- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce se teme Basescu: Vom lua alti bani de la FMI, devin bancile mai zgarcite?

25 Oct, 15:19 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu a transmis, in mesajul de luni, ca 2012 va fi inca un an de austeritate. Putem intelege de aici ca va trebui sa accesam banii din acordul preventiv cu FMI si ca exista riscul ca bancile straine sa-si reduca expunerea pe Romania?
De ce se teme Basescu: Vom lua alti bani de la FMI, devin bancile mai zgarcite?

Bugetul anului 2012 trebuie sa fie extrem de prudent

, nu neaparat pentru ca nu am gasit bani sa finantam deficitul, ci pentru ca finantarea deficitului este extrem de scumpa, a declarat luni presedintele Traian Basescu.

Presedintele a mentionat ca la Consiliul European a pus in discutie daca recapitalizarea bancilor cu 100 miliarde euro va permite ca bancile prezente in Romania sa-si mentina aceeasi expunere pe piata locala. Evaluarea FMI indica faptul ca bancile europene ar avea nevoie de 200 miliarde euro.

Analistul economic Daniel Daianu considera ca este posibil ca Romania sa acceseze cele 5 miliarde euro prevazute in acordul preventiv incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), daca „ingheata pietele”.

Si europarlamentarul Sebastian Bodu apreciaza ca Guvernul ar putea accesa acesti bani, in urma unor noi negocieri cu FMI. De altfel, o delegatie a Fondului se afla in prezent la Bucuresti.

Pe de alta parte, Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, spera ca Romania sa nu fie nevoita sa acceseze banii din acordul preventiv .

„Sper sa nu fie nevoie si sa construim un buget relativ echilibrat cu un deficit bugetar cat mai mic”, a spus consilierul primului ministru.
[quote=Matei Paun, analist]S-a incheiat perioada de creditare ieftina. La nevoie, Guvernul se va putea imprumuta folosind linii de la FMI[/quote]
Analistul economic Matei Paun considera ca o discutie privind posibilitatea accesarii banilor din acordul preventiv este prematura. „Depinde de cum va fi pus in practica bugetul pe 2012”, a completat acesta.

O alta temere exprimata de presedintele Traian Basescu vizeaza faptul ca recapitalizarea bancilor europene cu suma anuntata de 100 miliarde de euro nu ar fi suficienta pentru ca acestea sa-si mentina expunerea pe Romania.

Matei Paun apreciaza ca „este inevitabil ca pe termen mediu bancile sa isi reduca expunerea pe Romania”. Prin urmare, creditarea in valuta „se va reduce, va fi mai scumpa si mai greu de acccesat”, potrivit analistului.

Pe de alta parte, europarlamentarul Sebastian Bodu nu crede ca bancile straine isi vor micsora expunerea pe Romania, ci din contra.

„Recapitalizarea bancilor va fi benefica pentru Romania. Bancile isi vor mari expunerile peste tot”, a punctat Bodu.

Analistul economic Bogdan Baltazar considera ca [b]bancile straine nu isi vor reduce expunerea pe subsidiarele din Romania[/b], „pentru ca nu le convine”, in conditiile in care piata locala este una atractiva.

„Romania are o piata atractiva, buna pentru crestere, pentru investitii bune, cu randamente bune”, a subliniat Baltazar. El nu crede ca vor fi banci care sa plece de pe piata locala.

In acelasi timp, analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca statul roman, indiferent de ce intampla, nu trebuie sa dea bani bancilor pentru ca „ele sa traiasca si noi sa murim”.
[quote=Ilie Serbanescu]Tot ce se poate intampla, daca statul nu ofera bani bancilor, este sa scada putin leul[/quote]
El spune ca nu vor iesi bancile straine de pe piata locala, iar in cazul in care s-ar intampla, Romania nu prea are de pierdut, pentru ca „nu ne alegem cu nimic din partea lor”.

„[b]Nu pleaca dulaii de la macelarie[/b]”, a mentionat Ilie Serbanescu, referindu-se la banci.

Recent, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, [url=http://m.rfi.ro/articol/stiri/economie/radu-ghetea-bancile-romania-vor-avea-parinti-mai-sanatosi-recapitalizare]a declarat la RFI[/url] ca recapitalizarea bancilor europene va avea efecte pozitive asupra Romaniei.

„Pot exista efecte pozitive, in sensul ca bancile din Europa care au subsidiare in Romania, sucursale sau banci de sine statatoare vor fi mai sanatoase”, subliniat el.

Ghetea a mai spus ca „[b]Romania se afla intr-o situatie deosebit de favorabila[/b], in sensul ca sistemul bancar romanesc, cel putin pana acum, nu a avut nevoie de ajutorul statului, iar in viitorul apropiat, se pare ca nu va fi nevoie, de asemenea”.

Ministrii Finantelor din zona euro au ajuns la o intelegere pentru [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/liderii-zonei-euro-au-ajuns-la-o-intelegere-bancile-vor-fi-recapitalizate-cu-100-mld-euro-69802/]recapitalizarea bancilor europene cu circa 100 de miliarde de euro[/url], decizie ce ar putea afecta si bancile prezente in Romania. Banii ar trebui sa vina fie de la investitorii privati, fie din fonduri publice.

Totodata, FMI considera ca Europa are nevoie [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/borges-fmi-europa-are-nevoie-de-pana-la-200-mld-euro-pentru-a-si-recapitaliza-bancile-69061/]de pana la 200 miliarde de euro[/url] pentru a-si recapitaliza bancile, iar analistii Credit Suisse estimeaza ca cel putin 66 dintre cele mai mari banci europene ar putea pica urmatoarele teste de stres din UE, avand nevoie de recapitalizari [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cate-banci-ar-pica-teste-de-stres-mai-dure-si-de-cati-bani-ar-avea-nevoie-69434/]in valoare totala de 220 miliarde de euro[/url].

In urma cu 3 luni, presedintele Traian Basescu declara ca, in mod cert, Romania nu va trage niciun euro in acest an din fondurile puse la dispozitie de Fondul Monetar International (FMI) prin acordul stand-by de tip preventiv.

Aceasta dupa ce in februarie 2011 anunta incheierea unui nou acord preventiv cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro. Tot atunci, Basescu spunea ca astfel Guvernul si Banca Nationala a Romaniei (BNR) vor avea la dispozitie 5 miliarde de euro in urmatorii 2 ani din care sa imprumute doar in caz de urgenta.

Tot in februarie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu explica faptul ca noul acord de imprumut de tip precautionary presupune ca banii nu vor fi atrasi decat in caz de urgenta. De exemplu, daca va exista un atac asupra monedei declansat de o criza in regiune si concretizat intr-o pierdere de incredere si de credibilitate, acordul cu Fondul ar putea fi acesat, a explicat guvernatorul.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro Future, brand înființat în 2016
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro ...
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați trebuie să aibă minimum opt clase
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați ...
Ajutor de încălzire 2024. Când primesc românii banii și ce documente trebuie depuse în noiembrie
Ajutor de încălzire 2024. Când primesc românii banii și ce documente trebuie depuse în noiembrie
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe care să o spui zilnic
Postul Crăciunului 2024. Când începe perioada dedicată postului Nașterii Domnului. Rugăciunea pe ...
Visa Waiver. Ambasadorul României în Statele Unite anunță când vor călători românii fără vize în SUA
Visa Waiver. Ambasadorul României în Statele Unite anunță când vor călători românii fără vize în SUA