Leul continua sa se aprecieze in fata euro. Cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a coborat miercuri cu 1,8 bani, la 4,1260 lei pentru un euro, cel mai bun curs pentru leu din ultimele aproape 11 luni. De la inceputul anului, leul a castigat peste 3% in fata euro.
Potrivit analistilor de la ING Bank, aprecierea leului vine pe fondul declaratiilor consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru care a spus, marti, ca evolutia leului este conforma cu fundamentele economice.
Cu alte cuvinte, acesta ar fi nivelul real al monedei nationale, motiv pentru care n-ar fi motive de depreciere pentru leu. Analistii ING noteaza ca „ideea potrivit careia BNR nu va cumpara EUR/RON in viitorul apropiat a fost intarita marti seara de un alt consilier care a a sugerat ca aprecierea inregistrata de leu nu este suficienta pentru a tempera inflatia”.
Aceste declaratii au dat apa la moara celor care speculeaza pe leu.
„Aceasta declaratie este probabil foarte importanta pentru participantii la piata deoarece o parte dintre acestia se poate sa fi fost ingijorati de o posibila interventia a BNR cu scopul de a reduce avantul leului, tendinta ce a inceput usor la mijlocul lunii februarie”, afirma analistii.
Si Claudiu Cazacu, analist la X-Trade Brokers suspecteaza interventia Bancii Nationale. „Cred ca, discret, am avut impulsuri din Banca Nationala prin ghidajul pe care l-a imprimat prin lichiditatile in lei si dobanzi „, spune expertul. „Fara o influenta exogena nu putem vorbi de un trend care sa izoleze leul intr-un trend regional”, adauga acesta.
In aceste conditii, ING estimeaza ca euro ar putea atinge nivelul de 4,05 lei.
Expertii considera ca, in apropierea acestui nivel, BNR ar putea interveni cumparand euro. „Corectii ale acestui trend nu ar trebui excluse dar nu credem ca o depreciere semnificativa nu va fi permisa deoarece ar alimenta atat inflatia, cat si asteptarile inflationiste”, mai spus expertii ING. Cu alte cuvinte, BNR are tot interesul sa avem un leu puternic, pentru a tempera inflatia.
Potrivit ultimelor date de la Institutul National de Statistica, preturile au crescut cu 0,77% in februarie. Rata anuala a inflatiei a urcat la 7,6%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana.
Isarescu, in ringul inflatiei
Analistul economic Cristian Dinulescu spune ca evolutia leului arata tot mai clar ca Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, incearca sa lupte cu inflatia.
„Marele pericol pentru Romania este sa importam inflatie. Asa ca, pana la urma, ce face Isarescu este pozitiv. Din pacate, exista si efectele colaterale. S-au adunat speculatorii inapoi pe leu. Ma tem ca, la un moment dat, vom vedea si reversul monedei. Sper sa nu asistam la o prabusire a cotatiei monedei nationale „, a mai spus acesta.
Claudiu Cazacu, de la X-Trade Brokers, spune ca daca nu s-ar fi intervenit in piata, evenimentele externe, de la cele din Egipt la Japonia, ar fi crescut presiunile inflationiste.
Nicolaie-Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, explica, de altfel, marti, ca o apreciere a leului cu 10% ar determina scaderea inflatiei la final de an cu 1-1,5 puncte procentuale, exceptand impactul direct care se manifesta in cazul produselor ale caror preturi sunt exprimate in euro.
” Mare parte a efectului indirect al aprecierii leului fata de euro se manifesta foarte rapid asupra preturilor de consum, intre doua si patru luni „, a afirmat economistul.
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, recent, ca preturile vor creste anul acesta mai putin decat in 2010, iar tinta de inflatie va fi atinsa in sfarsit, dupa patru ani de rateuri.
„Dupa scaderea din ianuarie, inflatia se va mentine la 7,2-7,5% pana in vara acestui an, pentru ca inflatia a fost extrem de scazuta dupa ianuarie 2010 si efectul de baza nu ne ajuta, pentru ca apoi, din august-septembrie, sa se duca spre 4% si, speram noi, sub 4%”, a declarat Isarescu.
Banca Nationala a Romaniei a majorat in februarie prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%. Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.