- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De la optimism la pesimism: 5 previziuni care au fost „schimbate din mers”

03 Nov, 00:07 • Redactia DailyBusiness
Situatia economica dificila din tarile europene a afectat si asteptarile Romaniei, pe mai multe domenii. Astfel, pensiile si salariile nu vor mai creste in conditiile incetinirii cresterii economice, iar piata muncii revine la starea de inghet. De asemenea, investitiile straine se micsoreaza, la fel si industria auto.
De la optimism la pesimism: 5 previziuni care au fost schimbate din mers

Prezentam mai jos cinci previziuni care nu s-au adeverit, sau cel putin au fost „schimbate din mers”.

[b]Cresterea economica, trasa in jos[/b]

In octombrie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/berd-a-redus-drastic-prognoza-de-crestere-economica-a-romaniei-in-2012-la-1-1-69580/]a redus  drastic prognoza de crestere economica[/url] a Romaniei in 2012, cu 2,7 puncte procentuale, [b]la 1,1%[/b], din cauza expunerii mari la economia Greciei.

Pentru 2011, BERD a modificat in scadere prognoza cu 0,4 puncte procentuale, la o crestere economica de 1,5%.

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks declara la sfarsitul lunii septembrie ca [b]FMI va revizui la circa 2%[/b] prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.

In prezent, estimarea oficiala de crestere economica este de 3,5-4% pentru anul viitor, dar cifra urmeaza sa fie revizuita in scadere in timpul vizitelor celor trei institutii internationale, FMI, CE si Banca Mondiala. In acest an se asteapta o crestere economica de 1,5%.

Noua prognoza privind cresterea economica din 2012 va fi mai mica decat estimarea din vara, urmand sa fie facuta publica la finalul actualei misiuni a FMI, aflata la Bucuresti in perioada 25 octombrie – 7 noiembrie.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu a declarat luna trecuta ca Romania va fi obligata, din cauza situatiei externe, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ialomitianu-vom-revizui-prognoza-de-crestere-economica-pentru-2012-69309/]sa isi modifice prognoza[/url] de crestere economica pentru anul viitor.

[b]Salariile si pensiile nu vor mai creste[/b]

Salariile si pensiile bugetarilor vor creste la inceputul lui 2012, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/boc-cresterea-economica-ar-permite-ca-de-la-anul-salariile-bugetarilor-sa-revina-la-nivelul-din-2010-63167/]declara, in luna mai, premierul Emil Boc[/url]. Intre timp, insa, Guvernul si-a schimbat asteptarile iar cele mai noi declaratii vad o stagnare cel putin in prima jumatate din 2012.
 
Spre exemplu Elena Udrea , ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a declarat saptamana trecuta ca pentru a avea un deficit bugetar mai mic de 3% din produsul intern brut (PIB) este posibil ca la inceputul anului viitor sa nu fie indexate pensiile, iar [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/udrea-salariile-si-pensiile-ar-putea-sa-nu-creasca-la-1-ianuarie-69984/]salarile sa nu fie majorate[/url], asa cum se dorea initial.

Totodata, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice, a declarat vineri ca, desi sunt discutii pentru majorarea pensiilor si salariilor in 2012, cea mai buna varianta este [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ialomitianu-cea-mai-buna-varianta-este-sa-mentinem-pensiile-si-salariile-la-nivelul-din-2011-70039/]mentinerea acestora[/url] la nivelul din 2011 si alocarea de fonduri mai mari pentru investitii.

Totusi, conform unor surse politice, oficialii FMI sunt de acord cu majorari de salarii si pensii in
partea a doua a anului viitor daca vor exista resurse bugetare, afirma
surse politice, acord care [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/fmi-este-de-acord-cu-eventuale-majorari-ulterioare-de-salarii-si-pensii-in-2012-70273/]nu implica insa nicio garantie[/url] ca masura va
fi si aplicata si care nu depaseste prevederile generale din ultimele
scrisori de intentie.

[b]Investitiite straine, sub asteptari[/b]

Investitiile straine directe din Romania sunt un alt sector in care anul 2011 a fost mult sub asteptari, chiar daca nici estimarile nu erau prea roz.

Investitiile straine directe au totalizat in primele opt luni din din acest an 1,126 miliarde de euro, in scadere cu 52% fata de perioada corespunzatoare din 2010, in conditiile in care in luna august Romania a atras investitii de doar 21 milioane de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

La finalul lui 2010, o previziune optimista a fost cea a Consiliului Investitorilor Straini (CIS), potrivit careia investitiile straine directe ar putea depasi anul acesta nivelul din 2010, in conditiile in care pentru 2012 este prognozata revenirea economiei pe crestere economica, potrivit [url= http://www.zf.ro/companii/investitiile-straine-directe-s-au-prabusit-in-acest-an-va-reusi-romania-sa-atraga-mai-multe-investitii-in-2011-sau-va-continua-caderea-7853025]Zf.ro[/url].

[b]Piata muncii, zdruncinata din nou[/b]

Primul trimestru al anului a adus o doza de optimism pe piata muncii din Romania, cand numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 33% fata de ultimul trimestru din 2010. Tendinta de crestere s-a pastrat si in urmatoarele trei luni, desi semnele de franare au fost mai mult decat vizibile: de la un avans de 33%, numarul job-urilor a crescut in trimestrul doi cu doar 1,4%.

Toate bune si frumoase. In luna iulie, specialistii din HR spuneau ca piata muncii[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-cariere/piata-fortei-de-munca-da-semne-de-dezghet-dar-are-inca-gheata-la-mal-65317/]da semne de dezghet[/url], alimentand sperantele ca pana la sfarsitul anului, angajatorii vor debloca
posturile.

Intre timp, [b]contextul economic global a dat peste cap estimarile initiale[/b], astfel ca multe dintre companii au hotarat sa ramana la actuala configuratie a posturilor, renuntand la traditionalele recrutari de toamna.

Dupa ce Nokia a anuntat la sfarsitul lunii septembrie ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-cariere/incep-concedierile-la-nokia-jucu-70098/]va disponibiliza 2.200 de angajati[/url], odata cu inchiderea fabricii de la Jucu, (judetul Cluj), iar criza datoriilor din zona euro s-a extins peste asteptari, specialistii si-au refacut calculele.

Avand in vedere noile coordonate economice globale, ei se asteapta la [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-cariere/adio-angajari-piata-muncii-din-romania-zdruncinata-din-nou-69770/]un nou blocaj[/url], considerand ca cele mai vulnerabile domenii sunt [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/val-de-concedieri-in-banci-cati-angajati-vor-ramane-fara-job-69404/]cel bancar[/url], farmaceutic, serviciile si retail-ul.

[b]Industria auto franeaza[/b]

Un alt domeniu in care previziunile au fost date serios peste cap este industria auto.

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) a estimat, la inceputul anului, ca piata auto va creste cu 10% in 2011, la [url=http://www.zf.ro/auto/apia-piata-auto-va-creste-cu-10-in-2011-la-peste-115-000-masini-7915487]peste 115.000 masini[/url], potrivit Ziarul Financiar. Oficialii APIA se asteaptau ca vanzarile de masini sa revina pe un trend ascendent anul acesta, dupa trei ani de scaderi de aproape 75%. Producatorii si comerciantii de automobile mizau pe revenirea consumului si mai ales pe Programul Rabla.

Realitatea a fost insa alta. Dupa primele noua luni ale anului, vanzarile de automobile au inregistrat [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-auto/apia-piata-auto-a-crescut-in-septembrie-cu-18-4-la-10-555-unitati-69928/]un declin de 7,5%[/url] fata de perioada similara a anului trecut, la 80.657 unitati. In primele noua luni, au fost livrate cu 11,4% mai putine autoturisme (69.170 unitati).

Urmărește Daily Business pe Google News