Anul trecut, salariul mediu net a avansat cu 22,9%, inflatia fiind de 6,3%, ceea ce arata o crestere reala de peste 16%.
Cresterile salariale nominale (fara efectul inflatiei – n.r.) sunt asteptate sa franeze anul acesta in raport cu 2008, pana sub 10%. Astfel, intervine problema daca acestea ar mai putea fi real pozitive, deci sa acopere deprecierea generata de inflatie.
Rozalia Pal, economist sef Unicredit Tiriac, a remarcat ca pe fondul crizei, retributiile au tendinta de a se ajusta foarte repede. „Este incredibil cat de repede se produce corectia pe piata muncii. Daca in ianuarie anul trecut aveam de-a face cu cresteri salariale de 20-25%, datele pentru februarie 2009 indica deja injumatatirea majorarilor, la circa 12% pe an”, a aratat Pal.
In opinia economistului sef al UniCredit Tiriac, majorarile salariale din acest an ar putea ramane pozitive, chiar daca ar fi vorba de cresteri reale foarte mici. Pentru 2009, Rozalia Pal mizeaza pe o majorare a salariilor cu 7%, din care scazand estimarea de inflatie a UniCredit (4,7% la finalul anului – n.r.), se obtine o crestere reala usor peste 2%.
In schimb, Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, mizeaza pe o majorare nominala a salariilor de doar 4,1%, ceea ce, la o inflatie anuala de 8% estimata de banca la finalul lui 2009, genereaza o scadere a puterii de cumparare in 2009, preturile inregistrand un avans de circa 4% fata de salarii.
Rozalia Pal a atras totodata atentia ca estimarea de inflatie ia in calcul o scadere a consumului, care de altfel a putut fi observata in ultimul trimestru al anului trecut, si care este de asteptat sa continue in 2009. Pentru finele anului, economistul UniCredit estimeaza ca nivelul consumului ar putea stagna, raportat la 2008.
In schimb, Nicolae Chidesciuc se asteapta ca inflatia sa creasca in acest an, in special ca urmare a continuarii deprecierii leului. „Cred ca situatia globala se va inrautati, iar Romania este expusa din cauza fundamentelor macroeconomice”, a declarat Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING.
„Deocamdata, situatia de pe piata valutara este bine controlata de banca centrala, nu sunt atacuri speculative pe leu, si ar fi extraordinar ca situatia sa se mentina, dar exista riscuri ca lucrurile sa nu ramana asa”, a adaugat Chidesciuc.
Preturile au crescut moderat in februarie
Pentru februarie, cei doi analisti estimeaza ca preturile au cunoscut o majorare moderata, mai redusa ca in luna anterioara, cand preturile au urcat lunar cu 1,24%, in special pe fondul temperarii deprecierii leului.
Astfel, Rozalia Pal se asteapta ca in februarie preturile sa fi crescut cu circa 0,3%, „in conditiile in care deprecierea leului s-a temperat in a doua luna a anului”. Pentru februarie, reprezentanta UniCredit estimeaza o inflatie anuala de 6,3%.
Nicolae Chidesciuc ia in calcul pentru februarie o rata lunara a inflatiei de 0,5%, ceea ce ar conduce la o inflatie anuala de 6,5%.
Miercuri, Institutul National de Statistica prezinta datele oficiale referitoare la inflatia pe luna februarie.