- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

De la corporatist la antreprenor: Cum a ajuns fostul sef de la McDonald’s sa castige 1 mil. euro pe an

21 Feb, 00:02 • razvan.codorean
Marian Alecu (foto), un pionier al industriei fast-food din Romania, a ajuns la afaceri personale de 1 milion de euro anual dupa ce in 2009 a renuntat la statutul de angajat pentru cel de antreprenor. Lucrase 18 de ani la multinationale, din care 16 in cadrul McDonald's.
De la corporatist la antreprenor: Cum a ajuns fostul sef de la McDonald's sa castige 1 mil. euro pe an

„Viata mea este mult mai linistita”, spune Alecu, la 18 luni distanta de la momentul demisiei de la McDonald’s. In 2009, intr-un interviu acordat pentru DailyBusiness.ro, afirma ca i-a ajuns pana peste cap munca pentru altii. „Vreau sa incep o viata noua, in care sa fiu propriul meu patron”, afirma atunci Alecu.

La vremea respectiva, deborda de optimism. Criza nu i-a schimbat perspectivele, dimpotriva. S-a folosit de oportunitatile crizei, de relatiile pe care le avea, de know-how-ul acumulat in 18 ani de activitate in economia reala. Si, din cate spune, este unul dintre castigatorii crizei.

„Pentru acest an, in sectorul de consultanta, am contracte semnate de peste 1 milion de euro, cu o gama foarte larga de clienti”, spune Alecu.

„In martie sunt invitat la New York de o firma americana, insa nu stiu daca am capacitatea de a prelua si acest contract. S-au adunat multe si vreau sa le onorez”, a mai spus omul de afaceri.

Printre clientii sai se afla BRD si Computerland. Cu BRD lucreaza in prezent la introducerea unui sistem de plata, ce ar urma sa fie lansat in martie-aprilie. „Va fi un pas inainte in ceea ce priveste platile in Romania”, spune Alecu, fara a prezenta detalii.

De la fast-food la consultanta

Marian Alecu spune ca a ajuns sa se ocupe de consultanta dintr-o intamplare. Renuntase la functia de la McDonald’s Romania si avea 6 oferte, cea mai buna din punct de vedere financiar fiind cea de vicepresedinte de dezvoltare la nivel european pentru unul dintre cei doi mari producatori de bauturi carbogazoase din lume.

A ales sa ofere consultanta pentru o firma straina, care vroia sa intre in Romania. Si din acel moment, s-a trezit in afacerile de consultanta. „Mi s-a parut putin ciudat, la inceput, sa fiu platit pentru niste date care le puteam obtine instantaneu, fara mari eforturi”, afirma Alecu.

„M-am folosit de cunostintele mele, de relatii si lucrurile au inceput sa se miste. N-am avut de gand sa fac asta, dar cand mi-a batut cineva la usa, nu l-am refuzat „, a mai afirmat acesta.

Din acel moment, a realizat faptul ca nu se va mai intoarce niciodata in mediul corporatist. „Sunt propriul meu angajat. Imi place aceasta postura”, spune Alecu.

Nu este interesat sa isi extinda business-ul prea mult. Vrea sa metina afacerea la un un nivel mic, care sa ii permita sa aiba libertatea de a cauta si exploata oportunitatile din piata.

Dincolo de contractele de consultanta, isi ajuta fiul sa conduca reprezentanta Hugo Boss, fratele sau e partener in afacerea cu restaurante a lui Dragos Petrescu, proprietarul CityGrill, dezvolta un aparthotel pe litoral.

Alecu despre criza: Ne-am lovit cu capul de pragul de sus

In opinia sa, criza economica a reprezentat, dincolo de efectele sale negative, o perioada necesara pentru Romania. „Ne-am lovit cu capul de prag. Perioada 2007-2009 a fost anormala, parca eram usor drogati, sedati, credeam ca lucrurile nu pot merge rau”, afirma Marian Alecu.

El spune ca aceasta perioada a dat prilejul adevaratilor manageri sa isi arate calitatile. Criza a curatat mediul de afaceri de business-urile speculative, de afacerile construite pe picioare de lut, iar iesirea din recesiune va reaseza economia pe noi baze, mult mai sanatoase.

„Cine a tremurat, a cautat variante, s-a restructurat, acum incepe sa culeaga roadele. Aceasta perioada ne-a facut sa fim mai realisti in afaceri, sa vedem potentialul si riscurile aferente. Inainte, riscul este o chestie relativa”, a mai spus Alecu.

Omul de afaceri avertizeaza, pe de alta parte, ca nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece. „Nu am iesit inca din criza. Nu garanteaza nimeni ca 2012 va fi un an bun”, spune Alecu. Este insa, in continuare, la fel de optimist.

„Romania este in continuare o piata cu multe oportunitati, este a 7-a piata a Europei. Cred ca e loc de facut afaceri”.

Cititi si interviul realizat de DailyBusiness.ro cu omul de afaceri in ultima sa zi de munca la McDonald’s, in 2009. Ideile sale despre potentialul de business din Romania raman la fel de actuale.

Carte de vizita

– 54 de ani
– Facultatea de Tehnologie a Constructiilor de Masini din Institutul Politehnic Bucuresti (1982)
– inginer si apoi director comercial la Vulcan, pana in 1991
– director de vanzari Coca Cola (1991-1994)
– primul angajat McDonald’s (1994), care a crescut la peste 60 de restaurante in Romania
– director general Romania si apoi regional McDonald’s Republica Moldova, Bulgaria, Georgia si Azerbadjan (1998 – 2009)