- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce sufera leul mai mult decat celelalte monede din regiune

29 Sep, 00:01 • gecad.net
Leul sufera deprecieri in aceasta perioada de criza intr-o masura mai mare decat monedele din zona euro. In opinia jucatorilor de pe piata valutara, aceasta se intampla din cauza retragerii speculatorilor si a dezechilibrelor cu care se confrunta economia romaneasca.
De ce sufera leul mai mult decat celelalte monede din regiune

Spre exemplu, in ultimele doua saptamani, coroana ceha a suferit o depreciere de 0,2% in fata euro, in timp ce zlotul polonez s-a apreciat cu peste 3% in fata monedei europene. In aceeasi perioada, cursul forint/euro a ramas constant. In schimb, deprecierea leului in fata euro a urcat pana la 2,7%.

Retragerea speculatorilor de pe piata valutara (fenomen care a facut din aceasta doar spatiul de joaca al marilor firme comerciale locale), si situatia proasta a indicatorilor macroeconomici au determinat fluctuatiile puternice de curs leu/euro si deprecierea leului in fata monedei europene in ultimul timp, sustin reprezentantii pietei valutare.

Plecarea in masa a speculatorilor, desi si-a facut simtit efectul mai mult in ultimele saptamani, a inceput inca de acum cateva luni, in conditiile destabilizarii pietei financiare americane, a explicat Cristian Sporis, director de trezorerie si piete de capital in cadrul Raiffeisen Bank Romania.

„A fost o retragere in masa a jucatorilor financiari acum cateva luni, atunci cand au aparut informatiile legate de Bear Stearns (banca americana care, in urma pierderilor suferite de pe urma crizei financiare, a fost preluata de rivala JP Morgan, in aprilie – n.r)”, a spus Cristian Sporis.

Ce i-a determinat pe jucatori sa dea inapoi? „Romania este penalizata de investitorii straini deoarece are cele mai slabe calificative oferite de agentiile de rating, in randul pietelor din regiune”, a mentionat Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raifeisen Bank Romania.

Dumitru a explicat ca perspectiva strainilor asupra economiei se poate observa si in cazul randamentelor cerute pe piata unica pentru euroobligatiunile emise de Romania. Acestea au fost mai mari decat in cazul oricarei alte tari din zona.

In urma iesirii din piata a jucatorilor financiari, tranzactiile agentilor economici locali, exportatori si importatori, au inceput sa domine piata, asa incat miscarile leului pot fi acum explicate prin structura deficitului comercial.

„Dat fiind ca in Romania nivelul deficitului este mare, ordinele de cumparare de valuta sunt de regula mult mai multe decat cele de vanzare, ceea ce conduce la deprecierea monedei nationale”, sustine Cristian Sporis de la Raiffeisen Bank.

De ce unele monede in regiune, cum ar fi zlotul polonez si coroana ceha, se depreciaza mai putin ca leul in perioadele de criza?

Trezorierul Raiffeisen sustine ca raspunsul este dat tot de structura indicatorilor macroeconomici. Polonia are un deficit de cont curent (care se bazeaza pe cel comercial -n.r.) de 3% din produsul intern brut (PIB), fata de 14% in Romania, iar Cehia are chiar un surplus de cont curent.

Investitorii zonali se pot retrage la un moment dat din majoritatea pietelor din regiune. Dar, datorita structurii deficitului comercial, in cazul Poloniei presiunea pe vanzarea de zloti in schimbul euro este mult mai redusa decat pe piata romaneasca, in timp ce in Cehia, cererea de coroane este chiar mai ridicata decat cea de euro.

„Asa se face ca atunci cand, pe perioade mai lungi de timp, leul pierde 3% in fata euro, putem vedea in cazul zlotului si coroanei deprecieri de cel mult 1-1,5%”, a afirmat Ionut Dumitru.

Conform sefului trezoreriei Raiffeisen, daca in urma cu cateva luni volumul tranzactiilor zilnice pe piata valutara era de 3-4 miliarde de euro, acum acesta s-a redus la 400-500 milioane de euro.

Leul se confrunta insa nu doar cu deprecieri mai puternice pe un interval mai indelungat, ci si cu fluctuatii semnificative pe parcursul unei singure zile.

„Situatia e generata de adancimea redusa a pietei de la noi (respectiv volume mici de tranzactionare – n.r). Lipsa de adancime nu e cauzata doar de retragerea speculatorilor, ci si de faptul ca actorii locali nu sunt obisnuiti sa foloseasca instrumentele de protectie in fata fluctuatiilor de curs”, a explicat la randul sau Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank Romania.

„Din pacate, comerciantii nu au obisnuinta de a se proteja in fata fluctuatiilor, si nu prea avem operatiuni de hedging. Probabil le e greu sa inteleaga ca acestea costa (comisioanele bancilor – n.r.), dar orice risc implica si un cost”, a adaugat Dascalu.
Prin urmare, de cele mai multe ori comerciantii prefera sa faca schimburi intre ei. Cand un importator de talie mare are nevoie de euro pentru a efectua plata, atunci efectul se simte imediat fata de leu, care are o cadere puternica, a conchis acesta.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună