In opinia lui Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania marirea dobanzii de catre BCE nu va conduce la scaderea interesului pentru leu. „Diferentialul de dobanda intre leu si euro se reduce, dar dobanzile pe lei raman in continuare atractive pentru investitorii straini”, a spus Dumitru pentru DailyBusiness.
In ciuda adancirii deficitului de cont curent si a cresterii sub asteptari a productivitatii, aspecte care nu justifica o continuare a aprecierii leului, Ionut Dumitru considera ca interesul investitorilor straini pentru moneda nationala este inca unul ridicat.
Cresterea dobanzii cheie a BCE va avea drept corespondent cresterea indicelui Euribor (in functie de care se calculeaza dobanda variabila a imprumuturilor in euro), prin urmare cresterea dobanzilor la creditele in euro contractate de romani.
In opinia analistilor citati de Reuters, productia industriala, care a urcat in martie, a indicat o activitate economica solida in zona euro, ce ar putea fi urmata de cresterea salariala care se va reflecta in cresterea inflatiei. Posibila aprindere a inflatiei in zona euro si marirea masei monetare de pe piata europeana a determinat BCE sa ia decizia maririi dobanzii de referinta la 4%.
Consiliul Guvernatorilor Bancii Central Europene a decis la sedinta din data de 8 martie majorarea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale pana la 3,75%. Cresterea dobanzii cheie decisa in martie a fost a saptea majorare facuta de BCE din decembrie 2005. Anterior, ultima majorare operata de BCE a fusese realizata in decembrie 2006, de la 3,25% la 3,50%.