- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce se mentine Romania printre tarile cu cea mai scazuta povara fiscala din UE

04 Jul, 00:05 • adrian.mihaltianu
Romania va ramane si in acest an printre tarile cu cea mai mica pondere a taxelor in produsul intern brut (PIB), chiar daca anul trecut a crescut TVA-ul cu 5 puncte procentuale, pana la 24%, sunt de parere reprezentantii din domeniu, chestionati de DailyBusiness.ro. Care sunt motivele?
De ce se mentine Romania printre tarile cu cea mai scazuta povara fiscala din UE

Potrivit acestora, motivul principal este faptul ca incasarile din taxe si impozite sunt destul de reduse in tara noastra.

[url=http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-01072011-BP/EN/2-01072011-BP-EN.PDF]Datele publicate recent de Oficiul European de Statistica[/url] (Eurostat) arata ca ponderea taxelor in PIB, in Romania, a scazut in 2009 pana la 27%, de la 28% cu un an mai devreme.

Acest lucru ne incadreaza printre statele cu cea mai scazuta povara fiscala din Uniunea Europeana (UE), dupa Letonia, unde ponderea este de 26,6%.

„Romania va ramane printre statele din UE cu cea mai mica pondere a taxelor in PIB. Aceasta pondere nu va trece de 29% in acest an”, a declarat analistul economic Daniel Daianu.

De aceeasi parere este si analistul Ilie Serbanescu, care considera ca ponderea nu se va schimba prea mult, fara a urca la mai mult de 30%.
[quote=Daniel Daianu, analist]Exista mult putregai in administratia publica din tara noastra[/quote]
„Ponderea taxelor in produsul intern brut va creste usor si din cauza scaderii nivelului PIB-ului in acest an fata de 2009, ci nu din cresterea incasari mai mari de taxe”, a spus Serbanescu. El a adaugat ca se pot mari taxele, precum TVA-ul, insa [b]valoarea incasarilor ramane destul de mica[/b].

Daniel Daianu a precizat ca in Romania se colecteaza putin in comparatie cu gradul legal – marimea taxe si impozitelor. „Romania nu e tara nici cu o valoare impovaratoare a taxelor, dar nici cu cele mai mici, insa la noi se colecteaza foarte putin”, a subliniat Daianu.

Totodata, Serbanescu a mentionat ca incasarea fiscala la buget e indiferenta la ciclul economic (recesiune sau crestere) si la nivelul taxelor.

Daniel Daianu a declarat ca „durerea”mare a economiei, legata de incasarile de taxe, nu va fi depasita decat prin cresterea colectarii taxelor si impozitelor.

„Incasarile fiscale sunt scazute. Spre exemplu, in Ungaria, Serbia sau Croatia, acestea sunt sensibil peste cele din Romania”, a mai spus Daianu.

[b]PwC: Datele de la Comisia Europeana difera fata de cele ale Eurostat[/b]

„Trebuie spus ca exista date diferite in ceea ce priveste ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut. Potrivit informatiilor provenite de la Consiliul Fiscal, care citeaza datele Comisiei Europene, veniturile bugetare au reprezentat 32% din PIB in 2009, proiectia fiind de majorare la 32,9% in 2010 si apoi de usoara reducere la 32,3% in 2011”, a declarat  Ionut Simion, partener, consultanta fiscala, in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania

„Noi ne asteptam ca ponderea veniturilor bugetare in PIB sa creasca usor in 2010, ca urmare a majorarii taxei pe valoare adaugata de la 19% la 24% in a doua jumatate a anului. Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice privind executia bugetara pe anul 2010, veniturile bugetare au crescut cu 7,2% in 2010 comparativ cu 2009, in principal ca urmare a majorarii incasarilor din TVA cu 14,3% anul trecut”, a adaugat Ionut Simion.

El a precizat ca trebuie avut in vedere insa si [b]gradul efectiv de colectare a impozitelor si taxelor[/b], acestea avand tendinta descendenta in ultimii doi ani, atat ca urmare a conjuncturii economice, cat si ca urmare a majorarii ratelor de impozitare si a scaderii conformarii voluntare.

„Astfel, estimarile Consiliului Fiscal in ceea ce priveste incasarile din contributiile sociale spre exemplu (care se situeaza potrivit legii la 44,9% din costul brut al unui angajat – contributia angajatorului plus contributia angajatorului) vorbesc despre o [b]rata implicita de colectare de doar 20,8% in 2010[/b], deci la bugetul asigurarilor sociale se colecteaza mai putin de jumatate din ceea ce ar trebui colectat”, a spus reprezentantul PwC Romania.

„Prin urmare, recomandarile noastre au vizat intotdeauna aducerea contributiilor sociale la un nivel acceptabil pentru agentii economici, corelata cu cresterea gradului efectiv de colectare, prin modernizarea capacitatii de colectare a administratiei fiscale”, a mai declarat Ionut Simion.

Acesta a adaugat ca PwC si-a exprimat in repetate randuri disponibilitatea de a contribui la reforma administratiei fiscale pe modelul implementat in Polonia sau Bulgaria, cu asistenta Bancii Mondiale. 

[b]Ponderea taxelor in PIB scade in Uniunea Europeana[/b]

Conform Eurostat, la nivelul UE 27, ponderea taxelor in PIB a scazut la 38,4% in 2009 de la 39,3% in 2008, motivul principal fiind scaderea de 4,3% a PIB-ului in 2009 mai degraba decat reducerile de taxe.
[img=1882]Ponderea taxelor in PIB[/img]

Cele mai mari nivele s-au inregistrat in Danemarca (48,1%) si Suedia (46,9%).

Circa jumatate din statele membre UE au [b]majorat nivelul taxei pe valoarea adaugata (TVA)[/b] intre 2008 si 2011, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in Ungaria (de la 20% la 25%), Romania (de la 19% la 24%) si Grecia (de la 19 la 23%).

In 2011 cele mai mari impozite pe veniturile personale erau inregistrate in Suedia (56,4%), Belgia (53,7%), Olanda (52%), Danemarca (51,5%), Austria si Marea Britanie (ambele cu 50%), iar cele mai scazute in Bulgaria (10%), Cehia si Lituania (ambele cu 15%) si Romania (16%).

In perioada 2000-2011, nivelul impozitului pe veniturile personale in Romania a scazut de la 40% la 16%, in conditiile in care in UE a scazut 44,7% la 37,1%.

In ceea ce priveste impozitele pe companii, in 2011 cele mai mari impozite erau inregistrate in Malta (35%), Franta (34,4%) si Belgia (34%) si cele mai scazute in Bulgaria si Cipru (10%), Irlanda (12,5%), Letonia si Lituania (15%) si Romania (16%).

Sebastian Vladescu, fostul ministru al Finantelor Publice, a declarat in luna mai a acestui an ca sistemul de taxe si impozite din Romania trebuie regandit in anul 2012 pe urmatorii 10 ani.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa