- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

De ce se scumpeste \”cosul zilnic\”

15 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Majorarea preturilor la alimente in preajma sarbatorilor de Paste, recunoscuta doar partial si explicata la fel de catre producatori si comercianti, are la baza mai multi factori, printre care influenta intermediarilor speculatori, contextul international, dar si presiunile indirecte ale industriei pentru reducerea TVA.
De ce se scumpeste \cosul zilnic\

Painea se scumpeste din aceasta saptamana cu 10%. Uleiul, faina, dulciurile si bauturile si-au deja procente sensibile la pret, la fel si carnea si produsele derivate. Oficial, doar Rompan – patronatul din industria de panificatie, recunoaste majorarile de preturi. Aurel Popescu, presedintele organizatie, are si un motiv pentru scumpiri – cresterea pretului graului pe plan international.

In rest, patronatele spun ca preturile de productie au ramas aceleasi, iar de vina pentru scumpiri, acolo unde acestea exista, sunt speculantii care activeaza pe lantul de vanzare, adica cei care cumpara ieftin de la fabrici pentru a vinde scump catre magazinelor.

„Preturile la alimente, cu exceptia painii, din cate am vorbit cu colegii mei, au ramas aceleasi si vor ramane la fel si de Paste. Asta la producatori. In cazul celor care nu au o relatie directa cu comerciantii, acolo pot interveni intr-adevar probleme. Acolo este taramul speculantilor care fac ce vor, fara ca nimeni sa ii controleze”, spune Ioan Armenean, presedintele Patronatului Zaharului.

Sa fie oare doar efectul speculantilor? Valeriu Tabara, fostul ministru al Agriculturii, spune ca, dincolo de impactul evident asupra preturilor a adaosurilor puse de speculanti, in special de importatorii de legume si fructe, o vina poate fi gasita si la producatori. Ca si in cazul benzinarilor, acestia au ales strategia scumpirilor „pe sest”, cate putin in fiecare saptamana, pentru a ajusta profitul.

„Scumpirea painii, de pilda, nu are niciun motiv”, spune Tabara. „Intr-adevar, pretul graului a crescut, dar avem o productie interna de grau, iar costurile nu sunt atat de mari asa cum invoca producatorii”, mai spune fostul ministru. El cere guvernului sa se sesizeze si, dincolo de declaratiile oficiale de condamnare publica a majorarilor de preturi, sa treaca la fapte, adica sa controleze modul in care sunt construite preturile. „Nicaieri in lume, painea nu costa dublu decat pretul graului”, spune Tabara.

Aceasta situatie, spune Tabara, este valabila si in alte domenii din industria alimentara.

Reducerea TVA la alimente, o miza „de sezon” pentru producatori

Producatorii spun ca preturile au ajuns sa creasca atat de mult, in unele cazuri chiar mai mult decat in Occident, deoarece statul nu face nimic pentru a incuraja productia autohtona. Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, declara ca producatorii romani sunt suprataxati fata de cei din Occident.

„Preturile la alimente, daca au crescut, sunt cele ale produselor din import, acolo unde totul depinde de raportul euro-leu. La produsele interne, preturile au ramas la fel, iar daca au crescut, se datoreaza adaosurilor comerciale”, spune Van.

„Platim aceleasi preturi la alimente, ca in Occident, pentru ca avem o taxa pe valoarea adaugata de 19%, in timp ce in majoritatea tarilor vestice, e sub 5%. Daca s-ar reduce taxa, preturile ar scade automat cu pana la 14%”, spune presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. „Statul, daca vrea o industrie agricola performanta, ar trebui sa aloce subventii macar la nivelul celor din UE. Nu vrem protectionism, pentru ca s-ar incalca legislatia europeana in materie de concurenta, insa vrem egalitate de sanse cu ceilalti producatori europeni”, mai spune Van.

Miza reducerii TVA la alimente, spun analistii economici, este cel mai important „cal de bataie” pe care producatorii din industrie marseaza de cativa ani, iar in 2008 o vor face si mai mult, avand in vedere ca e an electoral.

„Scumpirile la alimentele de baza, dincolo de considerentele economice, ce tin de preturile la materiile prime si utilitati, pun presiune pe un guvern si asa foarte slab, dispus sa faca orice pentru a avea un climat linistit pana la alegeri”, declara analistul economic Cristian Dinulescu. „E de asteptat ca, in curand, guvernul sa cedeze presiunilor si sa reduca TVA la alimentele de baza. Cred insa ca decizia va fi impinsa cat mai multe spre alegeri, ca oamenii sa nu uite ca tocmai acest guvern a crescut pensiile si a redus taxele la alimente”, a mai spus analistul.

Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca ii va fi greu guvernului sa spuna „nu” unei astfel de masuri, mai cu seama ca suntem in an electoral.

„Cred ca pe de o parte, producatorii au dreptate cand cer un tratament egal cu cel din celelalte tari ale UE, dar cred ca si guvernul are de ce sa se teama, reducerea TVA insemnand o scadere importanta a veniturilor la buget, imposibil de estimat in prezent. Si asta in conditiile in care consumul, la romani, este la cote demne de Cartea Recordurilor”, a mai spus Serbanescu.

Consilul Concurentei ancheteaza situatia din industria alimentara

Dincolo de interesele producatorilor, si chiar si de cele ale guvernului, institutia care ar trebui sa sanctioneze derapajele de preturi din magazine, Consiliul Concurentei, investigheaza industria inca de anul trecut, fara a avea inca nicio concluzie.

„Am declansat o ancheta in mai 2007 si vizam o posibila intelegere anticoncurentiala. In domeniul panificatiei sunt cateva mii de producatori, asa ca investigatia este normal sa dureze”, declara Daniela Badila, director in Consiliul Concurentei.

Ce inseamna de fapt investigatia inspectorilor de concurenta? „Prin intermediul unitatilor locale, realizam controale inopinate, incrucisate, pe relatia producator – comerciant, in care analizam toate actele contabile, incercam sa descoperim daca exista o posibila intelegere anticoncurentiala”, a explicat Badila. Cand se va incheia ancheta, inca nu se stie. Avand in vedere ca Consiliul Concurentei realizeaza o ancheta similara si pe piata carburantilor, inca din 2005, fara a spune de ce avem preturi mai mari la carburanti decat in alte tari, cu toate ca avem productie proprie de petrol, un interval de timp in care va fi dat publicitatii un raspuns este greu de estimat.

Ce se intampla in celelalte tari cu pretul alimentelor?

Cresterea preturilor la alimente, in Romania, urmeaza un trend international care a inceput inca de acum doi ani. Specialistii spun ca, in 2007, dar mai ales in acest an, preturile alimentelor au crescut accelerat din cauza crizei petrolului, deprecierii masive a dolarului in fata euro si productiei de biodiesel.

„La altii, situatia e chiar mai grava. La americani, de pilda, preturile produselor de baza au crescut foarte mult din cauza deprecierii dolarului si a crizei petrolului care a scumpit carburantii si astfel au crescut preturile de productie”, a explicat Ioan Armenean, presedintele Patronatului Zaharului.

„In SUA dar si in Germania, pe de alta parte, preturile la panificatie si alte produse cerealiere au crescut in conditiile in care tot mai multi producatori agricoli au ales sa cultive plante tehnice, pentru productia biocarburantilor, din care scot un profit mai mare. A aparut inerent o criza de productie agricola, iar preturile au crescut in lant”, a mai spus Armenean.

Intr-o analiza data publicitatii joi, expertii Fondului Monetar International au calculat impactul cresterilor de preturi la alimente. In cazul Romaniei, se estimeaza ca deficitul comercial ar putea creste cu pana la 800 de milioane de euro ca urmare a cresterii preturilor la alimente, ceea ce inseamna sub 1% din PIB-ul estimat de Comisia Nationala de Prognoza pentru acest an. Cu aceasta cifra, Romania se plaseaza la categoria pierzatori moderati, alaturi de majoritatea statelor din Uniunea Europeana.

De altfel, FMI nu este prima institutie financiara internationala care atentioneaza asupra acestui fenomen. Si specialistii Bancii Mondiale spun ca statele din estul si centrul Europei, precum si cele din Asia Centrala, se vor confrunta cu un ritm de crestere economica mai lent tocmai din cauza cresteri preturilor la alimente si scaderii consumului, pe fondul deprecierii puterii de cumparare.

Conform FMI, anul trecut, preturile la produse alimentare au crescut, comparativ cu 2006, cu 5,6% pana 13,8% in statele noi membre ale Uniunii Europene si cu 6,5% pana la 20,3% in tarile din fostul bloc comunist cu venituri medii.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Acțiunile Băncii Transilvania se prăbușesc sub presiunea vânzărilor internaționale, iar indicele BVB coboară vertiginos!
Acțiunile Băncii Transilvania se prăbușesc sub presiunea vânzărilor internaționale, iar indicele ...
ANAF vizează românii cu venituri din criptomonede și videochat. Se pregătesc amenzi uriașe
ANAF vizează românii cu venituri din criptomonede și videochat. Se pregătesc amenzi uriașe
România, în criză! Guvernul pregătește creșterea taxelor și impozitelor. De când se aplică măsurile
România, în criză! Guvernul pregătește creșterea taxelor și impozitelor. De când se aplică măsurile
Avertisment de la șeful IKEA: Consumatorii revin la obiceiurile din 2008!
Avertisment de la șeful IKEA: Consumatorii revin la obiceiurile din 2008!
Spartan cucerește Europa! Lanțul românesc de fast-food se extinde în Polonia, Spania și Portugalia
Spartan cucerește Europa! Lanțul românesc de fast-food se extinde în Polonia, Spania și Portugalia
Când intră pensiile românilor în decembrie. Simona Bucura-Oprescu dezvăluie datele
Când intră pensiile românilor în decembrie. Simona Bucura-Oprescu dezvăluie datele
Un simplu buton din mașină poate reduce uzura motoarelor pe benzină și motorină. Foarte puțini șoferi cunosc acest lucru
Un simplu buton din mașină poate reduce uzura motoarelor pe benzină și motorină. Foarte puțini ...
România dă lovitura. UE aprobă cel mai important proiect al deceniului
România dă lovitura. UE aprobă cel mai important proiect al deceniului
ASF a autorizat o nouă companie pe piața asigurărilor RCA din România. Începe să vândă din 20 noiembrie și are cele mai mici prețuri
ASF a autorizat o nouă companie pe piața asigurărilor RCA din România. Începe să vândă din 20 ...
Cum a reușit CTP să strângă milioane din toată România cu ajutorul unui fost lider Coca-Cola
Cum a reușit CTP să strângă milioane din toată România cu ajutorul unui fost lider Coca-Cola
A apărut o nouă înșelăciune care te lasă fără bani pe card. Deja face ravagii în România
A apărut o nouă înșelăciune care te lasă fără bani pe card. Deja face ravagii în România
Se schimbă regulile pentru românii care plătesc cu cardul. Ce trebuie să ştie atât comercianţii, cât şi consumatorii
Se schimbă regulile pentru românii care plătesc cu cardul. Ce trebuie să ştie atât comercianţii, ...
Adio, bon fiscal în România. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Adio, bon fiscal în România. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Atac cibernetic asupra Auchan România. Datele a 500.000 de clienți au fost furate de hackeri
Atac cibernetic asupra Auchan România. Datele a 500.000 de clienți au fost furate de hackeri
Cât costă călătoria cu trenul de lux din Anglia, asemănat cu Orient Express. Grupul Belmond a lansat „Britannic Explorer”, iar prețurile nu sunt deloc mici
Cât costă călătoria cu trenul de lux din Anglia, asemănat cu Orient Express. Grupul Belmond a lansat ...
România este pe locul 1 la inflaţie în Uniunea Europeană. Care sunt cele mai mari creşterile de preţuri
România este pe locul 1 la inflaţie în Uniunea Europeană. Care sunt cele mai mari creşterile de ...
Ce reguli noi trebuie respectate și cum se schimbă contractele de închiriere
Ce reguli noi trebuie respectate și cum se schimbă contractele de închiriere
Burduja: „România nu are suficientă energie”. Importurile depășesc pragul de 2.500 MW!
Burduja: „România nu are suficientă energie”. Importurile depășesc pragul de 2.500 MW!