prin opiniile transmise Parlamentului”, a afirmat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Acesta declara, recent, ca se asteapta ca, in cazul in care legea va fi adoptata, bancile sa scumpeasca imprumuturile.

Dincolo de avizul nefavorabil al Guvernului si de pozitia Bancii Nationale, interesant este ca si agentia de rating Moody’s a avertizat asupra pericolului determinat de aplicarea unei asemenea legi, amenintand chiar ca perspectiva negativa atribuita sistemului bancar din Romania ar putea fi accentuata de aceasta lege, „deoarece ar putea promova hazardul moral printre debitori, care pot alege sa evite plata creditelor profitand de legislatie”.

Potrivit expertilor straini, legea falimentului personal ar avea efecte negative semnificative asupra sistemului bancar din Romania, estimand, intr-un scenariu optimist, ca institutiile de credit ar putea avea nevoie de suplimentarea capitalului cu 10%.

Agentia de rating a avertizat ca aplicarea legii ar determina bancile sa fie cu mult mai prudente in privinta creditarii persoanelor fizice care nu au mai luat imprumuturi, dar si sa majoreze dobanzile. Acestea sunt deja printre cele mai mari din UE.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci