- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

De la anul falimentului (2009) la anul oportunitatilor (2010). Ce afaceri vor face profit?

31 Dec, 00:01 • razvan.codorean
Cine a rezistat in 2009 si va supravietui in afaceri in 2010 va sta la masa castigatorilor crizei, estimeaza expertii in economie. Vor fi putini, insa business-ul va iesi intarit dupa criza, in conditiile in care valul fara precedent de falimente a lansat oportunitati in multe domenii ale economiei.
De la anul falimentului (2009) la anul oportunitatilor (2010). Ce afaceri vor face profit?

2009 a adus un adevarat record de falimente. Datele statistice de la Oficiul National al Registrului Comertului arata ca, in primele 11 luni, si-au inchis activitatea peste 127.000 de firme, in crestere cu 1066% fata de anul precedent (10.901 firme). Potrivit unui studiu realizat de Coface, cele mai multe falimente s-au inregistrat in retail, comertul cu ridicata si constructii, acolo unde mediul economic a cunoscut schimbari semnificative, din piata disparand zeci de mii de firme.
[img=490][/img]
Specialistii spun ca aterizarea brutala a economiei din acest an a determinat falimente in serie, insa a creat si oportunitati de business pentru cei care au stiut sa gestioneze criza.

”In retail si constructii, in principal, aerul s-a rarefiat puternic, iar cei fara lichiditati au disparut imediat. Blocajul financiar i-a terminat rapid. Au rezistat doar cei care si-a adaptat productia, stocurile si politica financiara la noile realitati. Pentru aceste firme au aparut oportunitati de piata, nesperate in anii trecuti”, spune omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Potrivit expertilor, printre afacerile cele mai profitabile in viitor se vor afla, in mod paradoxal, cele care au pierdut cel mai mult in prezent – comertul, serviciile, sectorul constructiilor si agricultura.

”Retailul romanesc s-a adaptat poate cel mai rapid recesiunii si probabil va cunoaste si cea mai dinamica evolutie in viitor, consumul urmand sa isi revina, odata cu relansarea creditarii”, spune expertul Valentin Popa, de la compania de consultanta Focus Business. Odata cu aparitia crizei, retailerii au fost primii care au taiat preturile si au redus stocurile pana la limita minima, chiar cu riscul de a pierde in vanzari, decat sa-si blocheze banii in marfa nevanduta.

”Daca va uitati in mall-uri, in magazinele de electrocasnice si veti solicita un produs, e posibil sa primiti raspunsul – nu se afla pe stoc, sau il aducem doar la comanda, in 2-3 saptamani. Este doar un exemplu despre ce inseamna politica anti-criza in retail”, a declarat expertul. ”Acest gen de politica i-a salvat pe multi, iar cei care vor reusi sa iasa si din 2010, o vor face intariti”.

Serviciile sunt vazute, de asemenea, ca avand un potential de crestere exponential, in perioada de dupa criza. De la transport, la mentenanta si home-delivery.

In acest an au disparut sute, daca nu mii de firme de servicii in conditiile in care cererea este, in continuare, cu mult sub necesar, spune specialistul.

Din pacate, cei mai multi au clacat pentru ca nu au avut puterea financiara pentru a trece peste blocajul financiar si inghetarea creditarii.
[quote=Valentin Popa, expert Focus Business]Unii s-au dezvoltat prea rapid, pe credit sau leasing, si acum trag ponoasele, altii au lucrat ”romaneste” adica superficial, convinsi fiind ca oricum va exista un client care sa aiba nevoie de ei[/quote]
”Criza a tras linie, iar deasupra au ramas doar firmele serioase, cu servicii de calitate sau cele care s-au unit pentru a rezista blocajului din economie”, a spus expertul.

Potrivit oamenilor de afaceri, viitorul va aduce oportunitati si in domeniul constructiilor, vazut in prezent ca o Cenusareasa a economiei.

”Romanii au nevoie de mancare, de haine, de electrocasnice si de o casa. Sunt nevoi care vor trebui satisfacute indiferent de vremuri”, declara, recent, miliardarul Ioan Niculae, patronul de la Interagro, care anunta faptul ca in 2010 va investi puternic in sectorul constructiilor impreuna cu Vasile Turcu, patronul de la Romconstruct.
[quote=Ioan Niculae, patron Interagro]La ce criza de locuinte este in Romania, nu vor fi de ajuns 20 de ani de constructii ca sa fie acoperita piata. Bineinteles, totul va depinde de cat de bine vom reusi sa acoperim asteptarile cererii[/quote]
Oportunitati de afaceri sunt anuntate si in domeniul agricol, acolo unde proprietatea este inca faramitata, iar cei cu lichiditati pot, in prezent, sa cumpere suprafete agricole la preturi extrem de reduse. ”Agricultura va fi, va garantez, cea mai tare afacere in viitor”, a declarat Trita Fanita, patronul de la TCE 3 Brazi, unul dintre cei mai mari investitori din agricultura.

”In contextul crizei, preturile terenurilor au scazut foarte mult si achizitia a redevenit o oportunitate. Cine va sti sa faca agricultura ecologica si sa acopere necesarul pietei atat pe intern cat si extern, va castiga pe termen lung”, a spus omul de afaceri.

Testul primelor 6 luni din 2010

Pana sa ajunga la masa castigatorilor crizei, mai sunt insa multe hopuri de trecut, spun oamenii de afaceri. Criza economica, fie ea sub forma de V, U sau W, va cunoaste in primul semestru din 2010 o noua perioada dificila, in conditiile in care statul, cel mai mare client din economie, va trebui sa stranga puternic cureaua.

”Statul va trebui sa isi reduca cheltuielile, ca sa respecte acordul cu FMI, iar asta va afecta in buna masura economia pentru ca, din pacate, sunt prea multe legaturi intre banii de la stat si initiativa privata. Disponibilizarile masive de personal vor lovi si ele economia, pentru ca vor reduce si mai mult consumul. Daca mai punem la socoteala si problemele sistemului bancar, care va trebui, in cele din urma, sa isi restructureze portofoliile, peisajul este sumbru”, crede omul de afaceri Cristian Parvan.

”Ne asteapta un an 2010 extrem de dificil”, afirma si Cristian Ionescu, managerul de la Coface. ”Din fericire, cei care au rezistat pana acum (firmele-n.r.) acum sunt deja caliti, sunt mai in forma decat la inceputul crizei. Asa ca, daca vor reusi sa treaca si de primul semestru, din partea a doua a anului vor resimti primele semnale ale relansarii economice”, spune expertul.

Potrivit lui Ionescu, asta nu inseamna ca firmele nu trebuie sa isi ia in continuare masuri de prevedere, mai ales in ceea ce priveste balanta venituri-cheltuieli.

[quote=Cristian Ionescu, manager Coface]Important este ca business-ul sa fie balansat din punct de vedere financiar. Cine va reusi sa rezolve aceasta ecuatie, va iesi castigator din criza[/quote]

Bancherii: Nu va bazati pe noi in 2010

Cei care au rezistat in business in acest an nu trebuie sa isi puna mari sperante in sistemul bancar in 2010. Bancherii au preferat in acest an sa faca afaceri mai mult cu statul decat sa imprumute mediul privat, iar aceasta situatie va continua si in 2010.

In conditiile in care in anii trecuti bancile au imprumutat practic fara limite si, in multe cazuri, cu ochii inchisi, in 2010 este asteptata scadenta afacerilor neprofitabile, fie ca este vorba de imprumuturile din sectorul imobiliarelor, retail sau industrial.

Presedinte Unicredit Tiriac Bank, Dan Pascariu, si seful de la ING Bank Romania, Misu Negritoiu, declarau, zilele trecute, ca pentru sistemul bancar, nota de plata va fi una extrem de lunga si dureroasa.

Negritoiu considera ca, in ceea ce priveste firmele, bancile isi vor mentine prudenta, in contextul in care riscul pe Romania este in crestere, inclusiv din cauza capacitatii scazute de a executa datornicii in conditii de criza.
[quote=Misu Negritoiu, director general ING Bank Romania]Sunt convins ca vor mai aparea insolvente la companiile mari, pentru ca in final lumea a incercat sa amane cat mai mult[/quote]
„Vor continua falimentele si ma astept chiar la firme mari. Din pacate pentru sistemul bancar, va continua cresterea imprumuturilor neperformante chiar daca sper ca ritmul de crestere se va reduce”, crede Pascariu.

Si atunci, fara bani, cum sa relansezi economia? O intrebare la care mediul de afaceri cauta inca raspunsuri. Dincolo de asteptarile desarte in ceea ce priveste investitiile statului, sperantele se indreapta spre Occident, iesirea din recesiune a tarilor dezvoltate fiind, in opinia multora, drept unica sansa a Romaniei de a iesi cu bine din criza.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci