Una dintre ele este lansarea unui program national de constructii de locuinte low-cost, realizat fie cu bani de la stat, fie printr-un parteneriat public privat in care statul sa vina cu terenul, iar investitorii cu banii si constructia efectiva. ”Aveam un proiect de 3.000 de locuinte pe care vroiam sa il fac in parteneriat public privat cu primariile de sector, cu Primaria Capitalei, cu ANL. Insa nu avem cadrul legal care sa ne sustina”, spune Vasile Turcu.
Planul gandit de el si de patronatul pe care il conduce, Conpirom, vizeaza constructia unor ansambluri de garsoniere si apartamente de doua camere sustinute de stat, care ar da de munca industriei, ar stimula creditarea si ar ajuta familiile cu venituri reduse.
”Garsoniere de 24 de metri patrati, care sa coste in jur de 500 de euro pe metru patrat sau apartamente de 2 camere la 50 de metri patrati. Am facut un studiu si am ajuns la concluzia ca o familie tanara, cu venituri in jur de 1.500 de lei pe luna, si-ar putea permite sa plateasca un avans de 500 de euro si sa plateasca apoi, in 24 de ani, o rata in jur de 150 de lei pe luna”, explica omul de afaceri.
Patronul de la Romconstruct spune ca din acest program ar castiga atat bancile, prin creditele acordate, obligatoriu garantate de stat, cat si bugetul, pentru ca ar da de munca firmelor de constructii. ”Ganditi-va ca sunt peste 200.000 de angajati in constructii care ar contribui astfel la bugetul de stat. Altfel, vor fi someri, pentru ca criza se agraveaza. Un asemenea proiect ar pune in miscare toata economia”, afirma Turcu.
Omul de afaceri spune ca a prezentat ideea guvernantilor, prin intermediul patronatului Conpirom. Raspunsul? ”Am auzit asa, neoficial, ca s-a spus ca ce, doar nu o sa ii imbogatim pe astia”, spune patronul Romconstruct.
In opinia sa, programul Prima Casa e doar o afacere de imagine, care nu ajuta in niciun fel economia. ”Stimuleaza specula cu locuinte. Nimic altceva. Spuneti-mi macar un exemplu de credit acordat pentru constructia unui imobil nou. Nu exista asa ceva”, a declarat Turcu.
Suparat pe bancheri
Omul de afaceri are un cui si impotriva bancherilor care, spune el, nu vor sa crediteze economia. ”La ora actuala, bancile nu fac altceva decat sa incerce sa isi recupereze creantele vechi. De acordat credite noi, mai putin. Si cu societatile de leasing. Sunt multe firme care, pe fondul scaderii activitatii, vor sa scape de o parte din utilaje, luate in leasing, insa dosarele sunt respinse. Se cere sa se plateasca dobanda pe contracte care practic sunt inghetate. Daca aceste mijloace circulante nu produc, din ce sa platesti dobanda?”, spune Turcu.
Omul de afaceri spune ca solutia cea mai buna pentru ca finantarea economiei sa fie reluata este ca statul, impreuna cu bancile, sa puna la punct un program de garantare. ”Va dau exemplu, daca vreti, finantarile europene. Sunt multe firme care vor sa le acceseze, insa nu au banii de contributie. Chiar daca statul garanteaza contributia, sunt multe banci care nu vor sa dea credite, invocand calitatea garantiilor”, a declarat patronul de la Romconstruct.
Exportul de forta de munca, o solutie pentru iesirea din criza
Omul de afaceri spune ca o alta mare problema a economiei romanesti o reprezinta situatia de pe piata fortei de munca. ”Nu avem nici pe departe specialistii de care vorbeste toata lumea. Avem cohorte de absolventi de facultate, dar ne lipsesc profesionistii in meserii obisnuite. Cum sa faci productie daca nu gasesti meseriasi ?”, spune Vasile Turcu.
In opinia lui, solutia pentru rezolvarea crizei de pe piata fortei de munca este ca Guvernul sa ia masuri concrete pentru organizarea unor cursuri de formare profesionala adaptate realitatilor economice.
”Toata lumea vrea sa iasa economist, jurist. Au acesti absolventi locuri de munca ? Va spun ca nu. Vedeti vreun absolvent de drept care sa vina sa se faca strungar ? Niciodata. Asta e problema reala”, spune omul de afaceri.
El considera, pe de alta parte, ca odata scolarizati asa cum trebuie, romanii care nu isi gasesc loc de munca in tara ar trebui sa fie ajutati de stat sa plece in strainatate.
[quote=Vasile Turcu, presedinte Romconstruct]Noi putem sa exportam, in acest moment, creiere si forta de munca[/quote]
”Avem zeci de firme de constructii care nu au activitate. Ar vrea sa lucreze in tarile emergente, in Asia, in Irak, insa cine isi permite sa angajeze contracte fara sa aiba o garantie? Statul, prin misiunile sale diplomatice, ar trebui sa se ocupe de asta. Nu mai putem sta pe banii capsunarilor, trebuie sa aducem ce 4-5 miliarde de euro din alta parte, iar exportul fortei de munca ar fi o solutie”, afirma presedintele Romconstruct.
Romania, din rau in mai rau
Omul de afaceri afirma ca datele statistice prezentate in aceste zile de INS, care prezinta o oarecare revenire a economiei in luna mai, atat in ceea ce priveste productia, cat si cifra de afaceri si comenzile, nu prezinta o realitate economica exacta.
”A crescut intr-adevar productivitatea, insa in economia reala sunt mari probleme, de la blocajul financiar la prabusirea vanzarilor. Datele statistice sunt influentate de activitatea din industria constructoare de masini, in special Dacia, care merge bine la export, si din activitatea din industria chimica, unde de asemenea exista un avans. Si cand te gandesti ca, acum ceva vreme, se critica dur faptul ca pretul gazelor pentru combinatele chimice este mai mic”, afirma omul de afaceri.
Vasile Turcu spune ca un indicator mai relevant privind situatia reala din economie il reprezinta evolutia sectorului constructiilor, in 2007-2008 principalul motor al cresterii economice alaturi de consum. ”In industria cimentului, de exemplu, peste 50% din afaceri s-au inchis. La fel, sunt multe firme de constructii care sunt in insolventa sau in faliment. Aceasta este situatia reala, nu cea din statistici”, a spus omul de afaceri.
Vasile Turcu este proprietarul grupului de firme Romconstruct, in jurul caruia sunt grupate 9 companii. Potrivit ”Top 300 CAPITAL”, averea lui Turcu s-a diminuat fata de anul trecut la 130-135 mil. euro, el situandu-se pe pozitia 57 in top.