170 de firme participa, in acest an, la Salonul International de Mobila din Bucuresti. Manifestarea este una importanta, oferind atat mobilier cat si accesorii si echipamente pentru prelucrarea lemnului.
Dincolo de aerul festivist al evenimentului, ai impresia ca participi la un spectacol absurd, ce reflecta in detaliu lumea antagonica in care traim – doua oferte separate, una din PAL ieftin, pentru saraci, alta plina de briz-briz-uri, intr-un indoielnic stil rococo.
Cea ieftina nu difera cu nimic fata de cea pe care o putem vedea in magazinele de cartier. Aceleasi panouri de PAL, viu colorat, imbinat simplu, cu un aer pseudo-modernist, in fapt o solutie ieftina menita sa scada pretul produsului la un nivel optim.
Ce frapeaza sunt dimensiunile mobilei. Paturi mici, biblioteci din patru scanduri, scaunele parca pentru pitici. L-am intrebat pe unul dintre expozanti daca mobila respectiva e pentru export in China. La cat de mici sunt chinezii, ai zice ca e super oferta pentru ei. Raspunsul neoficial a fost ca mobila a scazut in dimensiuni din motive economice – mai putin material, costuri mai reduse, deci pret de vanzare mai mic.
Un alt pont aflat la targ. Ca sa vezi daca biblioteca din “scanduri” de PAL e rezistenta, trebuie sa pui un obiect ceva mai greu deasupra. Daca vezi chiar si cea mai mica miscare a “lemnului”, mai bine nu cumperi. Altfel te vei trezi cu niste rafturi curbate, pe care nu vei putea pune nimic.
Preturile mobilierului “de criza” sunt pe masura. Scaune intre 200-400 lei, mese la 350-600 lei, canapele intre 1.200 si 3.500 lei, biblioteci intre 800 si 4.000 lei etc. Bineinteles, preturile difera, ti se propun zeci de variante, modalitati de plata, promotii etc.
[b]Dormitorul de 50.000 euro, all-inclusive[/b]
In cealalta “lume a mobilei”, cea a luxului cu dedicatie speciala pentru cei bogati, oferta pare mai mare decat in anii trecuti. Semn ca multi dintre producatori au abandonat moda “Ikea” si s-au orientat catre produse cu valoare adaugata ridicata, generatoare de profit.
Si asta mai cu seama ca mare parte din acest tip de mobila merge la export, in special in fostul spatiu sovietic, acolo unde bogatia se traduce, de cele mai multe ori, in grandomanie, iar mobila trebuie sa sustina acest statut.
La targul de la Romaero, obiectele de mobilier expuse, de la fotolii, la paturi, noptiere si dulapuri, par inspirate din acelasi curent – rococo sau ceva pe aproape. Nici expozantii nu stiau prea bine, cand i-am intrebat. Diferentele tin de culoare si materiale. Auriul si argintiul sunt la cinste, iar pielea neagra si alba, alaturi de tintele stralucitoare si candelabrele uriase vin sa intregeasca mesajul “potent”.
Poate cea mai elocventa oferta este cea promovata de o domnisoara imbracata sumar. Pretul, pe masura – ansamblul de dormitor costa numai putin de 50.000 de euro.
[img=2036][/img]
De altfel, cam toate produsele de lux aveau preturi cu cel putin doua trei zerouri. In euro, nu il lei. Din ce am discutat cu comerciantii, mobila de acest gen are succes atat in tara cat si la export.
[b]Mobila si durere[/b]
Pentru producatorii de mobila, anul 2010 a fost destul de prost. Productia de mobila a scazut cu 20,9%, la 1,82 miliarde euro. Exporturile au reprezentat 1,1 miliarde, iar 962 milioane de euro vanzarile pe piata locala.
Piata interna a scazut cel mai mult, cu 20,9%. “A fost un an prost. La fel ne asteptam sa fie si 2011. Daca la inceputul anului speram ca, odata iesiti din recesiune, vom creste si noi, sperantele au murit pe parcurs”, ne-a declarat unul dintre expozanti.
“Merge din ce in ce mai greu, iar viitorul nu suna deloc bine. Daca Banca Nationala isi va pune in aplicare planul de a inaspri creditarea, singura noastra sansa o reprezinta exportul. Piata interna e aproape moarta. Se vinde la extrem. Ce e mai ieftin si ce e mai scump. Iar cumparatorii sunt putini”, a mai spus acesta.
Aceasta atmosfera “pustiita” am simtit-o, de altfel, pe tot parcursul vizitei la targ. Putini vizitatori, cel putin in prima zi, multi gura-casca si putini clienti. Noroc cu Internetul, ca multi dintre expozanti aveau ce face, navigand pe diverse site-uri sau uitandu-se la filme.
Targul de la Romaero Baneasa poate fi vizitat zilnic pana pe 11 septembrie, intre 10 si 18. Nu veniti cu masina, pentru ca locurile de parcare sunt putine. Pentru a vedea targul, va trebui sa va cumparati bilete de intrare care costa 5 lei.